Το ιστορικό της ελληνικής μετανάστευσης στους Αντίποδες ζωντανεύει και πάλι μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών της Έφης Αλεξάκη που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα.
Η έκθεση “Greek Austra-lians” απαρτίζεται από έξι πορτραίτα εκπροσώπων διαφορετικών γενιών και μεταναστευτικών ρευμάτων, συνοδευόμενα από κείμενα που καταγράφουν την προσωπική τους εμπειρία άφιξης και εγκατάστασης στη δεύτερη πατρίδα.
Από τον Ιθακήσιο Bill Florence (Βασίλειο Φλωριά) που ταξίδεψε στη Μελβούρνη ως έφηβος το 1922 με σκοπό να εργαστεί για πέντε χρόνια και τελικά παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του, μέχρι πιο πρόσφατες μεταναστευτικές ιστορίες όπως αυτές της Fani Coustas (Ευθυμιάδου) που έφτασε το 1958 και του Κον Παπακωνσταντίνου δέκα χρόνια αργότερα.
Η Fani Coustas (Ευθυμιάδου) στην καφετέρια Rowena Corner Store της Μελβούρνης. 2018 – Μέρος της έκθεσης Greek Australians της Έφης Αλεξάκη που φιλοξενεί η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα
Ο Κον Παπακωνσταντίνου με την κόρη του Στέλλα στην καφετέρια Scent of a Flower της Μελβούρνης. 2018 – Μέρος της έκθεσης Greek-Australians της Έφης Αλεξάκη που φιλοξενεί η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα
“Όλες μαζί οι φωτογραφίες… αφηγούνται μια όμορφη ιστορία για τη μετανάστευση, και θα τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο της πρεσβείας από όπου πολλοί Έλληνες θα έχουν περάσει [συμβολικά] ανά δεκαετίες στον δρόμο τους για την Αυστραλία… [Η πρεσβεία] έχει αλλάξει εγκαταστάσεις μερικές φορές έκτοτε, όμως πιστεύω ότι τα συναισθήματα που προξενούνται θα είναι τα ίδια”, δήλωσε η η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Kate Logan, ευχαριστώντας θερμά την καλλιτέχνιδα.
Δεν είναι τυχαίο που ανατέθηκε στην Αλεξάκη η υλοποίηση του καλλιτεχνικού εγχειρήματος.
Η ομογενής φωτογράφος είναι γνωστή στην παροικία για το ερευνητικό της έργο μαζί με τον ιστορικό Leonard Zaniszewski που έχει οδηγήσει στην έκδοση του βιβλίου ‘Greek Cafes and Milk Bars of Australia” και τη διοργάνωση διαλέξεων μεταξύ άλλων που αναδεικνύουν τη σύνδεση του ελληνικού στοιχείου με τη γέννηση του φαινομένου μιλκ μπαρ στη χώρα.
Το καλλιτεχνικό δίδυμο έχει προσκληθεί να παραδώσει μια ομιλία σχετικά με τη διαμόρφωση της ελληνοαυστραλιανής ταυτότητας στην πρεσβεία της Αθήνας τον ερχόμενο Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου η έκθεση “Making a Splash: Mermaids and Modernity” του Macquarie University Art Gallery που παρουσιάζεται στην γκαλερί τέχνης της πόλης Cowra στη Νέα Νότια Ουαλία.
Πρόκειται για μια μοναδική συλλογική έργων τέχνης που προβάλλουν τη μυθική φιγούρα της γοργόνας τόσο στη λαογραφική παράδοση όσο και στη σύγχρονη κουλτούρα.
Η Έφη Αλεξάκη είναι μία εκ των 12 συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ενώ ανάμεσα στους εφόρους τέχνης που έχουν επιμεληθεί της έκθεσης είναι και ο ιστορικός Zaniszewski.
Η συνεισφορά της Αλεξάκη στην έκθεση είναι μια συλλογή φωτογραφιών με τίτλο “Κολυμπάς σαν γοργόνα”, η οποία και εξυμνεί την περίοπτη θέση που κατέχει το μυθικό πλάσμα στην ελληνική λαϊκή τέχνη και κουλτούρα.
*Η έκθεση Greek Australians παρουσιάζεται στο κτίριο της αυστραλιανής πρεσβείας στην Ελλάδα, Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528, Αθήνα στον δεύτερο όροφο. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό κατόπιν ραντεβού Τρίτη με Σάββατο 10π.μ. – 4μ.μ. και Κυριακή 2μ.μ. – 4μ.μ.
*Η έκθεση Making a Splash: Mermaids and Modernity φιλοξενείται στην Cowra Regional Art Gallery, 77 Darkling Street, Cowra, NSW 2794, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι ώρες κοινού είναι Τρίτη με Σάββατο 10π.μ. – 4μ.μ. και Κυριακή 2μ.μ. – 4μ.μ.
Σχόλια Facebook