Με βράβευση ομογενών μαθητών η Βουλή τίμησε την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στην Αίθουσα 223 «Προέδρου Αθανασίου Κων/νου Τσαλδάρη», της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή ειδική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, για την τελετή βράβευσης μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν για τη συγγραφή Παραμυθιού, στον παν-ομογενειακό διαγωνισμό με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού». Πρόκειται για τις μαθήτριες της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, Όλγα Κιοσκέρ, Σελίνα Τζαρτζάρ και Ιωάννα Καραντάς, οι οποίες τιμήθηκαν με το 1ο βραβείο.
Επίσης, μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Oakleigh Grammar της Μελβούρνης τιμήθηκαν με το 2ο βραβείο και μαθητές της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τ.Ε.Γ Βελιγραδίου και της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου της Κύπρου τιμήθηκαν με το 3ο βραβείο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής κ. Σάββας Αναστασιάδης, η κα Χρυσούλα Κατσαβριά, μέλος της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κα Βασιλική Νίκα και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Σπυρίδων Σιάκας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι της Βουλής δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και του π. Προέδρου της καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, ο οποίος συνέλαβε και προώθησε την ιδέα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και ελληνικού Πολιτισμού.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ειδική, καλαίσθητη έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, μέσω της οποίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης «η Βουλή υποστηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκμάθηση, διατήρηση και διεύρυνση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας στον απόδημο ελληνισμό, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανή και στις επόμενες γενιές».
Το βιβλίο αυτό, περιλαμβάνει τα παραμύθια που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έγραψαν παιδιά από την Αιθιοπία, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κύπρο, το Λίβανο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Ρωσία, τη Σερβία και την Τουρκία.
Στη συνέχεια προβλήθηκαν και οι ταινίες animation μικρού μήκους των φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που βασίστηκαν σε τρία από τα κείμενα των παραμυθιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ «το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Πιδικού Βιβλίου) προκήρυξαν τον διαγωνισμό για τη συγγραφή μικρής ιστορίας/παραμυθιού από παιδιά και νέους ηλικία 8-16 ετών, στέλνοντας μέσω των Διπλωματικών Αρχών σε όλο τον κόσμο το μήνυμα «η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού».
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, αναφέρεται, στον πρόλογο του βιβλίου, σε σειρά δράσεων για τη στήριξη της διδασκαλίας των ελληνικών όπως είναι η Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας. «Στηρίξαμε θεσμικές πρωτοβουλίες της ομογένειας για τη μόχλευση της χρήσης των Ελληνικών στο περιβάλλον της ομογένειας, όπως εκείνη που διαδόθηκε σε όλη την ΑΣυστραλία με τίτλο «Μιλούμε Ελληνικά το Μάρτιο».
Ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι δεν έχουν εισέτι ξεκινήσει οι διαδικασίες για να προωθηθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ η πρόταση για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ωε Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Ο Πρεσβευτής Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018, Βαγγέλης Ηλιόπουλος τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως «που διαχέεται σε όλη τη γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας».
Ο Aν. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτριος Πλευράκης επεσήμανε ότι “η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο στο χρόνο, αφού μιλούμε την ίδια γλώσσα με τους παππούδες μας στην εποχή του Ομήρου, ούτε μόνο στον τόπο, αφού την μιλούν οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες σε όλη τη γη, από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία”. Η ελληνική γλώσσα, πρόσθεσε, “είναι πάνω απ όλα και πρώτα απ όλα θέμα πολιτισμού”.
Σχολιάζοντας το βιβλίο των 130 σελίδων σχήματος Α4, εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων, το Μέλος των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων Διασποράς (sic) Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου επεσήμανε ότι η ελληνική γλώσσα «κωδικοποιεί»και τον Μύθο και τη Γλώσσα. « Πλάθει λέξεις και σύμβολα. Βουτάει στο παρελθόν για να δώσει νόημα στο παρόν, με τη ματιά στραμμένη μόνιμα στο μέλλον».
Εξάλλου η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρώπης της ΓΓΑΕ Εύα Παπαδάτου, χαρακτήρισε το βιβλίο «γεμάτο ψυχή από αυτή των παιδιών της ομογένειας με 42 υπέροχα παραμύθια , να μας θυμίζουν ότι η ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή όπου υπάρχει φλόγα!»
Φωτογραφίες: Βουλή των Ελλήνων
Σχόλια Facebook