Αποστολή στην Ουάσιγκτον για την εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη βρίσκεται  στην Ουάσιγκτον για να συμμετέχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται να έχει  κρίσιμες επαφές με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά έχει σύμμαχο τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς καθώς έχουν εκφράσει σαφώς την στήριξη τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει μέρος του ακριβού δανεισμού από το Ταμείο. Η θέση του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling ήταν υπέρ του ελληνικού αιτήματος αναφέροντας ότι εάν η ελληνική πλευρά θέλει να αποπληρώσει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να το συζητήσει με τους θεσμούς. Στο ίδιο κλίμα, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup  είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι δυνατό από το σύνολο των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δάνειο από το ΔΝΤ σε πρώτη φάση να αποπληρωθούν πρόωρα τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και το ΔΝΤ το οποίο δεν εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο μερικής αποπληρωμής του δανείου. Το σχέδιο αφορά περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα δάνεια των 9,5 δισ. ευρώ, που οφείλει ακόμα το Ελληνικό δημόσιο στο ΔΝΤ.  Αυτό το ποσό το οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να αποπληρώσει πρόωρα είναι το πιο ακριβό κοµµάτι των δανείων µε επιτόκιο άνω του 5%, όταν το επιτόκιο που προσφέρει αυτή την εποχή η αγορά για το δεκαετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 3,35%.

Στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε µερική µικρής κλίµακας αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση πόρων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα δοθεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην «κανονικότητα» μειώνοντας σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, αλλά και μεσοσταθμικά το επιτόκιο που επιβαρύνει τα δάνεια της.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το κλίμα στην αγορά και σε συνδυασμό με την θετική αξιολόγηση που αναμένεται από την Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου θα ανοίξει ο δρόμος για μια τρίτη εντός του έτους έκδοση ομολόγου, αυτή τη φορά 3ετούς διάρκειας, με στόχο το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ.