Πρώτη δέσμη μετρημένων κυρώσεων επέβαλαν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία

Οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, εν μέρει συμβολικού χαρακτήρα, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, εξαιτίας των παράνομων δραστηριοτήτων της ανοιχτά της Κύπρου, προειδοποιώντας πως ενδέχεται να ακολουθήσουν επιπρόσθετα μέτρα εάν συνεχιστεί η παραβατικότητα.

Οι ποινές προβλέπουν ακύρωση προενταξιακής οικονομικής βοήθειας, αναθεώρηση του δανεισμού που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «πάγωμα» των συζητήσεων για συμφωνία στις αερομεταφορές και προσωρινό τερματισμό των διμερών επαφών σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών.

Δεν διευκρινίζεται το μέγεθος της προενταξιακής χρηματοδότησης που αποσύρεται, αν και προγενέστερες πληροφορίες το τοποθετούσαν στα 147 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μικρό ποσοστό των 4,45 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε δεσμεύσει η ΕΕ για την Τουρκία όσον αφορά την περίοδο 2014-20.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε προσφέρει δάνεια ύψους 385,8 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην γειτονική χώρα το 2018.

Οι υπουργοί επισημαίνουν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν επισταμένα τις τουρκικές ενέργειες και «προσκαλούν» την διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης να συνεχίσει την επεξεργασία «στοχευμένων» μέτρων εάν η Άγκυρα επιμείνει στην έκνομη δραστηριότητά της.

Πάντως το ζήτημα ενδέχεται να μην επιτρέψει στο τραπέζι των εταίρων έως το φθινόπωρο, δεδομένου ότι ακολουθεί η διακοπή του καλοκαιριού. Η επόμενη τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου.

Το κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση πως η Ένωση επιχειρεί να προσβάλει την Τουρκία ανήμερα της τρίτης επετείου από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Υποστηρίζει πως το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», που εκτελεί γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αμφισβητώντας ευθέως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας. Η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει λάβει άδεια αξιοποίησης υποθαλάσσιων οικοπέδων από το ψευδοκράτος, το οποίο αναγνωρίζεται μόνον από την ίδια.

Σε αυτό το μέτωπο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί Άγκυρα και Λευκωσία να οριοθετήσουν καλόπιστα και κοινή συναινέσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στην βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία συνήθως αποκαλεί ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει το «Γιαβούζ» έως ότου η Λευκωσία αποδεχτεί την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για διακοινοτική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη εξετάζει την πρόταση, η οποία έχει επίσης σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή:skai.gr