Διαψεύδει η Κυβέρνηση τις πληροφορίες για τρεις βουλευτές Αποδήμων

Αθήνα.- Με μία μακροσκελή ανακοίνωση (από την οποία δεν απουσιάζουν και ορισμένες ανακρίβειες, όπως ότι “καμία άλλη κυβέρνηση, ως σήμερα δεν προχώρησε επαρκώς” στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων, ενώ είναι γνωστόν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα Νομοσχέδιο (2009) που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η λοιπή αντιπολίτευση, καθώς και τρία Σχέδια Νόμου που επίσης τα “έθαψαν”) το Υπουργείο Εσωτερικών αποποιείται των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν το πρώτον στην εφημερίδα “η Καθημερινή” και, εν συνεχεία, αναπαράχθηκαν από πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει Νομοσχέδιο ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όμως η ψήφος τους να μην προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά θα εκλέγουν τρεις βουλευτές «Αποδήμων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίση έχει ως ακολούθως:

«Στο   φύλλο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», (1.2.2019) δημοσιεύθηκε “ρεπορτάζ” με τίτλο «Παιχνίδια με την ψήφο των αποδήμων», το οποίο, επικαλούμενο τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και τους «γνωρίζοντες τι συζητείται στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε για την αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρεται σε δήθεν «νομοθετική πρόταση» που «καταθέτει η κυβέρνηση», την οποία μάλιστα το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως «εμπαιγμό των Ελλήνων του εξωτερικού», ως υποκρύπτουσα «πολιτική στόχευση» και ως αντισυνταγματική.
Το δημοσίευμα αυτό έσπευσε να υιοθετήσει αυτοστιγμεί σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος Τύπος αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, μην κρύβοντας τη σπουδή της να οικοδομήσει επ’ αυτού σενάρια περί δήθεν σχεδίων της κυβέρνησης για καταστρατήγηση του Συντάγματος και περί «εμπαιγμού των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης». Αν η εφημερίδα όμως θεωρεί ότι ένα τόσο ευαίσθητο θεσμικά ζήτημα προσφέρεται για την αψήφιστη και πρόχειρη επεξεργασία και διακίνηση σεναρίων, η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε να γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια. Όφειλε, δηλαδή, να γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι ο διακομματικός διάλογος επί ζητημάτων συνταγματικής τάξης και η θεσμικά οργανωμένη επιστημονική διερεύνηση ενός τόσο σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος, που πράγματι απασχολεί επί δεκαετίες χιλιάδες πολίτες, οφείλουν να παραμένουν σε επίπεδο διαφορετικό από εκείνο στο οποίο συνηθίζει η ίδια να αναπτύσσει την επικοινωνιακή της στρατηγική.

Ως αρμόδιος για τα ζητήματα εκλογών Υπουργός, επισημαίνω ότι:
1. Το Υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, σύμφωνα με το ά. 256 του ν. 4555/2018 και κατόπιν διαβούλευσης με όλα τα κόμματα, προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής, στελεχωμένης από επιστήμονες υψηλού κύρους και από υπηρεσιακούς παράγοντες με μακρά εμπειρία στο αντικείμενο, για τη διερεύνηση και την επεξεργασία πρότασης για τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος της ψήφου των εκτός Επικράτειας εκλογέων.
2. Ύστερα από σειρά συνεδριάσεων και τη διατύπωση, από όλα τα μέλη, πλήθους προτάσεων και επεξεργασιών για κάθε μία από τις επιμέρους πτυχές του ζητήματος, η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υποβάλει προς το Υπουργείο Εσωτερικών το πόρισμά της.
3. Μέχρι την υποβολή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής και, ασφαλώς, μέχρι την υιοθέτηση ή την απόρριψη ενός τέτοιου πορίσματος από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυβέρνηση, οποιαδήποτε διασπορά φημών, σεναρίων ή «πληροφοριών», τραυματίζει το δημόσιο διάλογο, υποβαθμίζοντας τη θεσμικά οργανωμένη διαβούλευση επί του θέματος σε πρόχειρους, ερασιτεχνικούς και ευτελείς, «συνταγματισμούς».
4. Τα μέλη που κλήθηκαν να στελεχώσουν την Επιτροπή, επιλέχθηκαν ως εμπειρογνώμονες κύρους, που με όρους επιστημονικής αξιοσύνης και θεσμικής σοβαρότητας θα συνέβαλλαν στην επίλυση του προβλήματος, πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες. Η υποβάθμισή τους σε «γνωρίζοντες τι συζητείται στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων» δεν βοηθά, ούτε φυσικά στην ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, αλλά ούτε και στη διαφύλαξη του δικού τους επιστημονικού κύρους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής θα είναι δημόσια και, εννοείται, κάθε κριτική και συζήτηση επί του περιεχομένου τους θα είναι απολύτως θεμιτή και εύλογη. Στο μεταξύ, όσοι – μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής – προτρέχουν να δημοσιοποιήσουν ή να διαρρεύσουν συμπεράσματα που δεν έχουν ληφθεί, μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο σώφρονες. Το ζήτημα της διευκόλυνσης της πολιτικής συμμετοχής των συμπολιτών μας που ζουν στο εξωτερικό είναι κρίσιμο. Σίγουρα σοβαρότερο από τα τρέχοντα της κομματικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό.

Αυτό το θέμα, καμία άλλη κυβέρνηση, ως σήμερα δεν προχώρησε επαρκώς και για το λόγο τούτον, το 2019, παλεύουμε να υλοποιήσουμε μια συνταγματική δέσμευση που οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν έωλη.

Με αφορμή τέλος τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και, ανησυχητικά επαναλαμβανόμενες τελευταία, αψήφιστες και επικίνδυνες τοποθετήσεις και υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί ζητημάτων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας, οφείλω, ως αρμόδιος Υπουργός, να απευθύνω έκκληση σοβαρότητας και θεσμικής νηφαλιότητας και να προειδοποιήσω ότι τα κάθε λογής και στόχευσης «παιχνίδια» με ζητήματα που αφορούν στην αυθεντικότητα της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, όχι μόνο δεν ωφελούν αυτούς που τα μετέρχονται, αλλά μπορεί τελικά να επωάζουν κινδύνους που υπερβαίνουν τον τρέχοντα πολιτικό χρόνο και την ευκαιριακή διαμόρφωση της επικαιρότητας.
Λυπούμαι που χρειάζεται να θυμίσω το αυτονόητο. Τελικά, όμως, τίποτε δεν είναι αυτονόητο».