Με ποινικές διώξεις κινδυνεύουν οι εργοδότες που δεν δίνουν τον ελάχιστο μισθό των 650 ευρώ

Αθήνα.- Τον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζώ   στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ) σκοπεύει να αναθέσει το Υπουργείο Εργασίας  προκειμένου μέσω του  “Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Πληροφοριακού Συστήματος”  που διαθέτει (όπως π.χ για τους όρους εργασίας του προσωπικού που απασχολούνται στις   επιχειρήσεις) να εντοπίσει  πιθανούς δύστροπους και απείθαρχους  εργοδότες που  αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση για την υποχρεωτική καταβολή του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ(μεικτά) στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι  αμείβονται με τον ελάχιστο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη .Ουσιαστικά θα παρακολουθούνται  111.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 620.000 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον νέο κατώτατο μισθό των  650 ευρώ(μεικτά). Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπουν κάτω από τα “ραντάρ” ελέγχου του ΣΕΠΕ   και θα ελεγχθούν μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ  ώστε να διαπιστωθεί εάν  θα προχωρήσουν μέχρι στα τέλη του μήνα   σε αυξήσεις μισθών τις οποίες  ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Επίσης  οι επιθεωρητές Εργασίας θα ελέγξουν εάν και ποιοι εργοδότες  έχουν προβεί σε  βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας για  εργαζόμενους  σε επιχειρήσεις τους. (μετατροπή πλήρους σε μερική απασχόληση, μείωση ωραρίου απασχόλησης  κλπ)

Έρχονται ποινικές κυρώσεις για απείθαρχους εργοδότες

«Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός είναι νόμος και η παράβασή του επισύρει σειρά νομικών και άλλων κυρώσεων που θα επιβληθούν», επεσήμανε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου , προσθέτοντας ότι το ΣΕΠΕ βρίσκεται  σε πλήρη ετοιμότητα με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία.

Διευκρινήσεις έδωσε η υπουργός και για την αναπροσαρμογή των τριετιών που οφείλουν να ακολουθήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. « Οι διαμορφωμένες τριετίες – τόνισε- θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ. Θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει το θέμα αλλά και υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την αύξηση της αμοιβής της κοινωφελούς εργασίας με βάση το νέο κατώτατο μισθό».

Μειώθηκαν τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας

Ουσιαστική μείωση της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας καταγράφουν, για τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ τα ποσοστά παραβατικότητας  έχουν μειωθεί από 19,2% το 2014 σε 8,9% το 2018. Την ίδια ώρα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποίησε 208.420 ελέγχους τα έτη 2015 έως 2018, επιβάλλοντας 30.000 πρόστιμα συνολικού ύψους 131,3 εκατομμυρίων. ευρώ. Τέλος  το ΣΕΠΕ εξέτασε δεκάδες χιλιάδες εργατικές διαφορές μέσω των οποίων  οι εργαζόμενοι κέρδισαν απλήρωτα δεδουλευμένα ύψους 46,3 εκατομμυρίων ευρώ.

πηγή:newpost.gr