Ο Ζάεφ βρήκε 81 ψήφους και πέρασε τις τροπολογίες στο Σύνταγμα
Σκόπια. Ο Ζάεφ, με το τέχνασμα ότι στα Διαβατήρια των Αλβανόφωνων θα αναγράφεται και η Αλβανική Υπηκοότητα, ξεπέρασε τις αντιδράσεις των οκτώ Αλβανών βουλευτών και στην ψηφοφορία της Βουλής συγκέντρωσε 81 ψήφους. Έτσι εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις στον Σύνταγμα και ουσιαστικά επικυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Τώρα το μπαλάκι περνάει στην Ελλάδα όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επ[ιχειρήσει με 151 ψήφους να επικυρώσει και η Ελλάδα τη Συμνφωνία, παρά τις αντιδράσεις και την άρνηση πάνω από 70% του ελληνικού λαού να αποδεχθεί την Συμφωνία που παραχωρεί το όνομα “Μακεδονία” στα Σκόπια.
Υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων οι τροπολογίες που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά από εντονότατες ζυμώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, οι τροπολογίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων με 81 ψήφους.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.
Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφερόταν ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.
«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.
Σημειώνεται πως βουλευτές του αλβανικού κόμματος ζητούσαν να μην χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επέμεναν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως ισχυρίζονται, έτσι δεν θα δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, αλλά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να γίνουν «Μακεδόνες».
Σχόλια Facebook