Ιστορικό σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση και μείωση επιτοκίων
Να γράψει ιστορία πριν από την αποχώρησή του από την ΕΚΤ θα επιχειρήσει ο Μάριο Ντράγκι, ο «μίστερ ευρώ» όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω των προσπάθειών του για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε ένα ακόμη σήμα για συνέχιση του QE, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή, του όπλου που έχει η ΕΚΤ για να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα. Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, υπάρχει ανάγκη για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν σταθερά κάτω από τα επίπεδα που είναι σύμφωνα με τον στόχο του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μην πλησιάζουν τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία στον στόχο του πληθωρισμού. «
«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», υπογραμμίζει.
Πρόκειται επί της ουσίας για επιβεβαίωση του σχεδίου που έχει στο μυαλό του ο Μάριο Ντράγκι, για νέα ποσοτική χαλάρωση. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ «ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους», κάτι που σύμφωνα με τους Financial Times δείχνει ότι η ΕΚΤ ξεκινά προετοιμασία για περισσότερο QE, αντί να περιμένει για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία της ΕΕ ως τον Σεπτέμβριο.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ετσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της οριακής χρηματοδότησης και της αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τους τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του μεσοπρόθεσμα.
H ρητορική της ΕΚΤ παραμένει στη λογική ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια, ενδεχομένως αν χρειαστεί και να μειωθούν, γεγονός πολύ σημαντικό για εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Σχόλια Facebook