Η Τουρκία φροντίζει για τη διατήρηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης)
‘Αγκυρα.- Στην έκδοση της μιας μετά την άλλη Navtex, δεσμεύοντας παράτυπα περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, προχωρά η Τουρκία, με μόνο στόχο τη διατήρηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως δείχνει η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα.
Στη δέσμευση περιοχής 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή όλης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, για «σεισμογραφικές έρευνες» από το «Μπαρμπαρός» από την Κυριακή μέχρι και την Πέμπτη προχώρησε η Τουρκία με την τελευταία παράτυπη Navtex που εξέδωσε.
Η συγκεκριμένη ζώνη ανατολικά ξεκινά από 25 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου και δυτικά μέχρι και απόσταση 75 χιλιομέτρων από τις ακτές της Ρόδου. Βόρεια, η ίδια περιοχή καλύπτει τα τουρκικά παράλια και φτάνει μέχρι και 15 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, ενώ νότια επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4,5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και φτάνει στα νοητά όρια που τέμνουν τις ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η έκταση που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία με την εν λόγω Navtex (0077/19), που να σημειωθεί ότι είναι υπερτριπλάσια της έκτασης ολόκληρης της Κύπρου, όπως σημειώνει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε περίοδο πέντε ημερών που προβλέπει η παράτυπη «Navtex». Στην πράξη, ούτε και πολύ μικρό μέρος της εν λόγω περιοχής δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα.
Για σκοπούς σύγκρισης, στο χάρτη με τον αρ. 1 και με κόκκινο χρώμα σημειώνεται η περιοχή που καλύπτει η παράτυπη Navtex 0077/19 της Τουρκίας, και με αρ. 2 και με κίτρινο χρώμα η πορεία που ακολούθησε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» από τα Χριστούγεννα μέχρι και χθες, δηλαδή το τελευταίο 20ήμερο.
Επίσης, εντείνοντας τις προκλήσεις, η Τουρκία εξέδωσε χθες πρόσθετη παράτυπη Navtex, για δήθεν ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού νότια της Κύπρου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για περιοχή που είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποσκοπεί σε πολιτικά μηνύματα, αφού συμπίπτει σχεδόν πλήρως με τα όρια του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, που σημειώνεται στο χάρτη με τον αρ. 3.
Καλύπτει, δηλαδή, ένα από τα τεμάχια που αυτές τις μέρες και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έγγραψε ο «Φ», πραγματοποιεί εξειδικευμένες έρευνες το ειδικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo για καθορισμό στόχων των επόμενων γεωτρήσεων για λογαριασμό των εταιρειών ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ (τεμάχια 6,8,11) και ExxonMobil – Qatar Petroleum (τεμάχιο 10), όπως και για λογαριασμό απευθείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για μελλοντικές αναθέσεις (στα τεμάχια 7 και 12).
Επίσης, ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού εξήγγειλε και σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στο χάρτη με αρ. 3α, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του philenews.com.
Η περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες το Nautical Geo σημειώνεται στο χάρτη με πορτοκαλί χρώμα και τον αρ. 6.
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης εξέδωσε αμέσως αντι-Navtex, που με νέα ανακοίνωση η Τουρκία αποπειράται να ακυρώσει.
Στο χάρτη με αρ. 4 η ζώνη πτήσεων ελικοπτέρων προς τη γεώτρηση στο στόχο «Γλαύκος» που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία με Notam και με αριθμό 5 η περιοχή διεξαγωγής πολυεθνικών ασκήσεων που δεσμεύτηκε από την Κύπρο – που προφανώς αποσκοπεί στην προστασία των γεωτρήσεων. Με αρ. 7 το σημείο της γεώτρησης στο στόχο «Γλαύκος-1» από το Stena Icemax.
Η φρεγάτα Μπαρμπαρός βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για την «προστασία» του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στο λογαριασμό του στο twitter, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Το υπουργείο δημοσιεύει φωτογραφία του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός», που συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα Μπαρμπαρός, αναφέροντας ότι «και η φρεγάτα Μπαρμπαρός βρίσκεται ακόμη στην περιοχή συνοδεύοντας το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά που συνεχίζει τις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητές του στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει τοποθετηθεί και η φιγούρα του ναύαρχου Μπαρμπαρόσα, του κατεξοχήν οργανωτή του οθωμανικού στόλου.
Σχόλια Facebook