Προς εξαφάνιση οι χριστιανοί από το Ιράκ – Εθνοκάθαρση σε εξέλιξη
Οι Ασσύριοι, ο αρχαίος γηγενής πληθυσμός του Ιράκ, που διατηρούν την εθνοτική τους ταυτότητα απέναντι στον εξαραβισμό επειδή είναι χριστιανοί, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το Ιράκ.
Σύμφωνα με τον πρώην Ιρακινό χριστιανό βουλευτή Τζόσεφ Σλέουα, ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ συνεχίζει να μειώνεται, καθώς οι χριστιανοί της χώρας προσπαθούν να διαφύγουν από τις διακρίσεις που υφίστανται στη χώρα τους, επιλέγοντας να μεταναστεύσουν.
«Το 1980 1,8 εκ. χριστιανοί ζούσαν στο Ιράκ, ωστόσο, ανεπίσημα στοιχεία το 2014 έδειχναν ότι είχαν απομείνει μόλις 400.000 χριστιανοί στο Ιράκ», δήλωσε ο Σλέουα.
Για να γίνουν τα μεγέθη κατανοητά, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το 1980 το Ιράκ είχε 1,8 εκ. χριστιανούς σε συνολικό πληθυσμό 13,6 εκ., ενώ το 2014 είχαν απομείνει 400.000 χριστιανοί σε συνολικό πληθυσμό 35 εκ.
Οι Ασσύριοι χριστιανοί είναι διασπασμένοι σε διάφορες Εκκλησίες.
Οι χριστιανοί του Ιράκ
Αυτές είναι, η Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής (Νεστοριανοί), Χαλδαϊκή Καθολική Εκκλησία (Ουνίτες Νεστοριανοί, διασπάστηκαν από τη Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής το 1552 και από τότε αναγνωρίζουν τον Πάπα της Ρώμης, έτσι θεωρούνται σήμερα -κατά κάποιο τρόπο- Ρωμαιοκαθολικοί), Αρχαία Εκκλησία της Ανατολής (επίσης Νεστοριανοί, σχίσμα του 1968), Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (Μονοφυσίτες – Ιακωβίτες χριστιανοί, είναι η προχαλκηδόνια «εθνική εκκλησία» της Συρίας που ιδρύθηκε από τον Έλληνα μονοφυσίτη πατριάρχη Αντιόχειας Σεβήρο [465-538] και επηρεάστηκε από τον επίσκοπο της Έδεσσας [Συρίας] Ιάκωβο Βαραδαίο [500-578]) και Συριακή Καθολική Εκκλησία (ισχυρίζεται ότι προέκυψε μετά το σχίσμα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου [451] της Χαλκηδόνας μεταξύ Ορθοδόξων και Μονοφυσιτών από εκείνους τους Σύρους που επέλεξαν τον τρίτο δρόμο, δηλαδή να υπαχθούν στον Πάπα της Ρώμης).
Οι Ασσύριοι που προσχώρησαν στον ρωμαιοκαθολικισμό, είτε κανονικά είτε ως ουνίτες (ενωτικοί), αποκαλούνται «Χαλδαίοι», δίχως να έχουν σχέση με τους αρχαίους Χαλδαίους, τους ονόμασε έτσι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να τους διαχωρίσει εθνοθρησκευτικά από τους υπόλοιπους Ασσύριους.
Μεγάλο μέρος του ιρακινού μουσουλμανικού πληθυσμού είναι ασσυριακής καταγωγής, ωστόσο, οι εξισλαμισθέντες εδώ και αιώνες εξαραβίζονται γλωσσικά και ταυτοτικά.
Η εθνική ταυτότητα των Ασσυρίων διατηρείται μόνο μέσω της χριστιανικής θρησκείας.
Ισλαμικό Κράτος
Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τον Ιούνιο του 2014 τη Μοσούλη (αρχαία Νινευή, αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων) και την επαρχία της Νινευή, ο εναπομείνας χριστιανικός πληθυσμός των Ασσυρίων διέφυγε αρχικά στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Από εκεί οι περισσότεροι επέλεξαν να μεταναστεύσουν στις χώρες της Δύσης.
Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή Τζόσεφ Σλέουα, από το 2003 όλες οι κυβερνήσεις του Ιράκ με τελειωτικό χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος, άσκησαν πολιτικές διάκρισης και διώξεων, αναγκάζοντας τους χριστιανούς σε μετανάστευση.
Ακόμα και μετά την απελευθέρωση της Νινευή από τον ιρακινό στρατό και τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ελάχιστοι Ασσύριοι έχουν τολμήσει να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη σφαγή οι Ασσύριοι υπέστησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Νεότουρκους, στις ίδιες γενοκτονίες που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι κατά Ελλήνων και Αρμενίων.
Μεταξύ των ετών 1914 και 1924 σφαγιάστηκαν μεταξύ 150.000 και 300.000 Ασσύριοι από τους Τούρκους.
Σήμερα, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, δεν πρέπει να έχουν απομείνει περισσότεροι από 170.000 χριστιανοί στο Ιράκ.
Πηγή: tribune.gr
Σχόλια Facebook