Τι είπαν Μητσοτάκης – Μέρκελ πίσω από τις κλειστές πόρτες
Η υπερψήφιση από 81 βουλευτές στη Σκοπιανή Βουλή, της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία η Συνταγματική ονομασία της χώρας είναι πλέον το «Βόρεια Μακεδονία», μεταφέρει πια την πίεση στην Αθήνα. Ο Πάνος Καμμένος χθες απέσυρε τις προηγούμενες δεσμεύσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση και ξέχασε τον ανένδοτο που ξεκίνησε ξανά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Μέσω twitter, δήλωσε πως «μοναδική διαφορά στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας», επιχειρώντας προφανώς να μεταφέρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο ουδέποτε στο παρελθόν είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο OPEN την Τετάρτη μίλησε για «ένα ακόμη σημαντικό νομοσχέδιο», διευκρινίζοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδια τα οποία φέρνει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί».
Σχολιάζοντας την ιλαροτραγική κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό με φόντο το κρίσιμο εθνικό θέμα του ονοματολογικού που θα δεσμεύσει την Ελλάδα, η ΝΔ τοποθετήθηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο: «Αυτοεξευτελισμός, σύμφωνα με το λεξικό, είναι το τελευταίο στάδιο της αυτοταπείνωσης, στο οποίο περιέρχεται κάποιος συνειδητά ή ασυνείδητα μέσω της πλήρους απώλειας της υπολήψεώς του. Αφιερωμένο και στους δύο», αναφέρονταν σε ανακοίνωση της οδού Πειραιώς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο έδωσε το δικό του στίγμα και τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα του. Για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης όταν έκλεισε η πόρτα του γραφείου όπου είδε την κα Μέρκελ στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία, της επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αντιδρά στη Συμφωνία, λέγοντάς της πως προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι αποβλέπει να λύσει.
Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να την κυρώσει, θέση την οποία δεν διαπραγματεύεται. Επειδή όμως πολλά ακούστηκαν για τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου απέναντί του, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για μια «ειλικρινή συζήτηση». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, προσδιόρισε και τη σχέση που έχει ο ίδιος μαζί της.
«Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά», τόνισε, προσθέτοντας πως προσβλέπει και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης προς την κα Μέρκελ για την οικονομία. «Κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το σχέδιο της ΝΔ, σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κα Μέρκελ άνοιξε τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την πιθανή άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη. «Εγώ πολεμάω τον λαϊκισμό εδώ και τρία χρόνια» ήταν η φράση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ανέδειξε, όπως έλεγε πηγή της οδού Πειραιώς, και τις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, την προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω αθρόων κομματικών διορισμών, αλλά και την απαράδεκτη ανοχή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία.
Σχόλια Facebook