Εκδήλωση στην Σουηδία για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης, στις 9.2 τ. έ., εκδήλωση με θέμα «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» την οποία συνδιοργάνωσαν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία με το Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καταξιωμένος συγγραφέας Θοδωρής Καλλιφατίδης και η νεοελληνίστρια Μέμη Μελισσαράτου:
- Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:
-στη σημασία της ελληνικής γλώσσας η οποία έχει διάρκεια χιλιετιών και καλύπτει τρεις περιόδους, την Αρχαία, τη Μεσαιωνική και τη Σύγχρονη.
-στην επιλογή να τιμάται η γλώσσα μας στο πρόσωπο του ποιητή Διονυσίου Σολωμού ο οποίος έγραψε τον Εθνικό μας ύμνο, τον Ύμνο στην Ελευθερία, ένα εμβληματικό ποίημα των αγώνων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία και να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας την ημέρα του θανάτου του, στις 9 Φεβρουαρίου.
-στον συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει στη Σουηδία από το 1964. Τα έργα του (μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια και θεατρικά) ξεπερνούν τα 30, και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.
Ο κ. Καλλιφατίδης είναι από τους λίγους λογοτέχνες έργα των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε δύο γλώσσες και έχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία: έχει ανακηρυχθεί, μεταξύ άλλων, Επίτιμος Διδάκτωρ από τη σουηδική κυβέρνηση «για το έξοχο συγγραφικό του έργο» ενώ του έχει απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τέλος ο κ. Πρέσβυς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη κ. Αποστόλη Παπακώστα για τη φιλοξενία της εκδήλωσης στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη η οποία αγκαλιάζει πάντα και υποστηρίζει τις εκδηλώσεις της Πρεσβείας.
- Ο συγγραφέας Θοδωρής Καλλιφατίδης μίλησε με τον πολύ προσωπικό του τρόπο για την ελληνική ως γλώσσα, για τη σχέση των ελλήνων με τη γλώσσα τους, για τις λέξεις γενικά και για τη σχέση του ίδιου μ’ αυτές.
Δίνοντας μικρές ιστορίες- παραδείγματα για το πώς οι Έλληνες καθορίζονται, περιορίζονται αλλά και αυτο-προσδιορίζονται μέσα από τη γλώσσα τους, ή για το πόσο εύκολα φτιάχνουν επίμονες και διασκεδαστικές θεωρίες για ελληνικές λέξεις ως μήτρα ξένων λέξεων και την ελληνική ως μητέρα όλων των γλωσσών.
Επιχειρηματολογώντας για τη δυσκολία της μεταφοράς λέξεων και εκφράσεων από άλλες γλώσσες στην ελληνική, για το ειδικό, και απόλυτο, βάρος των λέξεων, άρα και την ακύρωση των συνωνύμων. Δείχνοντας, με ανάγλυφες συγκρίσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη σουηδική, τις δυνατότητες ή τα αδιέξοδα στην απόδοση εννοιών από τη μια γλώσσα στην άλλη.
Ανασύροντας εικόνες από τη συνάντηση της ατομικής του περιπέτειας με την πολιτική περιπέτεια του τόπου του. Ανασυνθέτοντας στιγμές που καθόρισαν τη δική του σχέση με τη σουηδική γλώσσα και τη, χαμένη ίσως πια, σουηδική ανθρωπογεωγραφία.
Όλα αυτά σε έναν απολαυστικό συνδυασμό ιστορικής αλήθειας, στοχασμού, και φαντασίας που τον γνωρίζουμε και από τα γραπτά του, και που κάνει τον ίδιο τόσο ιδιαίτερο συγγραφέα και τόσο αγαπητό.
- Η νεοελληνίστρια Μέμη Μελισσαράτου μίλησε με θέμα: «Γλώσσα-Παιδεία-Ελευθερία: Διάλογοι για την ελληνική γλώσσα»:
Με αφετηρία τις απόψεις του Σολωμού για τη χρήση της γλώσσας του λαού, όπως διατυπώνονται στο Διάλογό του, η κ. Μελισσαράτου ανέδειξε τις γραμμές που συνδέουν τη σκέψη του Σολωμού, του Κοραή και του Ψυχάρη. Με το άκουσμα της δικής τους φωνής, μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο τους, φάνηκε πόσο οι απόψεις τους για το γλωσσικό συγκλίνουν στο άτυπο σύνθημα «Γλώσσα-Παιδεία-Ελευθερία», το αίτημα που αποτέλεσε σταθερά την προοδευτική και δημοκρατική ιδέα που συνέχει την εθνική ολοκλήρωση και τη νεοελληνική λογοτεχνική και πνευματική παραγωγή σε μια αδιαχώριστη ενότητα πατρίδας.
Και με τη συνηγορία του συνθετικού παραδείγματος του Λορέντζου Μαβίλη από τη μια, και της διαφαινόμενης τάσης των τελευταίων ετών για αμφισβήτηση της δημοτικής από την άλλη, η κ. Μελισσαράτου έκλεισε την ομιλία της με ένα ανοικτό ερώτημα για τη συνέχεια του γλωσσικού και του εθνικού ζητήματος.
- Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε κα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης κ. Αποστόλης Παπακώστας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο πιανίστας κ. Ιωάννης Μάρκου με τη συνοδεία του ερμηνευτή και μέλους της Χορωδίας «Ορφέας» κ. Ιωάννη Μάττου, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ενώ ακολούθησε δεξίωση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο κ. Dag Mattsson, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών», η κα Christina von Arbin, πρώην διευθύντρια του Πολεμικού Μουσείου (Armémuseum) και μέλος της Σουηδικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων ενώ παρέστησαν μέλη της ομογένειας και της Σουηδικής κοινωνίας καθώς και οι γνωστοί bloggers Markus Olsson και Petra Nordin.
Σχόλια Facebook