Επαφές του Αυστραλίας κ. Μακαρίου πριν το ταξίδι του για τo Σίδνεϊ
Τον σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη για την επάξια εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αυστραλίας, του ευχήθηκε «καλή δύναμη και επιτυχία», ενώ υπογράμμισε «την μεγάλη αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας», η οποία, όπως είπε, «έχει πολλές διαστάσεις».
«Πριν απ’ όλα, η αποστολή σας αφορά την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της μεγάλης και τόσο δημιουργικής Ελληνικής Ομογένειας εκεί. Και, δεύτερον, τη στήριξη του ιδίου του Πατριαρχείου, σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ορθοδοξία» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε: «Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναδείκνυα την πολυπρισματική ολοκληρωμένη προσωπικότητά σας. Διότι πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι, εκτός από την εξαίρετη θεολογική σας κατάρτιση, είσθε βαθύς γνώστης της Βιοηθικής, όπως αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και η διδακτορική σας διατριβή για την κλωνοποίηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, και πρόσθεσε ότι εκλαμβάνει τις παρατηρήσεις τις οποίες διατύπωσε ο Πρόεδρος, «ως πνευματική παρακαταθήκη από τον Πρώτο ‘Αρχοντα της Χώρας μου, της Πατρίδος μας». «Το ξέρετε», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μακάριος, «ότι ο ρόλος μας δεν είναι μόνο θρησκευτικός, είναι και εθνικός. Και μάλλον περισσότερο εθνικός παρά θρησκευτικός, διότι, έχουμε τη συναίσθηση ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα ηρώων, οι οποίοι αγωνίστηκαν υπέρ της πίστεως και επίσης αίμα αγίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν και μαρτύρησαν για την Πατρίδα και για την Πίστη. Και έχω έντονη αυτή την συναίσθηση μέσα μου».
Και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
«Με πολύ χαρά και τιμή βρίσκομαι στη έδρα της Εκκλησία της Ελλάδος στην Αθήνα» δήλωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πρόσθεσε».
«Ευχαριστώ που αφιερώσατε λίγο χρόνο να με δεχτείτε και να ξέρετε ότι τις συμβουλές σας τις λαμβάνω ως πολύτιμη παρακαταθήκη»
«Έχω ανάγκη τις συμβουλές σας τις ευχές και τις προσευχές σας» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχές του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: «Ευχόμαστε να έχει ένα πλούσιο ποιμαντικό έργο, που το έχει τόσο ανάγκη η Αυστραλία αλλά και η πατρίδα» υπογράμμισε , προσθέτοντας ότι αυτό είναι χρειάζεται ώστε «αυτοί οι δύο κόσμο, που είναι ένας, να έχουν συνεργασία».
Η \επίσκεψη στο Μαξίμου
Με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δυο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος έθεσε στον Πρωθυπουργό το αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως άλλωστε έπραξε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος αναμένεται να φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kingsford Smith στο Σίδνεϊ στις 6 μ.μ. την Τρίτη 18 Ιουνίου.
Η επίσημη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στον Αρχιεπισκοπικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern στις 11 π.μ. το Σάββατο 29 Ιουνίου.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος (Γρινιεζάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973. Τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε στη γενέτειρά του και στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στον τομέα της Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard (Master of Arts) και στον τομέα της Βιοηθικής του Πανεπιστημίου του Monash, (Master of Bioethics). Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος το 1993, πρεσβύτερος το 1997 και αρχιμανδρίτης το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
Διακόνησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σε πολλές επιτελικές θέσεις μέχρι την εις επίσκοπον εκλογή του, ενώ από το 2003 μέχρι και σήμερα διδάσκει στην Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης. Παράλληλα έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης, στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθήνας.
Τον Μάιο του 2015 εξελέγη πρώτος Κοσμήτορας του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας.
Ίδρυσε και διευθύνει την Εκδοτική Σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», ενώ το 2009 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον όρισε εκπρόσωπο στην Πανορθόδοξη Επιτροπή Βιοηθικής.
Την 27η Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επίσκοπος Χριστουπόλεως. Χειροτονήθηκε την 16ην Μαΐου του ιδίου έτους, αναλαμβάνοντας τα, υπό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας, ανατεθέντα σε αυτόν υψηλά καθήκοντα στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας
Στον Επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο, είχε ανατεθεί η οργάνωση της εν γένει Παιδείας στην Εκκλησία της Εσθονίας, όντας ένας εκ των πλέον ευρυμαθών ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου.
Πρόσφατα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο ειδικά το Σικάγο, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για τη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook