Μήνυμα από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου προς τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων απέστειλαν το παρακάτω το κείμενο επιστολής προς τα Μέλη του ΕυρωπαίκούΚοινοβουλίου:
Νίνα Γκατζούλη
Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
Email: ninagatz@comcast.net
Τηλ: 603-742-0466
4 Φεβρουαρίου 2019
Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αυτή η επιστολή αποτελεί έκκληση των μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου προς τους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γνωστοποιήσουν στη διεθνή κοινότητα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιτάσσεται στην «Σύμβαση Πρεσπών / Συμφωνία Πρεσπών». Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, και του ομόλογού του Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 που έγινε στις 4/8/1993, είναι ο Υπουργός Εξωτερικών του “Δεύτερου Μέρους” (βόρειος γείτονας της Ελλάδας που έχει ως πρωτεύουσα την πόλη των Σκοπίων). Επιπλέον, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας στις 17 Ιουνίου 2018 κοντά στο χωριό Ψαράδες στη λίμνη των Πρεσπών της περιοχής της Μακεδονίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται ότι η κυριαρχία της χώρας τους βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Ο ελληνισμός έχει εκφράσει έντονα αλλά ειρηνικά και θα συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στις αποφάσεις της κυβέρνησής του με διάφορους δημοκρατικούς τρόπους. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε τη βούληση των πολιτών της και δεν τους επέτρεψε να εκφράσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Επομένως, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντιπροσωπευτική του λαού της. Αναζητώντας τη βοήθειά σας στο παραπάνω θέμα, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα σε εσάς και τη διεθνή κοινότητα:
Σύμφωνα με μια σειρά ανεξάρτητων δημοσκοπήσεων που πραγματοποίησαν διάφοροι οργανισμοί, το 80% των Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετοι με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» διότι εισάγει ένα αβέβαιο μέλλον για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και επειδή το ελληνικό κοινοβούλιο το ψήφισε με αδιαφανή και αντισυνταγματικό τρόπο. Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών και διάφοροι μη κυβερνητικοί οργανισμοί (ΜΚΟ) έχουν πείσει την παρούσα αδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα, παραβλέποντας την επεκτατική στάση του γείτονα της Ελλάδας από τη γέννησή της περίπου πριν από 27 χρόνια. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από το προτεινόμενο όνομα της χώρας «Βόρεια Μακεδονία», η συμφωνία αναγνωρίζει – ή μάλλον δωρίζει – στον πολυεθνικό πληθυσμό της γειτονικής χώρας «μακεδονική» εθνικότητα / ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα, χρησιμοποιώντας ένα όνομα και μια ιδέα που ανήκουν αποκλειστικά και αυστηρά στην ελληνική σφαίρα. Ένα επικίνδυνο προηγούμενο καθορίστηκε από τη συμφωνία, όταν αναγνωρίζει ένα έθνος «Μακεδόνων» που μιλάει μια «μακεδονική» γλώσσα (παρόλο που η χώρα είναι ένα καλειδοσκόπιο πολυεθνικών πολιτών), όταν επιτρέπει τη μονοπώληση ενός κωδικού χώρας ως «MK / MKD» (παρότι δίνει στη χώρα την ιδιότητα πυξίδας “Βόρεια”) και όταν δημιουργεί πολλές «μακεδονικές» ταυτότητες / ερμηνείες σε μια ευαίσθητη από πολιτιστική άποψη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι παράγραφοι επέκτασης στο Σύνταγμα του γείτονα της Ελλάδας δεν έχουν αφαιρεθεί επίσημα όπως υποσχέθηκε. Για παράδειγμα, η επεκτατική αντίληψη της Κομμουνιστικής «Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας» (ASNOM) παραμένει ως αιτία για την ύπαρξη του γείτονα της Ελλάδας στο συνταγματικό προοίμιό της. Το συμφωνητικό αγνοεί το διεθνές νομικό δικαίωμα που έχει η Ελλάδα στο όνομα «Μακεδονία» και αγνοεί το νόμιμο πρωτόκολλο της χρήσης του πρώτου σύμφωνα με το maxim prior in tempore potior in jure. Ως εκ τούτου, υποβιβάζει τον κάτοχο της ονομασίας «Μακεδονία» (Ελλάδα) σε μια απλή περιφερειακή οντότητα, απογυμνώνοντας τους πολίτες της του πολιτιστικού τους σήματος «Μακεδονία» και το δωρίζει – αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει για την Ελλάδα. Εκτός από την προαγωγή της «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, αφήνει άσχημη την ιστορική και εμπορική χρήση του ελληνικού ονόματος / μάρκας «Μακεδονία / Μακεδόνας» στην τύχη και του «διμερούς διαλόγου καλής πίστης», εγκαταλείποντας έτσι τις ελληνικές εταιρείες και τα εμπορικά σήματα ελληνικών προϊόντων χωρίς εγγυήσεις προστασίας. Σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι Έλληνες υποβιβάζονται σε «περιφερειακό πολιτικό σύστημα» ενώ οι νεοσύστατοι «Μακεδόνες» προάγονται σε «εθνικό πολιτικό σύστημα».
Επιπλέον, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή από τον ελληνικό λαό να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να πείσει το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της χρησιμοποιώντας μη δημοκρατικά και αντισυνταγματικά μέσα. Ήταν ένα δύσκολο έργο για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με μια πτωχή πλειοψηφία, καθώς και άλλους οκτώ βουλευτές από άλλα ελάσσονα κόμματα που ο Πρωθυπουργός Τσίπρας κατάφερε να πείσει (μέσω των συζητήσεων) να ψηφίσει υπέρ του Συμφώνου των Πρεσπών. Ενώ και οι δύο κυβερνήσεις στην Αθήνα και στα Σκόπια προσπαθούσαν να επιβάλουν τη βούλησή τους στους πολίτες τους και να στρέψουν τη συμφωνία των Πρεσπών (ένα δημοψήφισμα που έγινε στο βόρειο γείτονα της Ελλάδας πέρυσι και συμμετείχε μόνο το 36% αλλά αντισυνταγματικά ισχυρίστηκε ότι ήταν επιτυχής από την κυβέρνησή τους χρησιμοποιώντας αμφισβητήσιμες εξηγήσεις) χιλιάδες και χιλιάδες Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διαφώνησαν ειρηνικά εναντίον του, με αποκορύφωμα να διαμαρτύρονται σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα στις 20 Ιανουαρίου 2019 στο συλλαλητήριο της Αθήνας μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Παρά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι ομάδες ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας χημικά και καπνογόνα επιτέθηκαν σε όλους τους διαδηλωτές. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι (συμπεριλαμβανομένων μελών του κλήρου), γυναίκες και παιδιά που έτρεχαν για να αποφύγουν τα επιβλαβή και αναμφισβήτητα επικίνδυνα χημικά (που κατασκευάστηκαν στη Βραζιλία) των οποίων η ημερομηνία λήξης τους είχε παρέλθη. Πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, κατέληξαν σε νοσοκομεία. Μόνο από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα ποδοπατήματος. Αυτά τα μέτρα βίαιης καταστολής των διαμαρτυριών κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα έλαβαν χώρα σε τακτική βάση μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Σας υπενθυμίζουμε ότι αυτό συμβαίνει στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης, αυτά τα συλλαλητήρια πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα, αλλά δυστυχώς όλα τα μεγάλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού καναλιού ERT, δεν κάλυψαν ούτε ένα από αυτά. Επιπλέον, όταν αναφέρονται σε είδηση σχετικά με την αντίθεση με τη συμφωνία, οι διαδηλωτές παρουσιάζονται ως «ακροδεξιοί εθνικιστές» και «νεοναζί» – περιγραφές που δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την αλήθεια. Για να προστεθεί αλάτι στην πληγή, ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ψέματα (σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας) στους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα κατά την πέμπτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, προσπάθησε να πείσει τους ξένους ομολόγους του ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος, δυσφήμησε και πρόσβαλλε (σε διεθνές φόρουμ) τον ελληνικό λαό που συμμετείχε στο πρόσφατο συλλαλητήριο και τους χαρακτήρισε ως ακροδεξιούς εθνικιστές και ανόητους αντιπάλους στη συμφωνία των Πρεσπών.
(Σας προσκαλούμε να δείτε τα Παραρτήματα Ι-ΙΙΙ για αναφορά).
Εξοχότατοι Ευρωβουλευτές,
Για χάρη της δημοκρατίας και της επιβίωσής της, προς όφελος της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου και προς όφελος όσων αγαπούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, σας ζητάμε να λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις του ελληνικού λαού και να θέσετε ερώτηση στην ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτά τα γεγονότα, μια κυβέρνηση που έχει χάσει την αληθινή ηγεσία, τον συνταγματικό σεβασμό, το δημοκρατικό ιδεώδες και την αξιοπιστία στα μάτια του ελληνικού έθνους.
ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ
Πρόεδρος: Δημήτρης Φιλιππίδης
Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας
Συντονιστής: Παναγιώτης Ιασωνίδης
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά
Πρόεδρος: Χρήστος Καράτζιος
Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής
Πρόεδρος: Αμύντας Παπαθανασίου
Παμμακεδονική Ομοσπονδία Καναδά
Πρόεδρος: Γεώργιος Παπαδάκης
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (Ελλάδα)
Πρόεδρος: Γεώργιος Τάτσιος
Εκ μέρους των εκατομμυρίων Ελλήνων και Φιλελλήνων οι οποίοι διαφωνούν με την «Συμφωνία των Πρεσπών»
ANNEX I
Links to videos showing:
- 1) The massive gathering of nearly 2 million people at the Athens rally against the Prespes Accord (January 20, 2019):
(Accessed February 3, 2019).
- 2) Peaceful rally organizers being forced to flee the tear gas and prematurely cancel the Athens rally against the Prespes Accord (January 20, 2019):
https://www.facebook.com/540135126197682/videos/243856686509668/
(Accessed, February 3, 2019)
- 3) Prime Minister Tsipras overheard lying to Southern European counterparts, and mocking the Greek people at the Summit of the Southern European Union Countries in Nicosia, Cyprus (January 29, 2019):
(Accessed, February 3, 2019)
ANNEX II:
Photos courtesy of: iefimerida.gr, and newpost.gr, protothema.gr, among publicly posted material by various individuals (Athens rally against the Prespes Accord, January 20, 2019. Crowd estimate: 1,500,000 – 2,000,000 people):
Σχόλια Facebook