ΓΝΩΜΗ: Εθνικές εκλογές και τα ομογενειακά θέματα, ψήφου και ΣΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις Κοινοτικές, περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αλλάζει άρδην και την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν την πολιτική ζωή της γενέτειρας και έχουν ομογενειακό ενδιαφέρον.
Έτσι, δύο νομοσχέδια τα οποία –κατά τις πληροφορίες- επρόκειτο να προωθηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού και το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θα απασχολήσουν πλέον την νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές του Ιουνίου (;) 2019.
Ήδη η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, ότι αμέσως μετά την επαναληπτική εκλογή για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, την προσεχή Κυριακή, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αποστερεί και τυπικά κάθε δυνατότητα άμεσης προώθησης των νομοσχεδίων αυτών από την νυν κυβέρνηση η οποία, άλλωστε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αποστερείται κάθε πολιτικής νομιμοποίησης για να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο.
Και τα δύο αυτά θέματα, που ενδιαφέρουν άμεσα την ομογένεια, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις υπουργών της Κυβέρνησης, καρκινοβατούσαν τέσσερα τώρα χρόνια. Και μόλις πριν από μερικούς μήνες ανασύρθηκε από την «αφάνεια» του υφυπουργείου Εξωτερικών ένα Σχέδιο Νόμου για την επανασυγκρότηση του ΣΑΕ, το οποίο και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» όπου ελάχιστοι ομογενείς ασχολήθηκαν με αυτό. Και, πάντως, σύμφωνα με όλες τις κρίσεις και τις εκτιμήσεις, παρασάγγας απέχει από του να γίνει αποδεκτό από την Ομογένεια.
Επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο που αφορούσε στην «συμβουλευτική» επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με το «κερασάκι» της αυτοχρηματοδότησης και της αυτοοργάνωσης. Προφανώς οι συντάκτες του εν λόγω νομοσχεδίου ούτε άκουσαν, ούτε κατάλαβαν, ούτε πήραν μυρωδιά από τις αντιδράσεις της Ομογένειας που επιζητά ρόλο, άποψη και διεκδίκηση στα θέματα που την αφορούν, αλλά και ευρύτερα στα εθνικά ζητήματα για τα οποία, άλλωστε, ασκεί διαχρονικά την επιρροή της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Στην άλλη υπόθεση, εκείνη της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού, η υπόθεση σταμάτησε στην ειδική Επιτροπή που συστάθηκε να μελετήσει το πώς, ποιοι και πως θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της γενέτειρας. Μάλιστα, δεν μάθαμε -επισήμως- ούτε καν τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε.
Αλλά και εδώ, η άποψη και τα θέλω της ομογένειας είναι γνωστά και διατυπωμένα δημοσίως. Οι εκτός Ελλάδος ευρισκόμενοι την ημέρα των εθνικών εκλογών Έλληνες εκλογείς, ψηφίζουν είτε σε κάλπες που θα στήνονται στα κατά τόπους Προξενεία, είτε επιστολικά, εάν, τελικά, προκριθεί το τελευταίο.
Τα όσα ανεπισήμως έγιναν γνωστά, περί τριών βουλευτών ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν συνιστούν μέθοδο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Ομογένεια.
Επομένως, η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει την πρόσθετη υποχρέωση να ρυθμίσει τα δύο αυτά θέματα. Θα περιμένουμε, γι αυτό το λόγο, στον προεκλογικό αγώνα που θα ξεκινήσει με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, τα κόμματα να τοποθετηθούν και σ΄ αυτά τα δύο νομοσχέδια, αναλαμβάνοντας και χρονικές δεσμεύσεις ως προς την ψήφισή τους. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, για την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων, ήδη έχει κατατεθεί σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή από το 2016. Υπήρχε, ήδη από το 2012 και νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ.
Ας πράξει αναλόγως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε, και όσοι Απόδημοι Έλληνες (κυρίως από κοντινές ευρωπαϊκές χώρες) μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν, να το κάνουν γνωρίζοντας τι ακριβώς προτείνουν τα δύο -κυρίως- κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία, για τα συγκεκριμένα ομογενειακού ενδιαφέροντος ζητήματα.
Σχόλια Facebook