Νέο θρίλερ με το αφορολόγητο – Τι απαιτούν οι θεσμοί, πώς απαντά η κυβέρνηση
Στην ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου ορίου επιμένουν οι θεσμοί, με το ΔΝΤ και την Κομισιόν να θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του μέτρου.
Έτσι, αν η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφωνήσουν στο θέμα αυτό μεγάλος αριθμός φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα θα ωφεληθεί, αλλά από την άλλη πλευρά ένας μικρότερος αριθμός φορολογουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα ζημιωθεί.
Οι διατάξεις για τη μείωση του αφορολογήτου, οι οποίες προβλέπεται να ισχύσουν από την 1η-1-2020, έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2017.
Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι ανεξαρτήτως δημοσιονομικών λόγων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει ήδη ψηφιστεί να τεθεί σε ισχύ από το 2020 πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να μειωθούν οι πολύ υψηλοί οριακοί φορολογικοί συντελεστές για την εργασία και τις επιχειρήσεις.
Το ταμείο θεωρεί ότι τα περίπου 2 δισ. ευρώ που θα φέρει στα κρατικά ταμεία η μείωση του αφορολόγητου ορίου πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη μείωση των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων οι οποίοι φθάνουν ακόμη και το 45% για εισοδήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως υψηλά, δηλαδή για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Το ίδιο επιχείρημα διατυπώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της για τον μεταμνημονιακό έλεγχο. Άλλωστε συστάσεις για εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί στο ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020 πρόκειται να απευθύνει την Τετάρτη ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο Κοστέλο πρόκειται να μιλήσει σε εκδήλωση που αφορά στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στο πλαίσιο πολιτικής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της ΕΕ, η οποία διοργανώνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο που ψήφισε στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Παραπέμπει στους δημοσιονομικούς δείκτες και προαναγγέλλει ότι βάσει αυτών, μπορεί το μέτρο να ακυρωθεί, ως έγινε με τις συντάξεις.
Όμως η Κομισιόν, βάσει και της πρόσφατης έκθεσής της, διαχωρίζει απολύτως τον χαρακτήρα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από αυτό της μείωσης του αφορολόγητου.
Ενώ αναγνώριζε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό εκλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ως μέτρο διαρθρωτικό το οποίο στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση παραγωγικότητας της χώρας.
Οι επιπτώσεις της μείωσης
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί, θα γίνει μέσω της περικοπής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:
- στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα
- στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο
- στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα
- στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω
Σχόλια Facebook