Αύριο Τετάρτη η ειρηνική διαμαρτυρία της ομογένειας Αυστραλίας έξω από το Τουρκικό Προξενείο
«Η ενημέρωση/διαφώτιση της ευρύτερης αυστραλιανής γνώμης πρέπει να θυμίζει ότι το ΚΥΠΡΙΑΚΟ είναι θέμα κατοχής, παραμένει άλυτο για 45 χρόνια και ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί», είχε πει σε συνάντηση με το Εκτελεστικό της ΣΕΚΑ ο Κύπριος υπουργός κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος ήλθε στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα εκπροσωπώντας την Κυπριακή κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου.
«Η συνεχής πρόκληση στον θαλάσσιο χώρο με στόχο να μπει στο παιγνίδι του φυσικού αερίου και παρά τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αισθητή. Δυστυχώς, η λύση που πρότεινε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο, δεν έγινε αποδεκτή. Η Τουρκία θέλει να είναι από τώρα, όχι μόνο στη διαδικασία της εξόρυξης αλλά και στο εμπορικό κομμάτι της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθεί και να πιεστεί η διεθνής Κοινότητα» υπογράμμισε.
Έτσι στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και μνήμης της Πολιτείας μας, η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, οργανώνει ειρηνική, αλλά δυναμική διαμαρτυρία, την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Αυγούστου, μεταξύ 1 και 2μμ έξω από το Τουρκικό προξενείο, επί της 24 Albert Road στο σίτι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκτελεστικού, μέλη και φίλοι και όλοι όσοι αγαπούν κι έχουν την Κύπρο στην καρδιά τους, θα συναντηθούν έξω από το Τουρκικό Προξενείο και με σημαίες, πλακάτ με συνθήματα και πατριωτικό παλμό, θα διαμαρτυρηθούν για την συνεχizομένη αδιαλλαξία της Τουρκίας, για την παράνομη κατοχή του 36.3% του κυπριακού εδάφους και την καταπάτηση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η επιλογή της 14ης Αυγούστου ως μέρα διαμαρτυρίας δεν είναι τυχαία. Γιατί εκείνο το πρωινό του 1974, καταμεσής του καλοκαιριού, είχε ξεκινήσει η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, που σάρωσε την Μεσαωρία, κατέλαβε την Αμμόχωστο και την Καρπασία και έχει μείνει στην ιστορία με την επωνυμία «ΑΤΤΙΛΑΣ 2».
Ως γνωστόν, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας», ξεκίνησε το ξημέρωμα της 20ής Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα του νησιού με κέντρο την Κερύνεια. Παρ’ ότι δε, που ο Κυπριακός Ελληνισμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις του νησιού αγωνίστηκαν με σθένος, οι επιτυχίες των Τούρκων, από την πρώτη μέρα ήταν σημαντικές και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Αποτέλεσμα της εισβολής, εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι εκτοπισθέντες που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους πατρίδα και πάνω από 850 οι αγνοούμενοι. Δυστυχώς, στοιχεία μαρτυρούν ότι έγινε μετακίνηση οστών και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής.
Σημειώνουμε ότι κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η Τουρκία και το τουρκοκυπριακό καθεστώς, επιχειρούν με συστηματικό τρόπο να εξαλείψουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές. Σε πόλεις και χωριά έχουν δοθεί τουρκικά ονόματα, ενώ αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και κοιμητήρια έχουν βεβηλωθεί, καταστραφεί ή μετατραπεί σε στάβλους.
Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης στις επαφές του με Τουρκοκύπριους ηγέτες για την επίλυση του Κυπριακού, επιδιώκει και τονίζει ότι πρέπει να τηρηθούν τρεις καθοριστικής σημασίας προϋποθέσεις: Ασφάλεια, βιωσιμότητα και η επόμενη μέρα για όλους τους κατοίκους του νησιού.
Στο τέλος της διαμαρτυρίας, θα διαβαστεί ψήφισμα με τα αιτήματα της Επιτροπής και αφού εγκριθεί από τους παρευρισκόμενους, θα παραδοθεί στο Τουρκικό Προξενείο.
Πηγή:neoskosmos.com
Φωτογραφία αρχείου
Σχόλια Facebook