Τόμσεν: «Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ» – Επιμένει για αφορολόγητο, αιχμές για «κόκκινα» δάνεια
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκπληρώσει με επιτυχία τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, όμως χαρακτήρισε ως «απαραίτητο μέτρο» για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας τη μείωση του αφορολόγητου.
Ως «καλοδεχούμενη» περιέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ωστόσο απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στην Αθήνα να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που είναι προγραμματισμένη για το 2020 και να εκπονήσει αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του Ταμείου, ενώ αναμένεται να έχει ραντεβού με τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ (τα ξημερώματα του Σαββάτου, ώρα Ελλάδος).
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν υπενθύμισε τον «προσωρινό» χαρακτήρα των πόρων που προσφέρει το Ταμείο.
Σε ερώτηση για μείωση του αφορολόγητου, ο οικονομολόγος του Ταμείου την χαρακτήρισε ως ένα «απαραίτητο μέτρο» για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκπληρώσει με επιτυχία τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει. Όπως, όμως, τόνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί τη συγκεκριμένη πολιτική σημαντική προκειμένου να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και να αυξήσει τις επενδύσεις και τις κρατικές δαπάνες με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, οι οποίες, όπως είπε, υποβαθμίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης.
Τέλος, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Παρόλα όμως αυτά, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, «πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του Δημοσίου στον επίσημο τομέα».
Στο Δελτίο αναφερόταν παράλληλα, ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016- 2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο “χτίσιμο” ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».
Σχόλια Facebook