Εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών
Αθήνα.-Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η συμφωνία των Πρεσπών το απόγευμα της Τρίτης, εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται τη συζήτηση στην Ολομέλεια που ξεκινάει αύριο, Τετάρτη, και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της συμφωνίας το βράδυ της Πέμπτης.
Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου τομεάρχη εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, ζήτησε εκ νέου τη δημοσιοποίηση του ενοποιημένου συνολικού κειμένου του συντάγματος της ΠΓΔΜ και της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.
Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτροπή συντάσσει και υποβάλλει πρoς στην Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.
«Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα», είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξήγησε πως «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή».
Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.
«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι από τη Συμφωνία η Ελλάδα πήρε ήσσονος σημασίας ανταλλάγματα, υποστηρίζοντας ότι σκοπός της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι ήταν να ωφεληθούν τα Σκόπια. Ζήτησε, ακόμα, να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πριν -όπως είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους έξι πρόθυμους βουλευτές δεσμεύσουν τη χώρα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία».
«Υπάρχουν και άλλα θέματα σε αυτήν την άκρως προβληματική Συμφωνία που σκοπίμως δεν θέλετε να θίξετε: όπως τι θα γίνει με τα εμπορικά προϊόντα τα οποία αφήσατε έξω από τη συζήτηση», σημείωσε ο τομεάρχης ‘Αμυνας της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροπολιτικό παιχνίδι που -όπως ανέφερε- «επικαλείται την σκοπιανή επιχειρηματολογία και αυτό κάτι λέει». Σημείωσε, επίσης, ότι την ίδια στιγμή η ρητορική του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύει ότι εμπεριέχει τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και αποκαλύπτει τους σκοπούς της γείτονος χώρας.
«Σε περίπτωση που μια άλλη κυβέρνηση των Σκοπίων εγείρει αλυτρωτικά θέματα δεν έχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή όπως τα Βαλκάνια» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε:
«Διαλύσατε δύο κόμματα για τους μικροπολιτικούς σκοπούς σας αποκαλύπτοντας ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που μας κραδαίνετε, δεν υπάρχει. Στο τέλος της διακυβέρνησής σας δεν μπορεί να πηγαίνετε απέναντι στο ελληνικό λαό».
Το «ντου» του Καμμένου στην Επιτροπή και η κόντρα με Κατρούγκαλο
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Πάνος Καμμένος, με αφορμή τη συζήτηση αναφορικά με την αναγνώριση ή μη της μακεδονικής εθνικότητας από τη Συμφωνία.
Αρχικά, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, δήλωσε πως η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει έθνη, σημείωσε όμως πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επέμβει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό ενός λαού.
Όπως είπε, τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. «Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα, όμως, η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει, όμως, ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία και κουλτούρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καμμένος που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από το γραφείο του (λίγα μέτρα έξω από την αίθουσα της Γερουσίας), μπήκε στην αίθουσα και ζήτησε το λόγο, θεωρώντας προφανώς πως επρόκειτο για μια έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης πως δεν μπορεί να επέμβει στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό των γειτόνων ως “Μακεδόνες”. «Ήρθα στην Επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς», είπε και πρόσθεσε:
«Αν είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής, καταρρέει το θέμα της συμφωνίας».
«Ήμουν σαφής. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Κατοχυρώνουμε, λοιπόν, την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας. Το “Μακεδόνας” είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της Συμφωνίας για αναγνώριση λαού», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η συζήτηση της Δευτέρας στην Επιτροπή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε και τα όρια του χάους, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, να εγείρει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας και να κάνει λόγο για «κυβέρνηση αποστασίας».
Σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων ζητά ο Δανέλλης
«Προτιμάς σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα» ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συμπλήρωσε, δε, πως η μεγάλη απάτη που έστησε πολιτικές, δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές καριέρες, αλλά και δημιούργησε ή πολλαπλασίασε περιουσίες, στις μέρες μας ήρθε ως εξής: Θέλεις τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής σου χώρας;
Ο κ. Δανέλλης τόνισε πως με τη μυωπική διαχείρισή μας, όπου μέλημα ήταν το ψηφοθηρικό-μικροκομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, καταλήξαμε σήμερα το μεγάλο ζητούμενό μας να έχει περιοριστεί στη διασφάλιση της μη μονοπώλησης, της μη αποκλειστικής χρήσης από τη γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία.
«Ο γνήσιος πατριωτισμός απαιτεί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων» επισήμανε ο βουλευτής για να συμπληρώσει: «Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω».
Σχόλια Facebook