Το 2ο Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων στην Λευκωσία για βράβευση στο 2ο Εκπαιδ. Συνέδριο
Το 2ο Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων στην τελετή βράβευσης και στο 2ο Εκπαιδ. Συνέδριο του 5ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος-Διαγωνισμού: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» στη Λευκωσία (19-20 Απριλίου 2019)
Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
Φωτογραφία: Δώρα Μαγουλιώτη
Χορηγός επικοινωνίας: “Panhellenic Post”
Λευκωσία: Στην τελετή βράβευσης και στο 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο του πανελλήνιου εκπαιδευτικού προγράμματος-διαγωνισμού: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» συμμετείχε το 2ο Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων, που για αυτό το λόγο πραγματοποίησε εκπαιδευτική αποστολή από τα Ιωάννινα στην Κύπρο.
Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στην κατηγορία του τραγουδιού-μουσικής σύνθεσης με το ποίημα «Εν νήσω Κύπρον» του Νίκου Σουτόπουλου (εκπαιδευτικός-μαθητής), που μελοποίησε και ερμήνευσε ο Δημήτρης Ίτσκος (εκπαιδευτικός-μαθητής), ενώ την ψηφιακή επεξεργασία και μίξη ήχου έκανε ο Παναγιώτης Καλόγηρος (μαθητής). Υπεύθυνη καθηγήτρια για τη μουσική δημιουργία ήταν η Διευθύντρια του 2ου Εσπ. ΕΠΑΛ Ιωαννίνων κα Δώρα Μαγουλιώτη.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), οι δύο εκδηλώσεις βράβευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού της Κύπρου.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 600 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί 75 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Θάλεια Αντωνίου (εκπρόσωπος του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτη Φωτίου), ο κ. Χρήστος Χατζηαθανασίου, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Κώστα Χαμπιαούρη), η κα Παναγιώτου Ευρύκλεια, γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κόπρο (εκπρόσωπος του κ. Ηλία Φωτόπουλου, Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο), ο κ. Στεφάνου Πασχάλης, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς», η κα Άννα Βιολάρη, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, η κα Ελιάνα Χατζηιωάννου, επιθεωρήτρια Θρησκευτικών (που εκπροσώπησε τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Κυπριανό Δ. Λούη), η κα Αλέξια Βασιλείου, ερμηνευτής, συνθέτης και κοινωνική ακτιβίστρια και πολλά στελέχη Κυπριακής εκπαίδευσης.
Την επόμενη μέρα 20 Απριλίου 2019 η πολυμελής εκπαιδευτική αντιπροσωπεία και αποστολή του 2ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων συμμετείχε στο 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΠΟΕΔ με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς», του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου και Cyprus Convention Bureau.
Το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 380 περίπου εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολικών μονάδων της Κύπρου και της Ελλάδας, αφορούσε στην παρουσίαση διδακτικών σεναρίων για την Κύπρο που μπορούν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικές «γέφυρες» ανάμεσα σε ελληνικά σχολεία της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ομογένειας και έγινε υπό την αιγίδα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ την εισήγηση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων που υλοποιήθηκε το σχολ. έτος 2018-2019 με θέμα: “Στα βήματα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Αποστόλου Βαρνάβα: διαδρομές σε μονοπάτια θρησκευτικού τουρισμού από την Ήπειρο έως την Κύπρο”, παρουσίασε ο εκπαιδευτικός-μαθητής Νίκος Σουτόπουλος.
Την κήρυξη του Συνεδρίου έκανε ο κ. Χρήστος Χατζηαθανασίου, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Εκ μέρους της ΠΟΕΔ, παρέστη η Πρόεδρος του Επαρχιακού Λευκωσίας κα Μύρια Βασιλείου. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς» εκπροσωπήθηκε δια του προέδρου του, κ. Πασχάλη Στεφάνου.
Πεντηκοστή, 27 Μαΐου 2018
Τραγούδι 2ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων
Εν νήσω Κύπρον
Νήσος, γη αγίων πλήθους,
Αποστόλων κι ασκητών,
Βαρνάβα, Λαζάρου, Ερμογένους
κι άλλων πολλών ησυχαστών.
————
Σ΄ έχω μέσα στην καρδιά μου
ως μια κόρη οφθαλμού,
είσ’ ανάσα και χαρά μου,
χώρα θλίψης, στεναγμού.
———-
Σαν στολίδι στη Μεσόγειο,
καρπός απ’ όλους ποθητός,
ήσουν χρόνια στο απόγειο
κι άλλα τόσα χαλασμός!
———–
Κύπρος, γη της Αφροδίτης
και της Πέτρας του Ρωμιού,
ο χαλκός σου σαν μαγνήτης
πλήθος έφερε εχθρού.
————
Κι αν πολλά άλλαξες χέρια,
Τούρκων, Άγγλων, Ενετών,
με καρδιά γενναία, ακέρια
ψυχή δεν έδωσες των πειρατών.
(Επωδός)
Στο γαλάζιο ουρανό σου,
σε κάθ’ όμορφη γωνιά,
την Ελλάδα φυλαχτό σου
έχεις μέσα στην καρδιά.
Νίκος Σουτόπουλος
Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος συμμετοχής 2ου Εσπ. ΕΠΑΛ:
“Στα βήματα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Αποστόλου Βαρνάβα: διαδρομές σε μονοπάτια θρησκευτικού τουρισμού από την Ήπειρο έως την Κύπρο”
Αναφέρεται στους παρακάτω θεματικούς άξονες του προγράμματος:
– Ο κυπριακός πολιτισμός
– Πολιτιστικές διαδρομές στη σύγχρονη Κύπρο και στη σύγχρονη Ελλάδα
– Η ιστορία της Κύπρου
– Η ιστορία της Ελλάδας
– Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: «γέφυρες» και «χάσματα», συγκλίσεις και αποκλίσεις
Σχόλια Facebook