Πρόσφυγες στα Διαβατά προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα και συγκρούονται με τα ΜΑΤ

Εικόνες που φέρνουν στο νου το ζοφερό σκηνικό της Ειδομένης το χειμώνα του 2015 θύμισαν οι εντάσεις που ξέσπασαν στα Διαβατά με εκατοντάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να προσεγγίσουν περάσματα που οδηγούν στην Βόρεια Μακεδονία και χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο των αθρόων αφίξεων στην Ελλάδα.

Μικρές ομάδες προσφύγων, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, φορτωμένοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους εμφανίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή των Διαβατών, κοντά στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων που βρίσκεται στην περιοχή.

Κάποιοι ήταν εφοδιασμένοι και σκηνές τις οποίες έστησαν στο καταπράσινο χωράφι, αποφασισμένοι προφανώς να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί να προσεγγίσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Alexandros Avramidis / Reuters

Alexandros Avramidis / Reuters

 

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και αρκετές φορές ξέσπασαν συγκρούσεις με τους άνδρες πρόσφυγες να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Τα μικρά παιδιά βέβαια, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Reuters, έδιναν λουλούδια στους άνδρες των ΜΑΤ ενώ το όλο σκηνικό παρακολουθούσαν πίσω από το συρματόπλεγμα οι πρόσφυγες που Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα Διαβατά.

«Σήμερα, αύριο, όλοι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ…θα πάμε στα σύνορα. Σε όποια σύνορα. Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα» λέει ο Ντάριο, ένας Ιρακινός Κούρδος. Η ζωή στην Ελλάδα «δεν ήταν καλή, δύσκολη».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποιεί πως αυτές οι μετακινήσεις, χερσαίες ή θαλάσσιες, είναι άκρως επικίνδυνες και κάνει λόγο για διασπορά ψευδών πληροφοριών σε πρόσφυγες.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν με άτομα που σχετίζονται με κυκλώματα διακινητών να διαρρέουν πληροφορίες περί δήθεν «ανοίγματος των συνόρων» ή με άλλους να πείθουν πρόσφυγες πως εάν κινηθούν μαζικά προς τα σύνορα τότε θα καταφέρουν να τα διασχίσουν.

Alexandros Avramidis / Reuters

Alexandros Avramidis / Reuters

 

«Οι προσπάθειες για παράνομη διέλευση των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης, της κράτησης, του οικογενειακού χωρισμού και να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο» προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χρησιμοποιούσαν κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2015 το πέρασμα της Ειδομένης ώστε μέσω τη Γευγελής, της Βορείου Μακεδονίας, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βορείου Ευρώπης.

Οι Βαλκανικές χώρες όμως έκλεισαν τελικά τα σύνορα με αποτέλεσμα στην Ειδομένη να δημιουργηθεί ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός όπου οι άνθρωποι ζούσαν για εβδομάδες μέσα στη λάσπη και τα απορρίμματα μέχρι που τελικά οι αρχές τους απομάκρυναν.

Πηγή: Huffingltonpost.gr