Χαμός στη Βουλή για τα προσόντα του Διοικητή της ΕΥΠ
Πτυχίο πανεπιστημίου ή διοικητική εμπειρία προβλέπει η ρύθμιση. «Ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε έτσι;» ρώτησε ο Τζανακόπουλος. «Απαράδεκτο να βάζετε θέματα εθνικής ασφάλειας με τέτοιο ιταμό ύφος στο κοινοβούλιο» απάντησε ο κ. Λιβανός της Νέας Δημοκρατίας.
Στην αλλαγή των τυπικών προσόντων που απαιτεί ο νόμος για την τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, προχώρησε με τροπολογία πριν από λίγη ώρα η κυβέρνηση.
Η διάταξη που εισάγεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα διπλώματα οδήγησης αναφέρει: «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».
Με βάση τη προηγούμενη ρύθμιση, ο διοικητής της ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει πτυχίο πανεπιστημίου και διοικητική εμπειρία, αλλά με την αλλαγή αρκεί μόνο η δεύτερη.
Πρωθυπουργικό σκάνδαλο καταγγέλλει ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αναφέρει: Τώρα στη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη Πρωθυπουργικό σκάνδαλο. Ο κ.Μητσοτάκης με τροπολογία όνειδος,αντί να αλλάξει τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει-εκ των υστέρων-για χάρη του το Νόμο. Νομιμοποιείται πλέον ο διορισμός Διοικητή χωρίς πτυχίο! Επιτέλους,ποιος τον αναγκάζει να διαπράττει αυτή τη σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή; Ποιος τον «κρατάει»;.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα την κυβέρνηση να «μην τολμήσει» να φέρει τη διάταξη στη Βουλή.
Χτες, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμαινε ότι τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ όσο και ο υποψήφιος διοικητής του ΟΑΕΔ δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών.
Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ
Μέσα σε πλαίσιο έντονων αντεγκλήσεων, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν στο Σώμα πως αποχωρούν από τη διαδικασία προκειμένου να μην τη νομιμοποιήσουν. Αρχικά ο κ. Κεγκέρογλου πήρε το λόγο και είπε πως από τη στιγμή που το ζήτημα της ΕΥΠ είναι εθνικό θέμα η κυβέρνηση όφειλε να είχε αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις. «Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της ΕΥΠ, που είναι πολύ σοβαρό. Έρχεστε σε αντίθεση με τον εαυτό σας και στο ζήτημα της αριστείας και στο ότι δεν μπορείτε να αλλάζετε την πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι η μη απόσυρση για περεταίρω διαβούλευση και συνεννόηση, μας οδηγεί στο να μη συμμετάσχουμε στη διαδικασία. Οι επιλογές και οι επιπτώσεις είναι δικές σας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό κάνουμε έκκληση προκειμένου το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει η Βουλή με τρόπο αντάξιο των προσδοκιών του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε προκλητική την τακτική της κυβέρνησης και ρουσφετολογικού χαρακτήρα τις αλλαγές στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. «Το ΚΚΕ δεν θέλει να νομιμοποιήσει τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε από τη ψηφοφορία», είπε.
Επίθεση υπουργών σε ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική εκμετάλλευση
Θέση στο επίμαχο ζήτημα πήρε νωρίτερα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, (που υποστήριξε την τροπολογία από την πλευρά της κυβέρνησης) λέγοντας πως για θέματα ασφαλείας και συνολικά τα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στη μικροκομματική προσέγγιση. «Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί στα θέματα αυτά», είπε και εξήγησε πως η κυβέρνηση δίδει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική συγκρότηση του υποψηφίου για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ για τη διασφάλιση των αναγκαίων κριτηρίων ώστε το έργο το να είναι αποτελεσματικό.
Από την πλευρά του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, στήριξε την επίμαχη ρύθμιση και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, με τον τρόπο που ήταν διατυπωμένη η διάταξη έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον άπειρο να λάβει τη θέση, γεγονός που κατά τον ίδιο είναι λάθος. «Δεν αμφισβητώ ότι και η μία και η άλλη (σ.σ. η νέα διάταξη) αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια επιλογής προσώπου. Στη πραγματικότητα η βούληση είναι για την επιλογή προσώπου σε μια τέτοια κρίσιμη θέση να υπάρχει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια. Συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή και δεν σέβεστε την ευρύτατα απαιτούμενη συναίνεση για τα ζητήματα αυτά για να βγάλετε μικροπολιτικό μεροκάματο. Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει! Ορθά νομοθετεί η κυβέρνηση και προχωράμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γεραπετρίτης και… ένταση στο κοινοβούλιο
Τα αίματα άναψαν για τα καλά όταν το λόγο έλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης που υποστήριξε την τροπολογία λέγοντας πως δεν αλλάζουν καθόλου τα απαραίτητα προσόντα για τον διοικητή.
«Υπάρχουν κανόνες κοινοβουλευτικής ηθικής που είναι πάρα πολύ σοβαροί! Αναζητήστε λοιπόν ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται τη συμπολίτευση για θέματα που αφορούν σε εθνική υπηρεσία πληροφοριών. Το ζήτημα είναι το εξής: δυνατότητα κυβέρνηση να θέτει όρους για να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας εκτός αν θέλετε την επιλογή να την αφήσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Ραγκούση με τον πρόεδρο, Κ. Τασούλα να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη.
Μετά από αρκετές διακοπές πάντως ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως δεν υπάρχει αναδρομικότητα στην διάταξη και ότι ορίζονται τα προσόντα προκειμένου να οριστεί ο νέος διοικητής. « Επειδή θίγεται και το θέμα επί της ουσίας, ούτε ο προηγούμενος διοικητής είχε τα προσόντα. Ο κ. Ρουμπάτης δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο, αυτό δεν προσεβλήθη ποτέ από την τότε αντιπολίτευση γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλει να υπάρχει συνεννόηση. Καμία αλλαγή στα προσόντα δεν υπάρχει. Η διοικητική εμπειρία αυξάνεται σε 10ετή αυτή είναι η πραγματικότητα, καμία αλλαγή στα προσόντα και μεγαλύτερο σεβασμό στη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια», κατέληξε.
Θέση πήρε και ο επικεφαλής της Ελ. Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος που έκανε το εξής σχόλιο ενώπιον της Ολομέλειας: «Αυτοί που αγωνίζονταν για την αριστεία τώρα δεν θέλουν πτυχία! Ένας πορτιέρης στην πρεσβεία, σεκιουριτάς, δεν είναι άξιος να είναι διοικητής. Ο διοικητής της ΕΥΠ έχει τα κλειδιά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Έπρεπε να υπάρχει ομόνοια, αλλά δεν το φέρατε σωστά».
Τι είπαν νωρίτερα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης
Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ):
Παραβίαση κανονισμού για κατάθεση τροπολογιών. Και στο κατεπείγον νομοσχέδιο (88 άρθρο), να σχετίζονται με το κύριο αντικείμενο νομοσχέδιο και οι τροπολογίες τυπώνονται και διανέμονται στους βουλευτές πριν την έναρξη συζήτησης.
Επειδή υπάρχει ουσία στην υπόθεση η τροπολογία που αφορά απάλειψη προσόντων του διοικητή της ΕΥΠ για πτυχίο πανεπιστημίου έρχεται η κυβέρνηση που βάζει το «ή» και ως προς τη διαδικασία και ως ουσία η κυβέρνηση είναι απόλυτα εκτεθειμένη. Δεν θα ανεχθούμε διαδικασία ούτε τις πολιτικές επιλογές που δίνουν λάθος μήυμα στη κοινωνία. Βάζουν τους «δικούς μας» προσαρμόζοντας το νόμο στις επιλογές μας όχι το αντίθετο. Καλούμε τον κ. Γεραπετρίτη και Καραμανλή να πάρουν πίσω τη τροπολογία να ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την επιλογή αυτή και να έρθετε στη συνέχεια να συζητήσουμε το νομοσχέδιο. Αν δεν το πράξετε στη συζήτηση δεν θα πάρουμε μέρος και όχι μόνο! Στη συνέχεια θα τοποθετούμε οριστικά.
Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ):
Το ζήτημα είναι ότι έχουμε ενώπιον μας τροπολογία σκανδαλώδη! Σας το είχαμε επισημάνει ότι ο διορισμός διοικητή ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τίτλους είναι παράνομη και με τροπολογία παραδέχεστε ότι τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ από την ημέρα του διορισμού του μέχρι και σήμερα γιατί η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθει. Είναι ντροπή, αίσχος και απαράδεκτο ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε να απαντήσει αν ο διοικητής της ΕΥΠ έχει τίτλους σπουδών, είχε απαντήσει ότι τους κατέχει και δεν θα κάνει αλλαγή του νόμου για να νομιμοποιήσει αναδρομικά την απαράδεκτη επιλογή. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι και υπεύθυνοι!
Αυτού του τύπου οι λαθροχειρίες και παραβιάσεις του νόμου και εξαναγκαστικές επιλογές του νόμου. Ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε έτσι και να μην κάνετε μια άλλη επιλογή που θα ικανποιεί τα κριτήρια του νόμου. Γιατί εξευτελίζετε την ΕΥΠ αλλά και την κυβέρνηση στα μάτια συνόλου διεθνούς κοινότητας. Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία για να μην εξευτελίζετε τη χώρα διεθνώς με τον τρόπο αυτό.
Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ):
Προκλητική είναι η διάταξη για ΕΥΠ, είναι φωτογραφική διάταξη. Επιμένουμε στη θέση μας να αποσυρθούν όλες οι τροπολογίες
Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ):
Πράγματι, τα άρθρα του κανονισμού λένε αυτό, όμως η πάγια τακτική λειτουργίας της Βουλής μας λέει αλλα. Υπάρχει δεδομένο των προηγούμενων χρόνων και νομίζω είναι ανεκτή αυτή η λειτουργία. Η συνάφεια που είπατε πριν, το κατεπείγον θα το κρίνει η Βουλή.
Με την ανάγνωση που κάνουμε νομίζουμε ότι είναι καλή ιδέα η αλλαγή τροπολογίας. Δεν υπάρχει θέμα αναδρομικότητας… Εμείς λέμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση ότι το ουσιαστικό για έναν διοικητή της ΕΥΠ είναι τα διοικητικά του προσόντα. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και είναι απαράδεκτο από την αξιωματική αντιπολίτευση να μπαίνουν θέματα εθνικής ασφάλειας με τέτοιο ιταμό ύφος στο κοινοβούλιο. Ξεφεύγετε με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε σε άλλα θέματα, δεν έχετε επιχειρήματα. Νομίζω ότι είστε υπερβολικοί το λιγότερο και στηρίζουμε τη τροπολογία.
Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία.
Σχόλια Facebook