Κάρπαθος: Πώς παγιδεύτηκαν στο βυθό οι δύο άτυχοι δύτες

 

 

Η περιπέτεια και η διασκέδαση σε μια υποθαλάσσια χαράδρα στην Κάρπαθο μετατράπηκε το Σάββατο σε παγίδα θανάτου για τους δύο αλλοδαπούς δύτες. Μια από τις δύο σορούς ανασύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάσυρση και της δεύτερης σορού.

Οι δυο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 65 ετών, εντοπίστηκαν νεκροί, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Βίντεο – ντοκουμέντο έχει καταγράψει καρέ-καρέ τις έρευνες στο επίμαχο σημείο της υποθαλάσσιας χαράδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις δύτες, Τσεχικής και Ιρανικής καταγωγής, πήγαν για κατάδυση κοντά στην περιοχή Λευκό Καρπάθου στην περιοχή Σωκάστρου. Βούτηξαν στη θάλασσα, ενώ σε βάθος 35 μέτρων υπήρχε χαράδρα με διάμετρο 1,5 μέτρου. Στα 50 μέτρα βάθος υπήρχε άνοιγμα της σπηλιάς, και εκεί εντοπίστηκαν νεκροί.

Ο τρίτος δύτης δήλωσε ότι σώθηκε από τύχη, καθώς είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους. «Βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».

Ο ένας από τους δύο άνδρες ήταν γνώστης της περιοχής. Εδώ και 7 χρόνια πήγαινε στην Κάρπαθο για καταδύσεις. Το συγκεκριμένο σπήλαιο όμως δεν το είχε ανακαλύψει στην περιοχή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Κάρπαθο Ντίνος Πρωτόπαπας, που συμμετείχε στις έρευνες ανέφερε ότι υπήρχε θολούρα, η οποία οδήγησε τους δύτες να χάσουν τον προσανατολισμό τους. «Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολη η περιοχή, πολύ δύσκολη η σπηλιά. Δεν έχει και καλό καιρό και ακόμα και με τις φυσαλίδες μας δημιουργείται ένα ένζυμο που δεν μας αφήνουν να έχουμε ορατότητα» εξήγησε.

«Τη συγκεκριμένη σπηλιά δεν την γνώριζε κανείς μας» ανέφερε μάλιστα ο κ. Πρωτόπαπας. «Είναι σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο, μόνοι τους την ανακάλυψαν… Επομένως πήγαν να την εξερευνήσουν και έκαναν σειρά λαθών» τόνισε.

«Αν μπήκανε με μία μπουκάλα, μέσα σε μία σπηλιά στα 45-50 μέτρα, χωρίς φακό, χωρίς μίτους ή με φακό χωρίς μίτο… Το ακούω και ανατριχιάζω. Είναι σαν να θέλεις να πηδήξεις από τον γκρεμό. Να έχεις γκρεμό μπροστά σου και από την άλλη σκαλιά και να πας να πέσεις από τον γκρεμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης Ξενοφών Πιτσινέλης.

Πώς παγιδεύτηκαν οι δύτες

Δεν είχαν νήμα – οδηγό επιστροφής στην επιφάνεια

Είχαν μία μπουκάλα οξυγόνου

Δεν είναι γνωστό εάν διέθεταν απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Το σπήλαιο είναι ανεξερεύνητο

Πηγή: skai.gr