Ντιν Μητρόπουλος: Ο Έλληνας ομογενής που πλούτισε «ανασταίνοντας» χρεοκοπημένες επιχειρήσεις
Στην Αμερική αποκαλούν τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο, Ντιν Μητρόπουλο, ως τον «βασιλιά» των ανατροπών. Και ο λόγος είναι απλός: ο Έλληνας ομογενής κατάφερε να γίνει μεγιστάνας, αγοράζοντας χρεοκοπημένες εταιρίες, τις οποίες όμως αναδιάρθρωνε και μεταπουλούσε στη συνέχεια, εισπράττοντας τεράστια κέρδη…
Ο 72χρονος σήμερα Ντιν Μητρόπουλος είναι μια ακόμα περίπτωση Έλληνα ομογενή, που κατάφερε να γίνει κροίσος, παρότι είχε φτωχικά παιδικά χρόνια. Όντας γιος φτωχών Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, κατόρθωσε ως αυτοδημιούργητοςεπιχειρηματίας να γίνει μεγιστάνας.
Σήμερα η συνολική του περιουσία ξεπερνά τα 2,4 δις. δολάρια…
Τα παιδικά του χρόνια
Ο Ντιν Μητρόπουλος γεννήθηκε το 1946 στη Τρίπολη. Ο πατέρας του ήταν φτωχός ξυλουργός, ενώ η μητέρα του ασχολείτο αποκλειστικά με την ανατροφή του Ντιν και του αδελφού του.
Έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια λοιπόν στην Ελλάδα μέχρι και τα 10 του έτη, γι’ αυτό και οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική το 1956. Ήθελαν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
«Ο πατέρας μου ήταν ξυλουργός, είχαμε τα χωράφια μας με ελιές και αμπέλια και στο χωριό απολαμβάναμε μια ωραία ζωή. Οι γονείς μου όμως ήθελαν να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή μας, έτσι μεταναστεύσαμε στη Βοστόνη», ανέφερε ο Έλληνας κροίσος.
Ο 10χρονος τότε Ντιν, «δεν είδε με καλό μάτι» αυτή την απόφασή τους. Ήταν μουτρωμένος σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού τους– που κράτησε εβδομάδες- με το υπερωκεάνιο πλοίο που ξεκίνησε από τον Πειραιά με προορισμό τις ΗΠΑ.
Ωστόσο προσαρμόστηκε γρήγορα στο νέο περιβάλλον και άρχισε να του αρέσει. Οι γονείς του από την μεριά τους, δούλευαν νυχθημερόν για να βγάλουν τα προς το ζην.
«Οι γονείς μου δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά και έκαναν πολλές θυσίες. Ο πατέρας μου ήταν τότε 50 ετών και εργαζόταν σε 3 δουλειές 16 ώρες την ημέρα. Η μητέρα μου εργαζόταν σε εργοστάσιο, ενώ εγώ και η αδελφή μου δουλεύαμε επίσης. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σκέφτομαι πως ό,τι έγινα το χρωστώ σε εκείνους», δήλωσε ο χαρακτηριστικά μεγιστάνας.
Οι σπουδές του
Ο Ντιν έπειτα σπούδασε με υποτροφία στο Babson College στην Μασαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά κολέγια στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων.
Μόλις αποφοίτησε από κει έκανε και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Οι πρώτες του δουλειές
Ξεκίνησε να εργάζεται στην General Telephone & Electric Corporation, την μεγαλύτερη ανεξάρτητη τηλεφωνική εταιρεία τότε στις ΗΠΑ.
Άρχισε ως διεθνής αναλυτής, ενώ πριν κλείσει τα 30 του χρόνια έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας.
Η πρώτη του επιχειρηματική κίνηση
«Ήμουν 32 χρονών όταν αγόρασα την πρώτη μου εταιρεία. Ήταν μια εταιρεία στον χώρο του τυριού με πωλήσεις 12 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Μέσα σε 3 χρόνια αγόρασα άλλες 14 εταιρείες στον ίδιο τομέα και δημιούργησα την Stella Foods, η οποία έκανε 1 δισ. δολάρια πωλήσεις τον χρόνο», ανέφερε ο Ντιν.
Οι περισσότερες εταιρείες που αγόρασε ήταν χρεοκοπημένες όταν τις απέκτησε. Κάποιες από αυτές, είναι ακόμη στα χέρια του, ενώ άλλες τις πούλησε αφού πρώτα είχεπολλαπλασιάσει την αξία τους.
Ο ίδιος αποκαλύπτει πως το πραγματικά μεγάλο κέρδος βρίσκεται στην υπεραξία και έτσι ουσιαστικά αναζητά ευκαιρίες-επιχειρήσεις με χαμηλή αξία προκειμένου να τις «αναστήσει»!
Εταιρείες που αγόρασε και τις μεταπούλησε σε τριπλάσια τιμή
Από χρεοκοπημένες, έκανε κερδοφόρες τις ακόλουθες εταιρίες:
- Την Aurora Food,
- Τη μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στη Bόρεια Aμερική, την Pabst Brewing,
- Την εταιρεία σνακ Twinkie’s κ.α
Η εταιρεία International Home Foods
Εξέχων σταθμός στην καριέρα του ήταν το 1996, έτος κατά το οποίο ίδρυσε την International Home Foods, την οποία ανέπτυξε και πούλησε τέσσερα χρόνια αργότερα, αντί 2,9 δισ. δολαρίων.
Ο Ντιν Μητρόπουλος σήμερα
Είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρίας C. Dean Metropoulos & CO, η οποία ασχολείται με:
- ομόλογα
- μετοχές
- ακίνητα
- άμεσες επενδύσεις σε επιχειρήσεις «κλείνοντας» deals δισεκατομμυρίων δολαρίων
Σήμερα, έχει επενδύσει σχεδόν 49 δισ. δολάρια σε 82 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες αντιπροσωπεύουν παγκόσμιες μάρκες.
Πηγή: flowmagazine.gr
Συντάκτης:
Σχόλια Facebook