Μενέντεζ: Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Αθήνα.- Ερωτηθείς για το θέμα των S-400 από την Τουρκία και πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ είπε ότι «εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, πρώτον αυτό επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400».
Την ανησυχία και τους φόβους του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο αμερικανός γερουσιαστής, απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία σημείωσε ότι «πάντα είμαι ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».
Πρόσθεσε δε ότι «δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο» και επανέλαβε ότι ο ίδιος ανησυχεί «ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου».
Για τους S-400
Ερωτηθείς για το θέμα των S-400 από την Τουρκία και πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ είπε ότι «εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, πρώτον αυτό επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και δεύτερον ηΤουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400».
«Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με τον ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα F-35. Μία τέτοια κίνηση μας απομακρύνει από τη συναίνεση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ. Οπότε ναι, κανένα F-35 δεν θα πωληθεί στην Τουρκία, εάν παραλάβει τα S-400», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο για την «Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο τέθηκε ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου με δική του πρωτοβουλία έκανε λόγο και για «τεράστιες συνέπειες» στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Τουρκία να επανεξετάσει την θέση της.
Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία διευκρίνισε πως «υπάρχουν περίπου 8 κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν, ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικάνικες τράπεζες. Υπάρχουν θέματα με τη Visa που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχει μία λίστα 8 κυρώσεων, από τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει 5, όπως προβλέπει η νομοθεσία».
«Θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες στο αμυντικό τομέα της Τουρκίας, επιπρόσθετα με τις κυρώσεις», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «για το λόγο αυτό ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα στηρίζει τις αξίες του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να κάνουν όσα χρειάζεται για να ενισχυθεί μία μακροπρόθεσμη σχέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο – και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού- θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Σχόλια Facebook