Το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό
Σίδνεϊ.- Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, που θα τελεστεί το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στις 11:30πμ., στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ, σηματοδοτεί και το τέλος εποχής για την ομογένεια.
Η παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της παροικίας μας από το 1975, που έφθασε στην Αυστραλία, έως τις μέρες μας.
Παρέλαβε μια Αρχιεπισκοπή με πολλές αδυναμίες, την οργάνωσε σε νέες βάσεις και δημιούργησε πολλά ιδρύματα (Θεολογική Σχολή, σχολεία, γηροκομεία, Πρόνοια, κλπ).
Συγκρούστηκε με πολλούς: Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, έως τους (τότε) κορυφαίους του κληρικούς Κουρτέση, Μουτάφη και άλλους, που σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, Επισκόπους καθώς και με πολλούς ομογενειακούς παράγοντες.
Ήταν απόλυτος και συγκρουσιακός, αλλά και πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος. Επί ημερών του, πάντως, εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τις ιστορικές Κοινότητες. Μόνο η Κοινότητα Αδελαΐδας παραμένει εκτός Αρχιεπισκοπής και μια-δυο μικρότερες Κοινότητες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού επρόκειτο να αφιχθεί στον Καθεδρικό Ναό τη Παρασκευή)στις 4 το απόγευμα.
Μετά την ταφή είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Θα τοποθετηθεί νέος Αρχιεπίσκοπος; Και ποιος θα είναι αυτός;
Θα διαιρεθεί η Αυστραλία σε τρεις Μητροπόλεις; Και ποιοι θα είναι οι Μητροπολίτες;
Στις επόμενες μέρες, εβδομάδες, μήνες είναι βέβαιο ότι θα ειπωθούν πολλά για την ποιμαντορία του.
Ο «Νέος Κόσμος» σήμερα δίνει έμφαση στον ποιητή Στυλιανό Χαρκιανάκη και τα διαδικαστικά της Εξοδίου Ακολουθίας και της ταφής του.
Σήμερα το πρωί, λοιπόν, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και, εν συνεχεία, η Εξόδιος Ακολουθία, στην οποία θα παραστεί ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο Θεουπόλεως.
Σε κύκλους της ομογένειας έχει προκαλέσει εντύπωση η επιλογή του Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, δεδομένου ότι είχε υπηρετήσει ως Βοηθός Επίσκοπος στη Μελβούρνη και -ουσιαστικά- είχε «εκδιωχθεί» από τον μακαριστό Στυλιανό.
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, σε δήλωσή του για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, είπε τα εξής: «Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση την εκδημία του μακαριστού εν Χριστώ αδελφού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, τον οποίον εγνώριζα από πολλών ετών και μας συνέδεε μία ειλικρινής αδελφική σχέση. Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα χαρισματικό Ιεράρχη, δεινό θεολόγο, πολυγραφότατο επιστήμονα, ρηξικέλευθο ποιμένα, τολμηρό οιακοστρόφο της Εκκλησίας της Αυστραλίας.
»Ήταν μία προσωπικότητα οικουμενικής εμβέλειας και παγκοσμίου κύρους. Μία παρουσία πολλαπλώς ωφέλιμη για όλο τον Ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο. Η απώλειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική και ο χρόνος θα δώσει δυνατότητες να αποτιμηθεί έτι περισσότερο το σπουδαίο του έργο και η συμβολή του στη ζωή της Εκκλησίας μας. Εκφράζω τα καρδιακά μου συλλυπητήρια στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Ιερό Κλήρο και στο ευσεβές πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».
Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, σε ανακοινωθέν της, τονίζει ότι «ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ο οποίος διεποίμανε υποδειγματικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για περισσότερα από σαράντα χρόνια, υπήρξε κατά κοινή ομολογία Εκκλησιαστικός Άνδρας μεγάλου πνευματικού διαμετρήματος.
Αναδείχθηκε δεινός στη Θεολογία, τα Γράμματα, τη συγγραφή και την ποίηση, ίδρυσε τη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σίδνεϊ, κατέλειπε μεγάλο ποιμαντικό, διοικητικό και κοινωνικό έργο και ανόρθωσε εκκλησιαστικά την πέμπτη Ήπειρο, μέσα σε δύσκολες περιστάσεις και συνθήκες, κατά το διάστημα της μακράς Αρχιεπισκοπικής του διακονίας.
Η Εκκλησία Κρήτης καυχάται διότι η Μεγαλόνησος Κρήτη γέννησε και ανέθρεψε τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ο οποίος προσέφερε τα πολλά χαρίσματα και τις αρετές του, για το καλό της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας καθώς και ευρύτερα στο διάλογο μεταξύ των Χριστιανών».
Επίσης, η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξέδωσε ανακοινωθέν που αναφέρει: «Η ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με βαθύτατη θλίψη αγγέλλει στο πλήρωμά της την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, του Ρεθυμνίου, και κάνει γνωστό ότι, κατόπιν αποφάσεως του Επισκόπου μας, θα τελεσθούν τρισάγια και οι σημαίες των Ιερών Ενοριακών Ναών της πόλεως Ρεθύμνης θα κυματίζουν μεσίστιες .
ΔΟΡΥΛΑΙΟΥ ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ: «Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΌΣ ΔΙΗΚΟΝΗΣΕ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ
ΕΠΙ 43 ΧΡΟΝΙΑ»
Στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος.
Ο Θεοφιλέστατος εξήρε την 43ετή παρουσία του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στην Αυστραλία, τονίζοντας την προσπάθεια που έκανε για να ενώσει τους Ορθοδόξους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα όσα είπε την περασμένη Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σχετικά με το μέλλον της Αρχιεπισκοπής, τονίζοντας ότι αναμένει τις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πηγή: Neoskosmos.com
O υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ
Την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο Σίδνεϊ επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του στον πρωτοσυγκελεύοντα Σεραφείμ για την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.
Ο πρωτοσυγκελεύων ήταν και ο στενότερος συνεργάτης του εκλιπόντα ιεράρχη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, από τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Σίδνεϊ, όπου και θα γίνει η ταφή του.
«Ο μακαριστός Στυλιανός με είχε τιμήσει με την προσωπική του φιλία. Τον γνώριζα χρόνια. Τον αποκαλούσα “ο ποιητής της Εκκλησίας”, καθώς ήταν πολυγραφότατος με ιδιαίτερη έμφαση στην ποίηση και μάλιστα πριν καταπέσει από την επώδυνη αρρώστια, στην τελευταία συνάντησή μας, μου χάρισε και την τελευταία του ποιητική συλλογή με μία πολύ ανθρώπινη αφιέρωση, που την κρατώ ως ανάμνηση αυτής της πολύ στιβαρής προσωπικότητας στον εκκλησιαστικό χώρο», δήλωσε ο κ. Κουίκ κατά την έξοδό του από τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής.
Σημείωσε, επίσης, πως μπορεί ο μακαριστός Στυλιανός να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, μπορεί να ήταν απόφοιτος της Χάλκης, μπορεί να έκανε ακαδημαϊκές σπουδές και εργασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία, μπορεί να ήταν ηγούμενος της Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα 44 χρόνια του στο ιερατικό τιμόνι της Εκκλησίας μας στην Αυστραλία, τον έκαναν να γίνει ένα με αυτόν τον τόπο και τους ομογενείς μας. «Γι’ αυτό και η τελευταία του επιθυμία, όπως μου αποκάλυψε ο θεοφιλέστατος κ. Σεραφείμ, ήταν να μείνει εδώ στα χώματα του Σίδνεϊ. Της Αρχιεπισκοπής του», ανέφερε ο Τέρενς Κουίκ.
Σχόλια Facebook