Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς και η αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15
Στη “σκακιέρα” των εκλογών η ψήφος των ομογενών φαίνεται πως δεν έχει βγει από το παιχνίδι τη στιγμή, μάλιστα που στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως η ΝΔ έχει πιέσει πολύ για το συγκεκριμένο θέμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση με τροπολογίες που έχει καταθέσει ζητά επιτακτικά οι Έλληνες της διασποράς να έχουν λόγο στις ελληνικές κάλπες, έστω και από μακριά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, η αρμόδια επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παραδώσει το πόρισμά της στον Αλέξη Χαρίτση.
Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει δύο βασικά σημεία σε σχέση με τις επιλογές που θα έχουν οι “ξενιτεμένοι” για την ψήφο τους.
– Οι Έλληνες του εξωτερικού θα εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
– Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας θα μπορούσε να αυξηθεί από τους 12 στους 15 αφού κάτι τέτοιο το επιτρέπει το Σύνταγμα που ορίζει μόνο ανώτατο αριθμό προσώπων που θα εκλεγούν από τη συγκεκριμενη λίστα. Για του λόγου το αληθές:
Άρθρο 54 – §3
Μέρος της Βουλής όχι μεγαλύτερο από το ένα εικοστό του αριθμού των βουλευτών, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στην Επικράτεια, όπως ο νόμος ορίζει.
Το θέμα, άλλωστε έφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα:
“Ένα πόρισμα το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα παροχής ψήφου στη διασπορά, μέσα όμως από ένα σύστημα όπου οι Έλληνες που ζουν, για παράδειγμα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως, εννοώ σε άλλες ηπείρους του πλανήτη μας, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική, θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα τους λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και που, εν πάση περιπτώσει, έχουν ένα λόγο παραπάνω για τη διαμόρφωση των δυνάμεων, διότι ζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ”.
Το επίδικο της συγκεκριμένης ρύθμισης έχει να κάνει με τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Την εικόνα την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού φαίνεται πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην επιθυμεί η ψήφος από το εξωτερικό να προσμετράται απολύτως στη δύναμη των κομμάτων. Κατά καιρούς, μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την άποψη πως ο απόδημος Ελληνισμός δεν είναι ενιαίος και ότι οι απόδημοι, θα πρέπει να έχουν έστω έναν υποτυπώδη δεσμό με την Ελλάδα για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν ο Αλέξης Χαρίτσης έχει καταλήξει να φέρει με τη μορφή νομοσχεδίου το συγκεκριμένο πόρισμα πριν από τις εκλογές ή αν θα το “παγώσει” προσωρινά ή θα το θέσει σε περαιτέρω διαβούλευση.
Είχε προηγηθεί στις αρχές του χρόνου η διαφωνία του μέλους της επιτροπής και Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου για την πιθανότητα μη λήψης υπ’ όψιν της ψήφου των εκλογέων εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Θόρυβος είχε προκληθεί από την ανακοίνωση της ΝΔ που χαρακτήριζε μια τέτοια ρύθμιση αντισυνταγματική. “Υπάρχει συνταγματική επιταγή από το 2001. Μέχρι το 2015, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και μαζί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δεν έκαναν τίποτα επί 14 χρόνια για το θέμα της ψήφου των εκτός της ελληνικής επικράτειας εκλογέων” είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.
Σε περίπτωση που η ρύθμιση προχωρήσει αναμένεται να προταθεί σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία να προχωρήσουν σε οικειοθελή καταγραφή στα προξενεία των χωρών που διαμένουν, προκειμένου να εισαχθούν στα εκλογικά μητρώα.
Για να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και οι Έλληνες του εξωτερικού να αρχίζουν να ψηφίζουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτείται η πρόταση νόμου που θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Πηγή:Newpost.gr
Σχόλια Facebook