Έκθεση: «Η Τέχνη Θεραπεύει – Art Heals ΙΙ» στις 20 Σεπτεμβρίου για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer
Αθήνα.- Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Η Τέχνη Θεραπεύει – Art Heals», στο πλαίσιο της ενίσχυσης του έργου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών επανέρχεται η έκθεση με τίτλο «Η Τέχνη Θεραπεύει – Art Heals ΙΙ» και ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:30 στο “ΑRT 16” (Αρτεμισίου 16, Κεραμεικός).
Καλλιτέχνες εμπνευσμένοι και ευαισθητοποιημένοι από τις απαιτήσεις της φροντίδας ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμβάλλουν με την τέχνη τους στην «μεταμόρφωση» για μια όμορφη ζωή.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει αυθεντικά έργα τέχνης, μέσω λαχειοφόρου αγοράς 10€/λαχνό. Τα έσοδα της έκθεσης (από την πώληση των λαχνών) θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών η οποία στηρίζει και προβάλλει το πρόγραμμα «Φροντίδα στο σπίτι», που ενθαρρύνει τον καθημερινό αγώνα στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους.
Η αγορά του λαχνού , σου δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις ένα έργο τέχνης [πάνω από 60 θα κληρωθούν] και παράλληλα να βάλεις ένα πετραδάκι στο έργο που χτίζει καθημερινά η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.
Όλοι σχεδόν, έχουμε άτομα που πάσχουν, στο οικογενειακό ή συγγενικό ή φιλικό ή γειτονικό περιβάλλον ή απλά κάπου έχουμε ακούσει σχετικά και είπαμε «τι κρίμα».
Διάθεση Λαχνών:
– ΑΠΟ 24/7 ΕΩΣ 28/9 ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ (Στίλπωνος 33 Παγκράτι – Ζήνωνος Ελεάτου 8 Μαρούσι – Βαθέως 25 Πανόρμου – Αγ.Κωνσταντίνου 7 Ηλιούπολη)
-ΑΠΟ 20/9 ΕΩΣ 29/9 ΣΤΟΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
– Για πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση ή την αγορά λαχνών, στείλτε μήνυμα στο messenger Lena Vaka.
Λίγα στοιχεία για τη νόσο από τη σελίδα της Εταιρείας Αλτσχάιμερ:
Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια (α στερητικό + νους) με ποιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Παγκοσμίως, στις μέρες μας υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.
Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι συνολικά γνωστές. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες; 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών. Μια συχνή ωστόσο παρανόηση είναι ότι η έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Είναι σήμερα γνωστό ότι αυτό δεν είναι σωστό. Όσο μεγαλώνουμε, ορισμένοι από εμάς θα νοσήσουν και ορισμένοι δε θα νοσήσουν από άνοια.
Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β αμυλοειδούς και της τ πρωτεΐνης που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του. Τα συμπτώματα της είναι: διαταραχές μνήμης, διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου, διαταραχές της κρίσης, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας. Επίσης υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, συχνά σωματικά ενοχλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια.
Η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα, ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα. Τα άλλα ανοϊκά σύνδρομα εμφανίζουν παρόμοια προϊούσα εκπτωτική εικόνα.
Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων. Με βάση τα ανωτέρω, είναι προφανές, ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια επιδημία με δυσβάσταχτες συνέπειες για τους ασθενείς τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια με στόχο την ανεύρεση περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στον επιστημονικό χώρο ότι στο όχι απώτερο μέλλον θα έχουμε φαρμακευτικές παρεμβάσεις πολύ αποτελεσματικότερες. Μέχρι τότε, αυξημένη εγρήγορση και ενημέρωση της κοινωνίας για όλες τις διαστάσεις της νόσου είναι εξαιρετικά σημαντική.
ΟΙ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΗΝΑ ALZHEIMER.
O Σεπτέμβριος είναι παγκοσμίως μήνας αφιερωμένος στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά στο µέλλον.
Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, και φέτος η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.
ΖΩΝΤΑΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ.
Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Η καθηµερινότητα για κάποιον που πάσχει από κάποια µορφή άνοιας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο πάσχοντες δεν νιώθει µέρος της κοινότητας στην οποία ζει, γεγονός που οφείλεται στα βιολογικά εµπόδια που βάζει η ίδια η ασθένεια σε συνδυασµό µε τα εµπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενηµέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδοµών για τη διευκόλυνση των συµπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωµάτων, κ.ά.
Στις 18 Σεπτεµβρίου η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με πυρήνα ακριβώς αυτό το θέμα, με ομιλίες από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες της χώρας μας.
Η ημερίδα ΖΩΝΤΑΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 18 Σεπτεµβρίου 2019, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 19:00.
Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια – όπως το δικαίωμα πρόσβασης σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση και το δικαίωμα σε προσωποκεντρική, συντονισμένη, ποιοτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου – έχουν ήδη γίνει στην χώρα µας, µε την εκπόνηση και ψήφιση από την Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και την προώθηση της άνοιας ως προτεραιότητας στη Δηµόσια Υγεία. Το επόµενο σηµαντικό βήµα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συµµετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της, στην προσπάθεια δηµιουργίας κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια, που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, θα αναλύσει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού, σε μια ομιλία με θέμα «Χτίζοντας Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια».
Ο Αν. καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Νίκος Σκαρμέας θα ενημερώσει το κοινό για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ίδια την ασθένεια, στην ομιλία του με θέμα «Όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Μετά το τέλος των ομιλιών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει σχετικές ερωτήσεις.
Στις 18 Σεπτεµβρίου 2019 ενηµερωνόµαστε, ευαισθητοποιούμαστε, γινόμαστε μέρος της προσπάθειας, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ζούμε καλά με την άνοια!
Σχόλια Facebook