Υπερψηφίστηκε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων το νομοσχέδιο για την Παιδεία
φοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και πλήθος ρουσφετολογικών διατάξεων.
Υπερψηφίστηκε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων το νομοσχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου για την Παιδεία, που περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατης εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» ψηφίστηκε με 147 «ναι» και 100 «όχι».
Υπενθυμίζεται από την ημέρα που ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που αφορά, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός ήταν μόνος εναντίον όλων σε αυτή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει το τοπίο στο Λύκειο και στα ΑΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές. Αναφερθείς στις αλλαγές που γίνονται, είπε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή χώρα που το απολυτήριο να μην παίζει κάποιο ρόλο για να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο».
Δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρούν για τις αλλαγές στα σχολεία, οι πανεπιστημιακοί ζητούν απόσυρσή του καθώς κρίνουν ότι έγινε χωρίς επιστημονικές μελέτες και ακαδημαϊκά κριτήρια.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά και στο ότι έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος παρόλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.100 σελίδες και 226 άρθρα.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου
Παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν έγινε μόνο εφέτος, εξαιτίας ωστόσο του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3 και θα δηλώσουν σε λίγα χρόνια απόφοιτοι Πανεπιστημίου.
Οπως είναι γνωστό, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ζητούν από τον υπουργό Παιδείας τα πτυχία τους να είναι ισότιμα με αυτά που θα παρέχονται από τα πανεπιστήμια που συγχωνεύτηκαν τα Ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησαν. Τα πανεπιστήμια της χώρας θα αποφασίσουν τις κινήσεις τους τις επόμενες ημέρες ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φρόντισε να ιδρύσει τρία νέα Κέντρα Αριστείας: Ευρωπαϊκού και Νομικού Πολιτισμού στη Νομική του σχολή, Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής και Κέντρου Βιοατρικής Ερευνας και Εκπαίδευσης.
Νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια
– Σύστημα που μοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, , αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα.
– Διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου.
Ιδρύονται Πανεπιστημιακές σχολές μέσω τροπολογιών κυβερνητικών βουλευτών
Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την ίδρυση τμημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών μέσω βουλευτικών τροπολογιών που γίνονται δεκτές από τον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για παγκόσμια πατέντα.
Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτές τροπολογίες για:
- Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος Αργολίδας. Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που εκλέγεται στην Αργολίδα
- Τμήμα Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Έδεσσα Πέλλας. Η ρύθμιση υπογράφεται από την βουλευτή της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη που εκλέγεται στην Πέλλα.
- Τμήμα Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στο Σχολή Οικονομικών επιστημών με έδρα την Κοζάνη. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης, Μίμης Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Σέλτσας
- Τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Φλώρινα. Την πρόταση κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Κοζάνης Μουμουλίδης, Δημητριάδης, Σέλτσας.
Αποχώρηση ΚΙΝΑΛ
Σημειώνεται πως το ΚΙΝΑΛ δεν μετείχε στη συζήτηση διότι «αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια».
Κουτσούμπας: Kάνουν πάρτι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό όταν λέει ότι θα μειωθεί η ανάγκη για φροντιστήριο, τονίζοντας πως «πάρτι κάνουν» οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων. Όπως εξήγησε, με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Λύκειο αρένα ανταγωνισμού, ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο.
«Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ έφερνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ένα μετά το άλλο νομοσχέδιο, το κάνει τώρα η ΝΔ», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο σε περίοδο που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα σοβαρά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν.
«Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στη διαβούλευση, πυροδοτώντας αντιδράσεις.
«Ο κ. υπουργός επικαλείται τον μακρό χρόνο της διαβούλευσης. Η Βουλή δεν είναι όργανο που συμμετέχει στη διαβούλευση. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση του κράτους που υλοποιεί τη λαϊκή κυριαρχία και συζητάει με δικά της μέσα και αποφαίνεται με συγκεκριμένο κυριαρχικό τρόπο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.
Σχόλια Facebook