Ελληνοαυστραλός Αντριου Λιβέρης: Η Ελλάδα χρειάζεται υπουργείο Επενδύσεων
Τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτός πλούτος και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό και η καινοτομία που ενυπάρχει στο DNA των Eλλήνων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η οποία ξεκινάει πλέον να βλέπει με πιο θετικό τρόπο τη χώρα.
Αλλά η σταθερότητα που απαιτούν οι διεθνείς επενδυτές για να εμπιστευθούν μια χώρα μακροπρόθεσμα, αλλά και η δυνατότητα να επιχειρήσουν σε αυτή χωρίς αχρείαστα εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας, είναι βασικό ζητούμενο, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Αντριου Ν. Λιβέρης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της The Hellenic Initiative («Ελληνική Πρωτοβουλία»), σημαίνον στέλεχος της ελληνικής διασποράς και επί δεκαετίες πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Company.
Διατυπώνει, μάλιστα, και μια πρόταση που εκτιμά πως θα βρει ευήκοα ώτα στην νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Το κράτος θα μπορούσε να προβλέπει τη λειτουργία ενός υπουργείου Επενδύσεων, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού, το οποίο θα έχει ως σκοπό να καταπολεμά τη γραφειοκρατία και να επιτρέπει σε σημαντικά στρατηγικά επενδυτικά σχέδια να προχωρούν άμεσα», αναφέρει ο Αντριου Λιβέρης, που σήμερα είναι σύμβουλος μεταρρυθμίσεων στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ειδικότερα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που είναι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.
«Εάν η Ελλάδα, μια χώρα παραδοσιακά δύσκολη σε θέματα γραφειοκρατίας, φορολογίας κ.ά. μπορούσε να γίνει πιο ευέλικτη και φιλική προς τους επενδυτές και το επιχειρείν γενικότερα, θα γινόταν άμεσα πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», εξηγεί. Επιπλέον προτείνει και ακόμη μία ιδέα: τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών γύρω από ένα ή περισσότερα από τα νησιά μας. «Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει εκεί; Να προσκαλέσουμε τον κόσμο να έρθει, να εφεύρει και να καινοτομήσει εκεί.
Να στείλουμε τη νέα γενιά να δημιουργήσει τις επιχειρήσεις της εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτό που χρειάζεται μόνον είναι αποφασιστικότητα από πλευράς πολιτικής ηγεσίας», υπογραμμίζει. Συμπληρώνει, δε, πως η ελληνική παγκόσμια διασπορά «θέλει να δει από τη χώρα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στόχευση, επένδυση και στήριξη των δυνατοτήτων των ανθρώπων και της νέας γενιάς, που είναι πραγματικά απεριόριστες».
Ολόκληρη η συνέντευξη στην “Καθημερινή”.
Σχόλια Facebook