Bloomberg: Κίνδυνος κυρώσεων για την Ελλάδα λόγω μείωσης του στόχου για το πλεόνασμα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης αφήνουν κύκλοι των δανειστών για ενδεχόμενη παραβίαση της συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.
Οι δανειστές, μεταδίδει το πρακτορείο, εκτιμούν πως η σχεδιαζόμενη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, να οδηγήσει σε παραβίαση του 3,5% που έχει συμφωνηθεί, ανέφεραν αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών.
Η πίεση των δανειστών θα μπορούσε να προσθέσει πονοκεφάλους στον Τσίπρα, ο οποίος βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να είναι προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει το Bloomberg, ελπίζει πως η τελευταία κίνηση δημοσιονομικής χαλάρωσης, θα περικόψει τη διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα, δήλωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση των Θεσμών «τα μέτρα θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup». Αντίστοιχα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στάθηκε απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Τι προβλέπει ο ειδικός λογαριασμός
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, εκτός από τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και την παροχή 13ης σύνταξης, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού (escrow account) που θα λειτουργεί ως εγγύηση έναντι των δανειστών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
«Ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα καταθέσουμε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση, θα πάρουν τα χρήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία έχουμε συμφωνήσει έως τότε. Αλλά την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ανακοινώσαμε στην ΔΕΘ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πακέτο που παρουσιάζει θα εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη και έτσι θα πιάνεται το 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό του ειδικού λογαριασμού (έως ποσοστό 1% του ΑΕΠ).
«Με άλλα λόγια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά 1 ευρώ την συμφωνία με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας με πλεονάσματα κατά 1% λιγότερο. Στον δημοσιονομικό χώρο της επόμενης τριετίας που προκύπτει, ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα πακέτο μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης από το 2019 κι έπειτα».
Σχόλια Facebook