Με NAVTEX και ύβρεις απαντά η Τουρκία στις απειλές της ΕΕ για κυρώσεις – Εκβιάζουν με εποικισμό της Αμμοχώστου οι Τουρκοκύπριοι
Τραβάει επικίνδυνα το σκοινί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Και αυτό γιατί την ημέρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πειρατικές της ενέργειες στην περιοχή –στις 20 Ιουνίου δηλαδή- πολεμικά πλοία της γείτονος θα πραγματοποιούν άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Την ίδια, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε με ύβρεις στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο και εξέτασε το ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν.
Άγκυρα: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004. «Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε αποφάσεις υπό ένα τελείως ελληνικό πρίσμα», αναφέρει.
Η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο κρατών με αρχές και αξίες, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ». Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ένωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της». Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κατηγορεί την Ένωση για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.
«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία στο Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν τη δημιουργία κοινής επιτροπής ενέργειας για τους φυσικούς πόρους του νησιού, την οποία απέρριψαν οι Έλληνες. Μέχρι να βρεθεί η λύση στο νησί, η κοινή επιτροπή θα είναι ένα θετικό βήμα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και θα διευκολύνει την ολοκληρωμένη λύση», επισημαίνει.
Παράλληλα η Άγκυρα, για μία ακόμη φορά, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία θα παραμείνει δεσμευμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Παρά τη μεροληπτική στάση, η φιλική Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα για την ΕΕ. Αντίθετα με αυτό που ισχυρίζονται, η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ», αναφέρει και καλεί την Ένωση να «εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με στρατηγικό όραμα».
Η τουρκική NAVTEX
Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX, το περιεχόμενο αλλά και η ημερομηνία της οποίας δεν χωρούν αμφιβολία για το μήνυμα που θέλει να στείλει. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουνίου –πρώτη ημέρα της Συνόδου της ΕΕ- θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω άσκηση, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.
Δείτε τη NAVTEX:
ΝΑVTEX 706/19
TURNHOS N/W : 0706/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 20 JUN 19 FROM 1400Z TO 1600Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι Τουρκοκύπριοι προχώρησαν σε έναν πρωτοφανή εκβιασμό. Και αυτό γιατί, το κοινοβούλιο του ψευδοκράτους αποφάσισε να ανοίξει για εποικισμό η Αμμόχωστος η οποία παραμένει κλειστή από το 1974. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Τα μέτρα που συζητά η ΕΕ
Την ώρα λοιπόν που ο συναγερμός στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο θα είναι αυξημένος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν τη λήψη με τρων σε βάρος της Άγκυρας απάντηση στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στην έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, εξέτασαν τρεις βασικούς άξονες κυρώσεων κατά της Άγκυρας:
- Θεώρηση των διαβατηρίων
- Οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα συγκεκριμένων κονδυλίων προς την Τουρκία
- Πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η λήψη των εν λόγω μέτρων.
Για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας είχαν προϊδεάσει και ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Όπως είχαν τονίσει οι εν λόγω πηγές, δόθηκε εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν συγκεκριμένες επιλογές για λήψη απαραίτητων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις κλιμακούμενες παρανομίες στην κυπριακή Υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα, το Συμβούλιο σημειώνει στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.
Θέση υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου πήρε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. «Για διμερείς διαφορές που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Σχόλια Facebook