Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρνει η Μόσχα τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να προσφύγει για τη Συμφωνία των Πρεσπών η Μόσχα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ρώσου πρέσβη στα Σκόπια.
«Θεωρούμε ότι το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1993 περιέχει απευθείας αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα επίλυσης του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αυτό πρέπει να τηρηθεί» αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Τass ο Σεργκέι Μπαζντνίκιν, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δεσμευτικές για όλους.
«Όταν συμβεί αυτό, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και οργανωτικών» εξηγεί.
Ο πρέσβης της Ρωσίας σημειώνει πως η συμφωνία έχει προκαλέσει τη διαίρεση του λαού της ΠΓΔΜ, ενώ παρατηρεί πως θα έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα Βαλκάνια.
Παράλληλα, στέκεται ιδιαίτερα στη στάση της Μόσχας, υπογραμμίζοντας πως «ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν να την κατηγορήσουν, σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη «Μακεδονία» ή στα Βαλκάνια».
Ωστόσο, σπεύδει να συμπληρώσει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει επιτευχθεί με μια σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, δηλαδή εκτός του νομικού πλαισίου, όπως υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρόεδρος της «Μακεδονίας», Γκιόργκι Ιβάνοφ».
Αντίστροφη μέτρηση για συνταγματικές τροποποιήσεις
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μετά την εκπλήρωση όλων των νομικών απαιτήσεων για την έναρξη ισχύος της τελικής συμφωνίας και των συνταγματικών τροποποιήσεων, αναμένεται να δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών».
«Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει τη Γραμματεία του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη, τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισμούς των οποίων είναι μέλος, σχετικά με τις αλλαγές που σημειώθηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία σημειώνει πως όλα αυτά αναμένεται να συμβούν τις επόμενες ημέρες.
Σχόλια Facebook