Τι ζητούν οι δανειστές για την πρώτη κατοικία
Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το οριστικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκεται η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές έχουν «λειάνει τις γωνίες» προκειμένου να καλυφθούν οι διαφορές οι οποίες έχουν εντοπιστεί, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές μου μετέχουν στη διαδικασία «υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία».
Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Το γενικό πλαίσιο υπάρχει και μοιάζει να ικανοποιεί τους Θεσμούς, ωστόσο ορισμένοι παράμετροι προκαλούν ερωτήματα στους εταίρους σχετικά με την αποτελεσματικότητα που θα έχει ο νέος νόμος.
Οι Θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές από την πλευρά τους ότι ο νόμος δεν πρέπει να δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψει μόνο την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και ταυτόχρονα να μειωθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια .
«Ψαλίδι» στα κριτήρια
Οι Θεσμοί πιστεύουν ότι το νέο πλαίσιο δεν θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επιμένοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία εάν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση. Αντίστοιχα, οι Θεσμοί επιμένουν ότι στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να ενταχθούν επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
Οι τεχνοκράτες των Θεσμών θεωρούν ότι αυτές οι οφειλές πρέπει να ενταχθούν αποκλειστικά και μόνο στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να μην αυξήσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Ταυτόχρονα, οι εταίροι ζητούν να αυστηροποιηθούν οι λεγόμενοι »κόφτες» προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δανειοληπτών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν πέρα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων να ενταχθούν και όρια στις καταθέσεις που έχουν οι δανειολήπτες. Αυτό που έχουν εισηγηθεί οι Θεσμοί και φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν το 50% του οφειλόμενου δανείου και η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά το διπλάσιο της οφειλής του.
Τα κίνητρα
Παρά την επιμονή των Θεσμών ώστε να περιοριστούν τα όρια σε όσο χαμηλότερα επίπεδα, τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι τα κίνητρα για τους δανειολήπτες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση παραμένουν και αυτό θα κάνει επιτυχημένο το νέο πλαίσιο προστασίας. Όπως αναφέρουν η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η δυνατότητα διαγραφής μέρους της οφειλής, αλλά και η επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου μέρους της νέας δόσης η οποία θα προκύψει μετά τη ρύθμιση, θα φέρει τους «κόκκινους» δανειολήπτες στα γκισέ των τραπεζών προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνεια του.
πηγή:newpost.gr
Σχόλια Facebook