H υποδοχή του Αρχιεπισκόπου κ. κ. Μακαρίου στην «ελληνικότατη» Μελβούρνη
Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το περασμένο Σάββατο στον αυλόγυρο και τους πέριξ χώρους του καθεδρικού ναού Αγίου Ευσταθίου στο South Melbourne. Πλήθος πιστών με επικεφαλής τους επισκόπους Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μηλιτουπόλεως κ. Ιάκωβο, τους ιερείς της πόλης μας, μαθητές των Ημερήσιων Σχολείων και εκπρόσωπους Σωματείων με σημαίες και λάβαρα, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον νεοαφιχθέντα Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος είναι ο έκτος ποιμενάρχης μας.
Όπως ενθυμούνται οι αναγνώστες μας, το 1959, η Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αναβαθμίστηκε σε Αρχιεπισκοπή και ο τότε μητροπολίτης Ιεζεκιήλ Τσουκαλάς, διορίστηκε αρχιεπίσκοπος των δυο χωρών. Το 1970 δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, οπότε ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ, έγινε ποιμενάρχης μόνο της Αυστραλίας.
Στις 3 Φεβρουαρίου 1975, η Οικουμενική Σύνοδος εξέλεξε παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας τον Μιλητουπόλεως κ. Στυλιανό Χαλκιανάκη, ο οποίος υπηρέτησε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μέχρι την αποδημία του στις 25 Μαρτίου ε.έ.
Οπότε ως η πρώτη επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου στην πόλης μας, είναι εκ των πραγμάτων υψίστης σημασίας και ιστορική για την ομογένεια.
ΤΟ «ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ» ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΕΡΒΗΣ κ. ΙΕΖΕΚΙΗΛ
Μετά την δοξολογία που εψάλη από πολυάριθμη μεικτή χορωδία, ο επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, καλωσόριζε τον σεβασμιότατο στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη, όπως συνήθιζε να λέει την Πολιτεία μας ο προκάτοχός του μακαριστός Στυλιανός, τον επιλεγέντα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως διάδοχό του, λέγοντας:
«Σεβασμιότατε, σας υποδεχόμαστε με χαρά μεγάλη και ελπίδα, ότι θα αναδειχθείτε των καθ΄ ημάς προσδοκιών και κατά την ποιμαντορία σας, γενναίος και τολμηρός με ενωτική προς πάντας σύνεση. Η χάρις του Τριαδικού Θεού, ο πατριάρχης που σας ενεπιστεύθη, κι εμείς, οι ταπεινοί συνεπίσκοποι, σας υποδεχόμαστε ως άγγελο ειρήνης, προσδοκώντας τα καλύτερα. Δεν σας αποκλίνουν τα άφθονα προσόντα. Έχετε την αμέριστη συνεργασία όλων μας. Μπορείτε να στηρίζεστε σε μας.
Σεβασμιότατε, είναι η ώρα της δικής σας ποιμαντορίας. Έχετε έργο πολυμερές και πολύτροπο. Ο Θεός να σας κρατήσει εν υγεία στο πολύπλοκο έργο σας».
Τελειώνοντας είπε: «Εύχομαι η ποιμαντορία σας να είναι πολύχρονη και ευλογημένη. Με την ευλογία του Θεού, τη δική σας πρωτοπορία και δική μας συνεργασία, Θεοπρόβλητε αδελφέ και συλλειτουργέ, Πολλά τα ‘Ετη».
Φανερά συγκινημένος ο σεβασμιότατος από την πληθώρα των εκδηλώσεων αγάπης που εισέπραξε και μπαίνοντας στον ναό, απευθυνόμενος στον κλήρο και λαό, αφού έπλεξε το εγκώμιο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού με τον οποίο μοιράζεται τις Κρητικές του ρίζες, και, εξήρε το έργο του επισκόπου κ. Ιεζεκιήλ, και του Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, μεταξύ άλλων είπε:
Ο ΠΑΤΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
«Εισέπραξα αγάπη όχι μόνο από τους πιστούς αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία. Έρχομαι ως ποιμένας και ως υπερήφανος πατέρας, αδελφός και φίλος. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στηρίξω.
Από την 9η Μαΐου, μετά την ευμενή πρόταση του πατριαρχείου όπου εξελέγη η ταπεινότητά μου ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, επισκέπτομαι την ελληνική Μελβούρνη για ν’ αγκαλιάσω, ένα λαό υπερήφανο που κρατά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας και να χαιρετήσω αφοσιωμένους πιστούς της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Η πατρίδα μας Ελλάδα είναι μικρή και βασανισμένη, αλλά έχει γη και ψυχή, θάλασσες και βουνά, νησιά, λουλούδια και χαμόγελα και μια αξιοθαύμαστη ιστορία. ‘Ενα κομμάτι είστε κι εσείς, που προκόψατε και κρατάτε ψηλά την ιδέα της Ρωμιοσύνης και την Ορθόδοξη πίστη στους Αντίποδες.
Πόθος μου είναι να πορευθούμε μαζί με τους επισκόπους εν κοινωνία και ενότητα. Δεν ανήκω στον εαυτό μου, αλλά στο Χριστό. Θα μοιραστώ ό,τι έχω με σας. Σας καλώ να συμπορευτούμε. Να γίνουμε μάρτυρες της αγάπης στην Αυστραλιανή κοινωνία».
Απευθυνόμενος προς τους γονείς είπε: «Καλώ τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους να σχετιστούν με τον Χριστό», ενώ το μήνυμά του στους νέους είναι να ενημερωθούν για τα προγράμματα των συνεδρίων ανά Πολιτεία, ώστε να γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία για το Παναυστραλιανό Συνέδριο, που θα γίνει το Φεβρουάριο του 2021, με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να δώσουμε το φως σ΄ όλη την Αυστραλία. Αν και είμαστε μακριά από την Ελλάδα,δεν χάνουμε την ιδέα και τη δυναμική των προγόνων μας. Σας ευλογώ πατρικώς και σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα».
Στη δοξολογία/υποδοχή, παραβρέθηκαν επίσης ο επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας κ. Μιχαήλ, μοναχές, ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος κ. Μιχαλόπουλος, οι γονείς του σεβασμιότατου, πρόεδροι Ενοριών και Κοινοτήτων και άλλοι.
Πολλές λοιπόν οι εκδηλώσεις αγάπης και τα χειροκροτήματα στον νέο ποιμενάρχη. Οι περισσότεροι με τους οποίους μιλήσαμε, βλέπουν στο πρόσωπό του να ανοίγεται μια νέα σελίδα στα εκκλησιαστικά της χώρας μας.
Θυμίζουμε, ότι στο πλαίσιο της 15θήμερης παραμονής του, το πρόγραμμα, εκτός από επισκέψεις σε δεκάδες Ενορίες όπου θα τελέσει εκκλησιαστικές ακολουθίες και θείες λειτουργίες, θα επισκεφτεί Κοινότητες, μοναστήρια και άλλα Ιδρύματα της ευρύτερης παροικίας.
Επίσης θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Βικτώριας και ομογενειακούς παράγοντες. Δανείζομαι τη φράση: «Σας καλώ να συμπορευτούμε και να γίνουμε μάρτυρες της αγάπης στην Αυστραλιανή κοινωνία», για να πω ταπεινά, «Σεβασμιότατε καλώς ήλθατε»!
*Στο “Νέο Κόσμο” της Δευτέρας θα υπάρχει πλούσιο φωτορεπορτάζ από την επισκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Μελβούρνη.
Σχόλια Facebook