Η κυβέρνηση παρακολουθεί την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε από τον Σλαβομακεδόνα υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών στην Ε.Ε. στο Ελσίνκι. Ο κ. Δένδιας, σε δήλωσή του αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με τον κ. Ντιμιτρόφ είχαμε την πρώτη μας συνάντηση, κατά την οποία συζητήσαμε για τις πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατέστησα απολύτως σαφές στον κ. Ντιμιτρόφ ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες συναντήσεις που είχε με ομολόγους του, αλλά και στο περιεχόμενο της άτυπης συνόδου. «Συζητήσαμε για τις υβριδικές απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Αναφερθήκαμε στην τεταμένη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και στην αναζήτηση τρόπων προστασίας της ναυσιπλοΐας».

Οσον αφορά τις διμερείς επαφές, ο κ. Δένδιας είχε τετ α τετ ακόμα με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας κ. Μάας, τον ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Χριστοδουλίδη, την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας κ. Ζαχαρίεβα και, όπως προαναφέρθηκε, με τον κ. Ντιμιτρόφ. Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως με τον Γερμανό ΥΠΕΞ «εκφράσαμε από κοινού τη βούλησή μας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και αποδέχθηκα την πρόσκλησή του να πάω στο Βερολίνο». Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως η συνάντηση του Ελληνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ συνέπεσε με τη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη, λειτουργώντας εκ παραλλήλου και συνδυαστικά στην ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Η παρουσία άλλωστε του Γερμανού ΥΠΕΞ στο Ελσίνκι είναι και η «απάντηση» σε όσους σχολίασαν την «απουσία» Δένδια κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Τέλος, ο κ. Δένδιας συμφώνησε με την κ. Ζαχαρίεβα να συναντηθούν στη Σόφια στις 10 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στην Αγκυρα, λέγοντας πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του «για την τουρκική προκλητικότητα και τα προβλήματα που η Τουρκία δημιουργεί στο Αιγαίο, καθώς και για την επιθετικότητά της εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην άτυπη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος.

Χθες, πάντως, η τουρκική κινητικότητα ήταν σε ύφεση. Το «Ορούτς Ρέις», ύστερα από πλεύση στο Αιγαίο, συνοδεία μιας τούρκικης φρεγάτας και μιας κορβέτας, έφθασε στον προορισμό που είχε δηλώσει εξ αρχής, το λιμάνι της Αττάλειας. Η «μίνι» τουρκική νηοπομπή παρακολουθείτο στενά σε όλη τη διάρκεια της πλεύσης της από δύο ελληνικές φρεγάτες, μέχρι το σημείο που το ερευνητικό σκάφος βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα επόμενα βήματα του «Ορούτς Ρέις» είναι προς το παρόν άγνωστα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως, χθες, είχαμε χαμηλή δραστηριότητα και από αέρος, απόδειξη πως η υπερδραστηριότητα με παραβιάσεις του προηγούμενου διημέρου ήταν στο πλαίσιο άτυπης τουρκικής επίδειξης για την κάθοδο του «Ορούτς Ρέις».

Έντυπη Καθημερινή/FB