Μηχανογραφικά: Ευκαιρίες και παγίδες – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Ενα Μηχανογραφικό Δελτίο γεμάτο «μαγικές εικόνες» αλλά και πολλές εκπλήξεις θα είναι εκείνο που καλούνται φέτος να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα 24 πανεπιστήμια της χώρας. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ήδη άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου για τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων, που θα δέχεται τις προτιμήσεις των υποψηφίων μέχρι τις 15 Ιουλίου. Στην περίοδο αυτή, εκπλήξεις, ευκαιρίες αλλά και παγίδες περιμένουν τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ της χώρας, με δεκάδες νέα τμήματα να είναι φέτος «αδιαβάθμητα» και επομένως εύκολα προσβάσιμα, καθώς εμφανίζονται για πρώτη φορά. Πολλές ευκαιρίες θα υπάρξουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) και στο 4ο (Οικονομίας και Πληροφορικής), όπου φέτος έχουμε πολλές καινούργιες θέσεις.
Ποιες είναι οι συμβουλές που θα αποτρέψουν λάθη ή θα γλιτώσουν υποψηφίους από παγίδες; Ο αριθμός των ιδρυμάτων της χώρας είναι φέτος πολύ μικρότερος σε σχέση με πέρυσι (με την κατάργηση των ΤΕΙ), αλλά οι εισακτέοι θα είναι περισσότεροι! Οπως ήδη αναφέρθηκε, πολλά θα είναι και τα νέα τμήματα που θα συναντήσει κανείς στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Και ενώ η πιο λογική συμβουλή για κάθε υποψήφιο νέο ή νέα θα ήταν να επιλέξει σε λίγες ημέρες, συμπληρώνοντας το Μηχανογραφικό Δελτίο του, «σταθερά» επιστημονικά αντικείμενα και να μην παρασυρθεί από «φανταχτερούς» νέους τίτλους, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι μερικά από τα νέα τμήματα που εμφανίζονται στα πανεπιστήμια της χώρας θα είχαν προοπτική να οδηγήσουν σε μοντέρνα επιστημονικά αντικείμενα, εάν φυσικά υποστηριχθούν από τα ιδρύματά τους.
Κατ’ επέκταση, ένα κριτήριο φέτος σίγουρα είναι το κατά πόσο το «μητρικό» ίδρυμα έχει το κύρος και τη δυνατότητα να στηρίξει νέα τμήματα. Τη φετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων περιλαμβάνονται δεκάδες νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του Μηχανογραφικού. Ωστόσο, στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, πρέπει να σημειωθεί ξανά ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες από το υπουργείο Παιδείας.
Εκπλήξεις
Πάντως, όπως λέει και ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης που δίνει τις συμβουλές του στους υποψηφίους μέσω των «ΝΕΩΝ», είναι λάθος το ότι πολλοί υποψήφιοι απορρίπτουν ορισμένα τμήματα με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο είτε να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να δουν τα προγράμματα σπουδών τους. Δεν είναι απίθανο κάποια τμήματα να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις ή να οδηγούν σε επαγγέλματα με αξιόλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή σε κλάδους στους οποίους ενδεχομένως δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους. Μερικά από αυτά στη «μεσαία» κλίμακα βαθμολογιών είναι τα παρακάτω:
1 Αγροτικής Ανάπτυξης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο απόφοιτος των τμημάτων χαρακτηρίζεται ως γεωπόνος – αγροτοοικονομολόγος. Σκοπός των τμημάτων είναι να καταρτίσουν σπουδαστές στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της αγροτικής οικονομίας για την αξιοποίηση του αγροτικού χώρου, ικανούς να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για την ελληνική γεωργία.
2 Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Ο απόφοιτος του τμήματος χαρακτηρίζεται ως μηχανικός τεχνολογίας υλικών – σχεδίασης κατασκευών και υλικών τεχνολογίας. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν και να απασχολούνται στους τομείς των μοριακών υλικών, των βιοϋλικών και των μικρο- και νανοφασικών υλικών.
3Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο απόφοιτος του τμήματος χαρακτηρίζεται ως γεωπόνος. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση γεωπόνων εξειδικευμένων σε θέματα εγγειοβελτιωτικών έργων, στη διαχείριση υδατικών πόρων, στον γεωργικό – μηχανολογικό εξοπλισμό, στις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και στην αξιοποίηση του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα.
4Ψηφιακών Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως πληροφορικός. Το τμήμα δίνει έμφαση στις σύγχρονες ενσύρματες και ασύρματες ευρυζωνικές τεχνολογίες για το Διαδίκτυο και άλλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως e-learning, e-health, e-business και e-government.
5Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ο απόφοιτος του τμήματος είναι οικονομολόγος διοίκησης. Το τμήμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της νέας οικονομίας με σύγχρονες ειδικότητες μηχανικών, εξειδικευμένων στη χρηματοοικονομική μηχανική και στη μηχανική της διοίκησης.
6Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ο απόφοιτος του τμήματος χαρακτηρίζεται ως πληροφορικός – σχεδιαστής προϊόντων πολιτισμού και επικοινωνίας με χρήση νέων τεχνολογιών. Το τμήμα συνθέτει την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα με την εφαρμογή τους στον πολιτισμό.
Χρήσιμες οδηγίες
Το μηχανογραφικό υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν πρόχειρο μηχανογραφικό, να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο και στη σχετική περίοδο να προχωρήσουν στην οριστικοποίησή του.
Η πλατφόρμα «άνοιξε» την Παρασκευή 21 Ιουνίου και θα κατατίθενται μηχανογραφικά ως Δευτέρα 24 Ιουνίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν θα γίνεται δεκτό, ούτε θα αλλάζει, ούτε θα αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.
Οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν από τα λύκεια τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να κάνουν χρήση του συστήματος.
Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται στο ένα πεδίο ή στα δύο πεδία που έχει πρόσβαση από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Μπορεί να δηλώσει τα τμήματα με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν δηλώσει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε, το δηλώνει μία φορά μόνο.
Τα μυστικά για τη σωστή επιλογή των σχολών
Τέλος να θυμίσουμε ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Συμπληρώνοντας το μηχανογραφικο δελτίο πρέπει να ξέρουμε ότι:
1. Ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας.
2. Ενας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο ή τα πεδία όπου έχει πρόσβαση. Οπότε, ειδικά φέτος και ανεξαρτήτως βαθμολογίας, δεν υπάρχει λόγος για στενές και περιοριστικές επιλογές.
3. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε στις εξετάσεις των προηγούμενων ημερών. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Το ίδιο ισχύει και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια. Διασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
4. Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ό,τι περιμένατε. Το γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους – δίχως πράγματι να το θέλουν μόνο και μόνο για να μη «χαραμίσουν» τα μόριά τους – είναι από τα κλασικά λάθη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Αλλαγές
Η σωστή συμπλήρωση είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα μόρια που συγκεντρώνουν, σε συνδυασμό βέβαια με τις προτιμήσεις τους» προσθέτει ο εκπαιδευτικός Αντώνης Φλωρόπουλος των φροντιστηρίων Ομόκεντρο. Και συνεχίζει: «Φέτος το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχουμε την ίδρυση πολλών νέων τμημάτων που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά και δεύτερον πολλά τμήματα είναι κοινά σε περισσότερα επιστημονικά πεδία και μπορούν να τα διεκδικήσουν υποψήφιοι από διαφορετικά πεδία. Τέτοια είναι τμήματα για Παιδαγωγικά, Σχολές Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής ΤΕΦΑΑ, Γεωπονίας, Κοινωνιολογίας, Πληροφορικής κ.λ.π. Αυτά τα τμήματα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό και μπορούν οι υποψήφιοι να τα δουν και να κρίνουν αν είναι στα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τα συμπεριλάβουν στις επιλογές τους, με τη σειρά βέβαια που επιθυμούν. Πρέπει επομένως να εκτυπώσουν το καινούργιο μηχανογραφικό και να μελετήσουν με πολλή προσοχή τις σχολές που υπάρχουν στο δικό τους επιστημονικό πεδίο και να αποφασίσουν με τι σειρά θα τα δηλώσουν».
Τέλος, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δεν πρέπει να παρασύρονται από αοριστολογίες, επίμονες προτροπές τρίτων και το κύρος και το γόητρο ορισμένων επιλογών. «Το κύρος ενός επαγγέλματος και μιας σταδιοδρομίας υφίσταται από τη στιγμή που, εφόσον το επιλέξουμε, θα το ακολουθήσουμε και θα διαπρέψουμε σε αυτό» καταλήγει ο Ταουσάνης. Το ότι απλά μπαίνουμε σε μια σχολή δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θα το ασκήσουμε ή και ότι θα επιτύχουμε στη συνέχεια.
Κρυφές προοπτικές καριέρας σε συγκεκριμένους κλάδους
Στην κατηγορία των μεσαίων βαθμολογιών στην οποία ανήκουν πολλές εκατοντάδες υποψήφιοι κάθε χρόνο, υπάρχει δυνατότητα επιτυχημένων συνδυασμών επιστημονικών αντικειμένων ώστε να βρεθούν επαγγελματικοί δρόμοι που θα οδηγήσουν ενδεχομένως τους νέους σε ένα καλύτερο μέλλον. Ετσι, με τη βοήθεια του Ταουσάνη, παραθέτουμε ορισμένα τμήματα για τα οποία πολύ συχνά οι μαθητές αγνοούν τόσο τις δυνατότητες που τους παρέχει το πτυχίο όσο και ενδεχόμενες «κρυφές» προοπτικές καριέρας σε συγκεκριμένους κλάδους.{ARX}
1ο Eπιστημονικό Πεδίο. Ιστορίας Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (μόρια 2018: 11.868), Ιστορίας & Εθνολογίας (μόρια 2018: 11.453), Ιστορίας Κέρκυρας (μόρια 2018: 11.268): Τα τμήματα αυτά δίνουν στον απόφοιτό τους τη δυνατότητα να ενταχθεί στον κλάδο φιλολόγων (ΠΕ02) και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των φιλολογικών τμημάτων τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο δεδομένο ισχύει και για το Τμήμα Φιλοσοφίας Πατρών το οποίο είχε βάση εισαγωγής την περσινή χρονιά 12.801.
2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αγροτικής Ανάπτυξης (μόρια 2018: 10.805). Το συγκεκριμένο τμήμα είναι κοινό και στο 2ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και παρά το γεγονός πως η ονομασία του δεν παραπέμπει στον κλάδο της γεωπονίας, στην ουσία πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον απόφοιτο να εργαστεί ως γεωπόνος και να δραστηριοποιηθεί στον πρωτογενή τομέα.
- Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης (μόρια 2018: 9.766). Το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε όσους σπουδαστές επιλέξουν την πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση χρηματοοικονομικής μηχανικής κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τους παρέχει τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και συνεπώς τη δυνατότητα να εργαστούν και ως οικονομολόγοι – λογιστές, ενώ εγγράφονται και στο ΤΕΕ και προσεχώς θα οριστεί η βασική ειδικότητα στην οποία εντάσσονται.
3ο Επιστημονικό Πεδίο. Διατροφής & Διαιτολογίας Σητείας (μόρια 2018: 12.817): Μαζί με τα υπόλοιπα ΑΕΙ το εν λόγω τμήμα της Κρήτης οδηγεί στον κλάδο της διαιτολογίας και φυσικά δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να στελεχώσουν διαιτολογικά κέντρα ή να ανοίξουν δικό τους γραφείο ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο τμήμα παρά το γεγονός πως οδηγεί και αυτό στο ίδιο επάγγελμα όπως π.χ. το αντίστοιχο τμήμα του Χαροκοπείου, βρίσκεται αρκετές χιλιάδες μόρια πιο χαμηλά από ό,τι τα κεντρικά τμήματα.
4ο Επιστημονικό Πεδίο. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πελοποννήσου (μόρια 2018: 11.801). Μια πολύ καλή επιλογή σε χαμηλές βαθμολογίες για όσους μαθητές ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο της πληροφορικής και τον δυναμικό κλάδο των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου (μόρια 2018: 11.080). Πρακτικά το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα υπηρετεί τον σημαντικό κλάδο της ναυτιλίας, ασχολείται με τα ναυτιλιακά οικονομικά και όχι μόνο, και είναι αντίστοιχο (και για τις μετεγγραφές) με το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου (μόρια 2018: 11.897). Το κεντρικό αυτό πανεπιστημιακό τμήμα της Αθήνας υπηρετεί την οικονομική επιστήμη και οδηγεί και στο επάγγελμα του οικονομολόγου – λογιστή με μια βαθμολογία ιδιαιτέρα προσβάσιμη για κεντρικό τμήμα της πρωτεύουσας.
Επιλογικά, κρίνεται απαραίτητο ο κάθε υποψήφιος πριν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του, να εξετάσει προσεκτικά τα τμήματα στα οποία έχει πρόσβαση. Η εμπειρία έχει δείξει πως η πλειονότητα των μαθητών δεν έχει πλήρη εικόνα των απαραίτητων δεδομένων, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να κάνει λανθασμένες επιλογές ή και να παραλείπει επιλογές που θα οδηγούσαν στον επιθυμητό κλάδο και επάγγελμα.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook