Τί ανέφερε ο Μανιαδάκης στο δικαστικό συμβούλιο
Σειρά πράξεων και παραλείψεων των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών, τις οποίες δεν θεωρεί σύννομες, παραθέτει στο υπόμνημά του ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νικόλαος Μανιαδάκης, για τον οποίο ήδη επικυρώθηκε η απαγόρευση εξόδου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσπάθησε να πείσει, ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.
Ο Νικόλαος Μανιαδάκης, που εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο στο εκτενές υπόμνημά του τονίζει, ότι τα στοιχεία σε βάρος του για την άσκηση ποινικής δίωξης για δωροδοκία ήταν γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν καταστεί μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και επί μακρόν δεν ελήφθησαν υπόψη.
Επίσης αναφέρει, ότι η κατάθεση που τον ενοχοποιεί του άλλου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”, ήταν προγενέστερη της υπαγωγής του σε καθεστώς προστασίας.
Επισημαίνει εξάλλου, ότι, όταν εμποδίστηκε η έξοδός του από τη χώρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με διάταξη του εισαγγελέα Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα η Εισαγγελία προχώρησε στην άρση μόνον της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα, όχι όμως και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ιδιότητα που έχει μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, τονίζει, ότι για να υπάρξει άρση της ιδιότητάς τους ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συμφωνήσει και ο αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
” Προβλέπεται ρητά ότι για την ανάκληση της πράξης με την οποία χαρακτηρίζεται κάποιος ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, απαιτείται απαραίτητα η προηγούμενη έγκριση του Αντεισαγγελέα του Α.Π που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς” αναφέρεται στο υπόμνημα και προστίθεται ότι “Στην περίπτωσή μου, η μοναδική εισαγγελική διάταξη που ανακλήθηκε ήταν αυτή η οποία με καθιστούσε «προστατευόμενο μάρτυρα» ( υπ’ αριθμ. 13/2017), όπως αναφέρεται στην προσβαλλόμενη διάταξη, ενώ ουδέποτε ανακλήθηκε η υπ’ αριθμ. 3/2018 διάταξη, η οποία με καθιστούσε « μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» για την οποία μάλιστα απαιτείται απαραίτητα η προηγούμενη έγκριση του Αντεισαγγελέα του Α.Π που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς”.
Σε άλλο σημείο του υπομνήματος επισημαίνεται, ότι ο Μανιαδάκης πρώτα έγινε μάρτυρας προστατευόμενος και μετά δημοσίου συμφέροντος, ενώ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που τώρα στηρίζουν την κατηγορία σε βάρος του ήταν σε γνώση της Εισαγγελίας.
“Τα εν λόγω στοιχεία όμως, τα οποία ευρίσκοντο εξ’ αρχής στη διάθεση της Εισαγγελίας Διαφθοράς όχι μόνο δεν κρίθηκαν ικανά να με καταστήσουν κατηγορούμενο, αλλά μου αποδόθηκε μεταγενέστερα η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, η οποία, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω είναι ασυμβίβαστη με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση”.
Προς το παρόν μένει ανοικτό πότε η αρμόδια ανακρίτρια Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση θα τον καλέσει σε απολογία για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα η Εισαγγελία Διαφθοράς τον ελέγχει και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σχόλια Facebook