Θερινό σχολείο στην Κρήτη για Έλληνες φοιτητές από την Αυστραλία
Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το πρόγραμμα ΛΟΓΟΣ του πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας σε συνεργασία με το ΕΔΙΑΜΕ του πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόγραμμα το οποίο δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές, ελληνικής καταγωγής και μη, να επισκεφτούν την Κρήτη και να ζήσουν για λίγο μια ρουτίνα ελληνικής πραγματικότητας ενώ κύριο μέλημα του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την κρητική ιστορία στον τόπο της.
Διαφωτιστικά επί του θέματος είναι τα λόγια του κ. Αντώνη Λίτινα λέκτορά του πανεπιστημίου Flinders, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ο οποίος είναι συνοδός των φοιτητών στην τριών εβδομάδων παραμονή τους στη Κρήτη.
«Το ΛΟΓΟΣ είναι ένα μέρος του τμήματος των νέων ελληνικών οπότε με το ΛΟΓΟΣ και με το ΕΔΙΑΜΕ υπάρχει μια συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια. Χαίρομαι πάρα πολύ που είναι η πέμπτη φορά που δίνουμε αυτή την συνέντευξη που σημαίνει ότι λίγο έως πολύ δημιουργούμε μια παράδοση με φοιτητές του τμήματος νέων ελληνικών που έρχονται στο Ρέθυμνο για να διευρύνουν τις γνώσεις τους και στη γλώσσα αλλά και στο πολιτισμό, να πάρουν στοιχεία πολιτισμού από την Κρήτη. Αυτό το πρόγραμμα που διαρκεί τρεις εβδομάδες είναι πάρα πολύ εντατικό για τα παιδιά που έρχονται από την Αυστραλία διότι μιλάμε για τετράωρα μαθήματα σε καθημερινή βάση και δύο εκπαιδευτικές εκδρομές μια στο συμμαχικό νεκροταφείο στη Σούδα και μια άλλη στη Κνωσό και στο μουσείο του Ηρακλείου.
Στη Σούδα πηγαίνουμε διότι οι δεσμοί της Αυστραλίας με την Κρήτη είναι πάρα πολύ γνωστοί από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα φέτος μου έκανε εντύπωση που κάποια παιδιά συγκινήθηκαν τόσο πολύ στο συμμαχικό νεκροταφείο που είδα και δάκρυα να τρέχουν κάτι που είναι πολύ συγκινητικό και για μένα». Ακόμα ο κ. Λίτινας λέει για το πρόγραμμα «Η συνεργασία μας με το ΕΔΙΑΜΕ είναι πάρα πολύ καλή εδώ και πέντε χρόνια. Η ιδέα του να ξεκινήσουμε αυτή τη συνεργασία ξεκίνησε το 2013, και η πρώτη φορά που ήρθαμε εδώ ήταν το 2015 και από τότε ερχόμαστε κάθε χρόνο. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι προς τιμή των φοιτητών και των φοιτητριών που έρχονται, είναι ότι έρχονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Τώρα στην Αυστραλία είναι οι διακοπές ανάμεσα στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο, που σημαίνει ότι δεν ξεκουράζονται και επιλέγουν να έρθουν στην Κρήτη να κάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Σας είπα ότι η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή. Πιστεύω ότι τα κέρδη που αποκομίζουν τα παιδιά είναι τεράστια μέσα σε αυτές τις τρείς εβδομάδες. Να ευχαριστήσω βέβαια και την κα Χατζηδάκη και την κα Κακέπη και τις δύο διδάσκουσες που δουλεύουν πάρα πολύ για την επιτυχία του προγράμματος και πιστεύουμε ότι είναι ένα πάρα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα που θέλουμε πολύ να συνεχιστεί».
Εξίσου κατατοπιστικά είναι και τα λεγόμενα της κας Ασπασίας Χατζηδάκη Αναπληρώτριας καθηγήτριας στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντριας του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης «Για 5η συνεχή χρονιά υλοποιείται στο Ρέθυμνο το θερινό σχολείο μαθημάτων νέας Ελληνικής που γίνεται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του κέντρου ΛΟΓΟΣ του πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας.
Είναι μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας του κέντρου ΛΟΓΟΣ εγκαινίασε αυτή τη προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια και έδωσε αυτή την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές, ελληνικής καταγωγής και μη, να περάσουν λίγο χρόνο στη Κρήτη, να βιώσουν τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα και να μάθουν κάποια ελληνικά. Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία εκμάθησης της γλώσσας και της ελληνικής παράδοσης, ελληνικής κουλτούρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας για αυτή την χρονιά, τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, τον κ. Μανουκαράκη και τον κ. Κλαψινάκη καθώς επίσης και την διοίκηση των ΚΤΕΛ για την πολύτιμη αρωγή που προσέφεραν στην υλοποίηση του προγράμματος και νομίζω ότι θα βρει ανταπόκριση αυτή η ιδέα και σε άλλα μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.
Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και από τους ίδιους τους φοιτητές από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και είναι πράγματι προς τιμή τους ότι τα παιδιά αυτά καταβάλλουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και στο πανεπιστήμιο Flinders και στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ακριβώς γιατί τους ενδιαφέρει να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να επισκεφτούν την Ελλάδα. Για πολλά από αυτά τα παιδιά η Ελλάδα είναι ο τόπος καταγωγής των γονέων τους και έρχονται για πρώτη φορά, χαιρόμαστε λοιπόν που τους δίνεται αυτή η πρώτη γεύση της Ελλάδας εδώ στο Ρέθυμνο και στη Κρήτη γενικότερα και ελπίζουμε ότι στο μέλλον το πρόγραμμα αυτό θα διευρυνθεί. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων φοιτητών, είτε έχουν ελληνική καταγωγή είτε όχι και ενδιαφέρονται να ζήσουν στην Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα του θερινού σχολείου».
Τι λενε οι συμμετεχοντες του προγραμματος Πολύ ευχαριστημένοι με την παραμονή τους στην Ελλάδα είναι δύο από τους συμμετέχοντες του παραπάνω προγράμματος.
Πρόκειται για φοιτητές ελληνικής καταγωγής οι οποίοι σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο Flinders στο τμήμα των νέων ελληνικών και είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την εν λόγω εμπειρία που αποκόμισαν.
Ο Πύρρος Ραδιμίσης, σπουδαστής αρχαιολογίας, μιλάει με πολύ όμορφα λόγια για την μέχρι τώρα διαμονή του στη Κρήτη «Είμαι ο Πύρρος Ραδιμίσης από την Αδελαΐδα και είναι η πρώτη μου φορά που ταξιδεύω στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, πολύ σημαντικό ταξίδι για μένα. Μου άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία, με όλες αυτές τις εκδρομές που κάναμε, πήγαμε στη παλιά πόλη τόσες φορές που την έχουμε συνηθίσει και είναι πλέον σαν το σπίτι μου, γεγονός που μου αρέσει πάρα πολύ.
Στην Αδελαΐδα όπου ζω, σπουδάζω αρχαιολογία και άλλος ένας λόγος που ήθελα να έρθω είναι ότι πήγαμε στο παλάτι της Κνωσού όπου μου έκανε μεγάλη εντύπωση που είδαμε όλα τα αρχαία μνημεία και μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω για τους αρχαίους Έλληνες και για την καθημερινότητα που είχαν και στη συνέχεια πήγαμε στο μουσείο όπου μου ήταν μοναδική εμπειρία για μένα.
Απολαμβάνω τα καθημερινά μαθήματα στο πανεπιστήμιο και έχω μάθει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες γύρω από Κρήτη, την μορφολογία της και τα Λευκά Όρη πράγμα πολύ ενδιαφέρον για μένα. Ευχαριστιέμαι το πρόγραμμα μου αλλά παράλληλα έχω και αρκετό χρόνο για να ξεκουραστώ, να μελετήσω, να απολαύσω την παραλία και την ζωή του Ρεθύμνου. Είναι ένας άλλος τρόπος ζωής για τα δικά μου δεδομένα και μου αρέσει που είναι διαφορετικός. Στόχος μου είναι να βελτιώσω την προφορική μου έκφραση διότι στην Αδελαΐδα έχω ασχοληθεί περισσότερο με την γραμματική, ενώ εδώ έχω την ευκαιρία να βελτιώσω τον λόγο μου μιλώντας με τους ανθρώπους».
Ανέλπιστα καλά μας περιγράφει και η Αλεξάνδρα Δεβρέλη την παραμονή της για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο ενώ επισημαίνει πως σημαντικό κομμάτι για αυτή είναι η ξενάγηση στα ιστορικά σημεία της πόλης μια και αποτελεί κάτι το διαφορετικό να βλέπει από κοντά μνημεία ιστορικής σημασίας, πράγμα που στην Αυστραλία είναι αδύνατο. Π
ιο συγκεκριμένα είπε: «Είμαι σπουδάστρια στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Αυστραλίας αλλά σπουδάζω ελληνικά στο πανεπιστήμιο Flinders και όταν άκουσα για το πρόγραμμα ήθελα πολύ να συμμετάσχω διότι οι γονείς μου είναι ελληνικής καταγωγής και ήθελα να έρθω για να δω πως είναι η Ελλάδα που για τους γονείς μου ήταν το σπίτι τους και πιο συγκεκριμένα ήθελα να μάθω για την Κρήτη και την ιστορία της, διότι στην Αυστραλία έχουμε μάθει πολλά για τον ρόλο της Κρήτης στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ήθελα να βιώσω και η ίδια την ζωή στην Κρήτη γιατί παρά το γεγονός ότι είναι η τέταρτη φορά μου στην Ελλάδα, στο Ρέθυμνο είναι η πρώτη.
Στο Ρέθυμνο το καλύτερο κομμάτι της παραμονή μας ήταν η ξενάγηση στην παλιά πόλη όπου μάθαμε πράματα για τα ιστορικά της κομμάτια και είναι κάτι διαφορετικό για εμάς διότι η Αυστραλία είναι μια καινούργια Ήπειρος χωρίς ιστορία. Αυτό που μου αρέσει εδώ είναι η διαφορετική κουλτούρα που έχουν οι άνθρωποι, εδώ είναι διαφορετικά διότι οι άνθρωποι είναι πιο ζεστοί και με φιλότιμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στη πόλη του Ρεθύμνου από τον Νίκο Δερεδάκη.
Πηγή/goodnet.gr/neoskosmos.com
Σχόλια Facebook