Γεμάτες με «κίτρινες κάρτες» οι βαλίτσες των θεσμών
Με άγριες διαθέσεις έχουν έρθει στην Αθήνα οι θεσμοί για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των θεσμών για τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, που η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή, αλλά και του πακέτου παροχών και θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα επόμενα 24ώρα με τον αέρα που της δίνει η παραγωγή υπερπλεονασμάτων.
Οι θεσμοί αναμένεται να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλές κρίσιμες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ειδικότερα, με τα δημοσιονομικά θέματα θα αρχίσουν στις 10:00 οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ακολούθως οι συζητήσεις θα αφορούν σε χρηματοπιστωτικά ζητήματα (14:00) και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων (16:00).
Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμάται ότι θα «ψαλιδίζουν» την προ τριμήνου χειμερινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος (η κυβέρνηση αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη από το 2,5% στο 2,3% πριν από 10 ημέρες).
Όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι τεχνοκράτες των δανειστών ενημερώθηκαν αναλυτικά για πρώτη φορά χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν λεπτομερώς το θέμα, διατηρώντας όμως, κατά πληροφορίες, τις ενστάσεις τους για την απουσία περιουσιακών κριτηρίων και την αξιοποίηση των ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Επίσης, οι θεσμοί θα δείξουν «κίτρινη κάρτα»Σ για την αύξηση των κρατικών «φεσιών» το πρώτο δίμηνο του έτους, τα οποία έφθασαν τα 2,149 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.
Τέλος, «κίτρινη κάρτα» έχουν ήδη ανά χείρας οι Ευρωπαίοι, καθώς ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και δεν προβλέπεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη πριν από τον Ιούνιο.
Σχόλια Facebook