“Μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
Αθήνα.- Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αντικείμενο τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μετά και την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στις επίμαχες αλλαγές, επικαλούμενη συνταγματικό ζήτημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, έκανε μισό βήμα πίσω από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στον Alpha είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πληρωθούν οι θέσεις των ανώτατων δικαστικών πριν τις εκλογές. «Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της», είχε πει χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στους υψηλούς τόνους κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν την ενδιαφέρει η συνταγματική νομιμότητα».
Καλογήρου: Θα μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός
Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Καλογήρου, υποστήριξε πως έπειτα από τα τελευταία δεδομένα και την αρνητική απάντηση της ΝΔ, το υπουργικό συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την απόφασή του και οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά. «Δεν είναι μονομερής κίνηση, η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τα τελευταία δεδομένα που ανέκυψαν. Η διαδικασία επιλογής έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου.(…) Το ζήτημα αυτό θα αξιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κυβέρνηση για το ζήτημα που έχει προκύψει ως προς τις αλλαγές στην ανώτατη Δικαιοσύνη. Υπενθύμισε σε αυτό το πλαίσιο, πως οι εν λόγω πληροφορίες έχουν ήδη διαψευσθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας – όπως εξάλλου είχε γράψει νωρίτερα και το Newpost. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής του Συντάγματος και έχει την πολιτική εμπειρία για να κρατήσει τις αποστάσεις επί του ζητήματος αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.
Επιπρόσθετα διέψευσε και πληροφορίες περί άσκησης πιέσεων προς ανώτατους δικαστικούς για να παραιτηθούν ώστε να διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης. «Και αυτό το ζοφερό κλίμα επιχείρησα να το διακόψω με την επιστολή που έστειλα στον κ. Μητσοτάκη για να συναινέσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα», υποστήριξε.
Τέλος απέρριψε τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι αντισυνταγματική η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις επίμαχες αλλαγές: «Η Βουλή δεν έχει διαλυθεί. Συνεχίζονται τα καθήκοντα της κυβέρνησης. Επικαλείται η ΝΔ το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων, ότι δήθεν δεν μπορούμε να προάγουμε δημόσιους υπαλλήλους. Είναι ατόπημα της ΝΔ γιατί δεν υπάγονται δικαστικοί σε αυτό το νόμο. Προδικάζει η ΝΔ ότι το διάταγμα θα ακυρωθεί από το ΣτΕ. Και αυτό είχε προδικάσει η ΝΔ και για το νόμο περί του πόθεν έσχες. Η ΝΔ θεωρεί ότι οι δικαστές είναι υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ΝΔ μικροπολιτικά εκτιμά ότι οι δικαστές γίνονται εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση που εξέδωσε λίγο αργότερα στη ΝΔ ο κ. Καλογήρου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως μεταδίδει το law&order.gr, ο κ. Καλογήρου εξαπολύει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι προσβάλλει με τη στάση του «την ελευθεροφροσύνη των δικαστικών λειτουργών» της χώρας.
Την ώρα που μίλαγε ο κ. Καλογήρου στον Alpha, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και διερωτήθηκε:
«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;»
Όχι της ΝΔ στον Καλογήρου
Είχε προηγηθεί η αρνητική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επιστολή της ΝΔ:
Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.
Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη.
Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια».
Εσωκομματική αντιπαράθεση
Είναι γεγονός ωστόσο πως και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις για τις επιχειρούμενες αλλαγές. Και αυτό γιατί, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Νίκος Φίλης διαφώνησε βλέποντας τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν προεκλογικά για το κόμμα. Όλοι οι υπόλοιποι συμφώνησαν με τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου και την προώθηση των αλλαγών με ένα μόνο στέλεχος να επισημαίνει πως χρειάζεται να γίνει μια ειδική πολιτική διαχείριση.
Σχόλια Facebook