Πέθανε ο εκδότης του Ελληνικού Κήρυκα Αυστραλίας
Σίδνεϋ.- Ο Θεόδωρος Σκάλκος, ο άνθρωπος που έπαιξε ένα ιστορικό ρόλο στα δρώμενα του ελληνόφωνου τύπου της Αυστραλίας πέθανε το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως δήλωσαν στο «Νέο Κόσμο» άνθρωποι της εφημερίδας του, του «Ελληνικού Κήρυκα» ο Θ. Σκάλκος δεν πήγε στα γραφεία της εφημερίδας, όπως έκανε ανελλιπώς κάθε μέρα.
Η καθαρίστρια που πήγε να καθαρίσει το διαμέρισμά του το βρήκε κλειδωμένο.
Μετά από παρέλευση κάποιων ωρών, η κόρη του Δήμητρα μαζί με τον επί πολλά χρόνια αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Μιχάλη Μυστακίδη, κάλεσαν την αστυνομία και πήγαν στο διαμέρισμα. Ήταν κλειδωμένο και έσπασαν την πόρτα.
Τον βρήκαν αναίσθητο, προφανώς από εγκεφαλικό. Η ambulance τον μετέφερε στο νοσοκομείο όπου στις τρεις το απόγευμα εξέπνευσε.
Συγκλονισμένος ο επί δεκαετίες ανταποκριτής του στη Μελβούρνη, Γιώργος Γαλάνης, επιβεβαίωσε στο «Νέο Κόσμο» την είδηση του θανάτου του.
«Μας είναι αδύνατο να το πιστέψουμε» μας είπε.
Ο αρχισυντάκτης του, Μιχάλης Μυστακίδης, που πήγε στο σπίτι του και ήταν στο νοσοκομείο όπου άφησε ο Θ. Σκάλκος την τελευταία του πνοή, μας είπε ότι πρόσφατα γιόρτασαν την 87η επέτειο των γενεθλίων του με κρουαζιέρα στο λιμάνι του Σίδνεϊ.
«Το προαισθάνθηκε ότι θα φύγει και μας έλεγε ότι αυτά θα ήταν τα τελευταία του γενέθλια. Βγήκε αληθινός» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο Μιχάλης Μυστακίδης.
Ο Θεόδωρος Σκάλκος, με καταγωγή από την Λακωνία, ήταν ιδιοκτήτης του «Ελληνικού Κήρυκα», του «Ελληνίς» και άλλων εφημερίδων.
Κατά καιρούς έφερε κορυφαίους έλληνες καλλιτέχνες στην Αυστραλία, είχε ραδιοφωνικό σταθμό, τηλεοπτικές εκπομπές, τυπογραφείο και ταξιδιωτικό γραφείο.
Επίσης έκανε επανάσταση στον τύπο (και όχι μόνο τον ομογενειακό) με την καθιέρωση της σύγχρονης τεχνολογίας και συνεργάστηκε ακόμη και με τον βαρόνο των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ στην εκτύπωση εφημερίδων του.
Είχε όμως και πολλές δικαστικές διαμάχες με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό και άλλους ομογενείς και όχι μόνο.
Σε παλαιότερη δήλωσή του ο Θ. Σκάλκος είχε πει:”«Ο Κήρυκας δεν είναι απλά μια ελληνόφωνη καθημερινή εφημερίδα της Αυστραλίας αλλά για τον ιστορικό του μέλλοντος είναι ένα βοηθητικό εργαλείο σαν χαρτογράφος των γεγονότων της συλλογικής μνήμης, τη πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας, όπως αυτά καταγράφονται στις σελίδες του μέσα στα 85 χρόνια της κυκλοφορίας του, προσθέτει ο κ. Σκάλκος.” (σ.σ. σήμερα η εφημερίδα είναι 92 ετών).
Σχόλια Facebook