Κρατούμενος έως τις 5 Απριλίου ο ύποπτος για το μακελειό στην Νέα Ζηλανδία
Προσωρινά κρατούμενος τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου κρίθηκε ο κύριος ύποπτος για τις ένοπλες επιθέσεις σε δύο τζαμιά στην Νέα Ζηλανδία, τα οποία στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους.
Ο 28χρονος ύποπτος κατονομάστηκε επισήμως ως Μπρέντον Χάρισον Τάραντ από την Αυστραλία.
Εμφανίστηκε για λίγη ώρα ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Κράιστσερτς, όπου έλαβε χώρα το μακελειό, φορώντας χειροπέδες. Αναμένεται να επιστρέψει στο δικαστήριο στις 5 Απριλίου.
Το κτήριο ήταν κλειστό για το ευρύτερο κοινό για λόγους ασφαλείας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως κάποιος ήθελε να μπει στο μέγαρο και να μαχαιρώσει τον ύποπτο.
Σε βάρος του έχει απαγγελθεί μία κατηγορία για ανθρωποκτονία, όμως τόσο το δικαστήριο όσο και η Αστυνομία έχουν αναφέρει πως το κατηγορητήριο θα εμπλουτιστεί όσο προχωρούν οι έρευνες.
Ο Τάραντ χρησιμοποίησε πέντε όπλα που είχε αγοράσει νόμιμα, με άδεια οπλοκατοχής που απέκτησε το φθινόπωρο του 2017, όπως δήλωσε νωρίτερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγή στην σχετική νομοθεσία.
Σαράντα-δύο τραυματίες νοσηλεύονται, ανάμεσά τους περίπου 20 που φέρουν σοβαρά τραύματα. Στους τραυματίες συγκαταλέγεται κι ένα παιδάκι ηλικίας τεσσάρων ετών.
Η επίθεση φαίνεται πως είχε προσχεδιαστεί ώστε να συμπέσει με τις μεγάλες προσευχές της Παρασκευής, που είναι η σημαντικότερη ημέρα της εβδομάδας για το ισλάμ.
Η Αστυνομία έχει αποφύγει να αναφερθεί στα κίνητρά του. Δύο ακόμα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση έως ότου να εξακριβωθεί εάν ήταν αναμεμειγμένοι στις επιθέσεις. Ένα τέταρτο πρόσωπο που είχε προσαχθεί αφέθηκε νωρίτερα ελεύθερο.
Ουδείς από τους συλληφθέντες ήταν καταγεγραμμένος στους καταλόγους των επικίνδυνων προσώπων που τηρούν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.
Οι έρευνες συνεχίζονται τόσο στην Ωκεανία όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου ώστε να σχηματιστεί ένα πληρέστερο προφίλ του δράστη. Βουλγαρία και Τουρκία εξετάζουν επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Τάραντ στο έδαφός τους στο παρελθόν.
Αρχίζουν οι κηδείες
Για το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.
Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, ανέφερε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Δεκάδες άνθρωποι αφήνουν λουλούδια λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η Αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς.
Πρόκειται για μακράν την πλέον πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.
Σχόλια Facebook