Δύο «ξένοι» ομολογούν τον έρωτά τους για την πατρίδα μας σε άπταιστα Ελληνικά

Εκτός του ότι ο 64χρονος ταξιδιωτικός συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και μεταφραστής, Paul Hellander, και ο 52χρονος γιατρός, Matt Teale, μοιράζονται την ίδια βρετανική καταγωγή και ζουν πλέον στην Αυστραλία, οι δύο άνδρες έχουν ακόμα ένα κοινό στοιχείο που τους έφερε κοντά τα τελευταία χρόνια, και αυτό δεν είναι άλλο από την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Festival Hellenika, με θέμα «Πώς βλέπουν δύο ξένοι την Ελλάδα», οι δύο φιλέλληνες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη δεύτερη πατρίδα τους.

«Μεγαλώσαμε στη Βρετανία αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να βρεθούμε και οι δύο στην Ελλάδα και να λατρέψουμε αυτή την χώρα» λέει ο κ. Hellander, ο οποίος γεννήθηκε στην Βρετανία από Αγγλίδα μητέρα και Φιλανδό πατέρα και ομολογεί ότι ο έρωτάς του για την «δεύτερη πατρίδα» του γεννήθηκε εντελώς τυχαία όταν κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων ξεκίνησε να διαβάζει κείμενα με θέμα την Ελλάδα που τον έκαναν να επιθυμεί να ανακαλύψει μια χώρα που μέχρι τότε του ήταν παντελώς άγνωστη.

«Αποφάσισα ότι ήθελα να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι και να μελετήσω αρχικά την ελληνική γλώσσα. Καθώς άρχισα να ανακαλύπτω τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, κατέληξα στο ότι ήθελα να μάθω να μιλάω σωστά την ελληνική γλώσσα. Ξεκίνησα δειλά-δειλά να διαβάζω ελληνικές εφημερίδες και να μελετώ μοντέρνα ελληνικά στο λεωφορείο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων επιβατών. Τελικά, στα φοιτητικά μου χρόνια αποφάσισα να στραφώ και να μελετήσω σε βάθος την ελληνική ιστορία και λογοτεχνία» λέει ο ταξιδιωτικός συγγραφέας, που έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Lonely Planet.
Ο Hellander σπούδασε Αρχαία και Βυζαντινά Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Birmingham, ενώ στο τρίτο έτος των σπουδών του έφυγε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχο να παρακολουθήσει μαθήματα αντίστοιχα με αυτά του βρετανικού πανεπιστημίου και να ολοκληρώσει τις σπουδές του πάνω στο αντικείμενό του.

«Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα, ένιωσα ότι άφηνα πίσω μου ένα σκοτεινό δωμάτιο και έμπαινα σε μια εκπληκτική και ανέγγιχτη λιακάδα. Η χώρα αυτή εκπέμπει μια μαγεία που δεν είχα ποτέ έως τότε νιώσει. Αυτό που επίσης με έκανε να την λατρέψω είναι ότι εκεί μπορούσα να γίνω φίλος με έναν Έλληνα μέσα σε πέντε λεπτά, κάτι που στην Αγγλία θα μπορούσε να πάρει πέντε χρόνια. Τέλος, αγάπησα και αγαπώ ακόμα ιδιαίτερα την ελληνική ποικιλόμορφη τοπογραφία και το γεγονός ότι η Ελλάδα αν και τόσο μικρή χώρα έχει τόσα πολλά μοναδικά νησιά προς εξερεύνηση» λέει ο συγγραφέας, ο οποίος, μάλιστα, έζησε τα επεισόδια κατά την περίοδο του Πολυτεχνείου καθώς και την Μεταπολίτευση ενώ βρέθηκε εγκλωβισμένος στο νησί της Μυκόνου την εποχή που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο καθώς και όταν επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το γιατρό Teale, το κουβάρι της δικής του ιστορίας ξετυλίχθηκε λίγο διαφορετικά, αφού όπως ο ίδιος, ενώ γεννήθηκε στο Malawi της Αφρικής και μεγάλωσε με την Βρετανή μητέρα του στο Wolverhampton της Αγγλίας, για τον ίδιο η Ελλάδα αποτέλεσε γιατρικό και λειτούργησε ως το καλύτερο «αντίδοτο» στην βρετανικότητ’α του, η οποία τον ταλαιπωρούσε έως ότου ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει την αδιάφορη για κείνον πατρίδα του και να ζήσει στην Ελλάδα δεκατρία χρόνια.

Εκεί ο Βρετανός γιατρός γνώρισε και παντρεύτηκε την Ελληνίδα σύζυγό του και μαζί απέκτησαν δυο γιους.

«Με είχε κουράσει η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν η καλύτερη απόδραση. Ήταν η γη της επαγγελίας, γεμάτη ανοικτούς ανθρώπους, φιλοσοφία, λιακάδα, καλό φαγητό και κέφι που σίγουρα δεν έχουν οι Βρετανοί. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αυτό το οποίο με εξέπληξε πρωτίστως ήταν η ζεστασιά των ανθρώπων και το αίσθημα της παρέας το οποίο δεν συναντά κανείς στη Βρετανία και λειτουργεί λυτρωτικά στην ζωή ενός ανθρώπου» λέει ο γιατρός Teale.

Οι δύο άντρες μοιράστηκαν με τους προσκεκλημένους διάφορα συμβάντα που ξένισαν και εξέπληξαν τους ίδιους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα του φωτός ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι η μεγαλύτερη αντίφαση των Ελλήνων έγκειται πρωτίστως στην τάση που έχουν να λειτουργούν εντελώς διαφορετικά στη δημόσια από ό,τι στην ιδιωτική τους ζωή.

«Οι Έλληνες πέφτουν σίγουρα σε μεγάλες αντιφάσεις ίσως επειδή είναι ένας λαός παθιασμένος. Αντιφάσεις τις οποίες εμείς οι “ξένοι” αδυνατούμε να κατανοήσουμε» λένε οι δύο άνδρες. «Για παράδειγμα, από την εμπειρία μου παρατήρησα ότι ενώ οι ασθενείς μου με εμπιστεύονταν ως Άγγλο γιατρό που για εκείνους συνειρμικά μεταφραζόταν ως τίμιος και καταρτισμένος, την ίδια στιγμή στις προσωπικές μας σχέσεις, δεν κατάφερα ποτέ να εντρυφήσω γιατί δεν ήμουν Έλληνας. Την ίδια πάλι στιγμή, θυμάμαι ότι στα 13 χρόνια της παραμονής μου εκεί δεν κατάφερα να “κεράσω” έναν Έλληνα γιατί με προλάβαιναν πάντα εκείνοι για να μου δείξουν τη φιλία τους και να με ευχαριστήσουν» λέει ο γιατρός.

«Επίσης, πολλοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες είναι χαλαροί και δεν αγχώνονται και όμως στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην πρωτεύουσα εγώ είδα ανθρώπους να εργάζονται πολύ σκληρά και να έχουν τεράστιους φόβους για το αύριο, για την οικογένεια και την υγεία τους, ανησυχίες που πολλές φορές τους έκαναν να νοσούν γιατί δεν υπάρχουν όρια στις συμπεριφορές, όλα είναι απόλυτα, κάτι που κάποιες φορές είναι υπέροχο αλλά και καταστροφικό για τον ψυχισμό ενός ανθρώπου.

Όταν σκέφτομαι Ελλάδα, στο μυαλό μου έρχονται οι λέξεις ζεστασιά, ανθρωπισμός, συντροφικότητα και αγάπη, ειδικά μέσα στην ελληνική οικογένεια. Αλλά και εκεί πάλι, έρχεται η αντίφαση αφού η αθάνατη ελληνική οικογένεια πολλές φορές αποτελεί ένα “χρυσό κλουβί” και η ασφυκτική αγάπη λειτουργεί σαν καταπίεση και, επομένως, έχει αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό του Έλληνα, ο οποίος πάσχει σε μεγάλο βαθμό από άγχος, σε αντίθεση με τον Βρετανό που πάσχει από κατάθλιψη» παρατηρεί ο γιατρός Teale.

«Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα από μια γιαγιά που αγκαλιάζει ένα μωρό που δεν γνωρίζει, του τσιμπάει τα μάγουλα και δεν φοβάται τι θα που οι γύρω της. Γενικά, υπάρχει κάτι μαγικά σχιζοφρενικό σε όλο αυτό, το οποίο συνάμα όμως είναι και η μαγεία της Ελλάδας που εμείς λατρεύουμε» καταλήγει ο γιατρός.

«Σε αντίθεση με τους Αγγλοσάξωνες, οι Έλληνες ξέρουν να αγκαλιάζουν και εμένα -είτε μου άρεσε είτε όχι– σίγουρα με αγκάλιασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή και αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του λαού. Παρ’ ότι οι Έλληνες μοιράζονται το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους με πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για μένα ενδόμυχα είναι σχεδόν απερίγραπτα μοναδικοί και όσον αφορά την κουλτούρα τους αλλά και όσον αφορά την ύπαρξή τους», συμπληρώνει o κοσμογυρισμένος συγγραφέας Paul Hellander.

«Είναι αλήθεια ότι ούτε μια σταγόνα ελληνικού αίματος δεν ρέει στο αίμα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε και δεν πονάμε αυτή την χώρα. Όλα αυτά στα οποία αναφερθήκαμε -και όχι μόνο- παραπέμπουν στην αληθινή μαγεία ενός τόπου. Όλα αυτά που εμείς ζήσαμε παραπέμπουν σήμερα στην αγάπη μας για την Ελλάδα» καταλήγουν οι δύο άνδρες.

 

Πηγή:Neoskosmos.com

Φωτογραφία: Οι δύο φιλέλληνες, ο Dr Matt Teale (αριστερά) και ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Paul Hellander