Ο χρόνος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ημερομηνία των εκλογών
Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό και συνεχή νευρικότητα στα κυβερνητικά στελέχη, που καλούνται τους επόμενους μήνες να ισορροπήσουν με τους ΑΝΕΛ στην πιο δύσκολη φάση που έχει περάσει ο συνασπισμός από το 2015.
Μόνο βοηθητικές δεν είναι δηλώσεις, όπως αυτές του Παναγιώτη Σγουρίδη, πως ο εταίρος δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν του ζητηθεί, αφού έρχονται να θυμίσουν ότι από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, που το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας θα αλλάξει, όλα “κρέμονται από μια κλωστή”.
Ο Πάνος Καμμένος χτυπά σχεδόν καθημερινά, πλέον, “καμπανάκι” στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του την ημέρα της ψηφοφορίας, επιχειρώντας να επιτύχει δυο στόχους:
– Να υπενθυμίσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως η κομματική πειθαρχία δεν επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες για την ψήφο κατά της Συμφωνίας.
– Να αρχίσει να “μπετονάρει” το πατριωτικό ακροατήριο που τον είχε ψηφίσει το 2015, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.
Όσο η ώρα για την αναγνώριση της “Βόρειας Μακεδονίας” πλησιάζει, τόσο πιο ασφυκτικό αναμένεται να είναι το πρέσινγκ από τον υπουργό Άμυνας προς το Μαξίμου, προκειμένου να αρχίσει να βλέπει να ανεβαίνουν τα δημοσκοπικά του ποσοστά και να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να αγγίξει το όριο του 3%.
Έχει να αντιπαρατεθεί άλλωστε και με άλλα κόμματα πέρα από τη ΝΔ, όπως την Ένωση Κεντρώων, με την οποία “φλέρταρε” στη Βουλή πρόσφατα, αλλά και με την Ελληνική Λύση που παρουσιάζει μια ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική στα βόρεια της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους απέναντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ θυμίζοντας συνεχώς τη δέσμευσή του ενώπιον του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου πως δεν θα συνταχθεί με την ΝΔ.
Ιανουάριος ή Μάρτιος;
Θα έρθει τελικά το ονοματολογικό μέσα στον Ιανουάριο, όπως τόνιζαν από το υπουργείο Εξωτερικών ή το Μαξίμου θα πάρει όλο του τον χρόνο, προκειμένου να φτάσει πιο εύκολα έως τον Μάιο και τις τετραπλές κάλπες; Για τον υπουργό Άμυνας ισχύει πάντα το μορατόριουμ του Μαρτίου που έχει θέσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Χθες διπλωματικές πηγές έβαζαν νέα δεδομένα στο τραπέζι σχετικά με την ψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, τονίζοντας πως “οι αλλαγές στο Σύνταγμά της ΠΓΔΜ μας ικανοποιούν”. Ουσιαστικά άνοιγαν “παράθυρο” η κύρωση του ονοματολογικού να γίνει στα τέλη του άλλου μήνα από τη στιγμή που δεν θα χρειάζεται νέος ενδελεχής έλεγχος των κειμένων.
Οι διαφορετικές αναγνώσεις που υπάρχουν προκαλούν εύλογους συνειρμούς πως θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζοντας τη Συμφωνία τον επόμενο μήνα να μην “σέρνει” το θέμα και να απαλλαγεί όσο πιο νωρίς μπορεί από τον κυβερνητικό του εταίρο. Με αυτόν τον τρόπο η κριτική του Πάνου Καμμένου δεν θα τον άγγιζε και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που έχουν διαφορετική οπτική, θα διάλεγαν το νέο τους στρατόπεδο. Αυτή η λύση, βέβαια, προϋποθέτει ιδανικά ο Αλέξης Τσίπρας να έχει εξασφαλίσει τους 6 βουλευτές που θα του δώσουν τον “αέρα” να κυβερνήσει ακόμα και μέχρι το τέλος της τετραετίας. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλει να συμβιβαστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν την πρόταση μομφής της ΝΔ, αλλά και να στηρίζουν κατά περίπτωση τα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή.
Αν οι διπλωματικές πηγές δεν ξεκαθάριζαν πως έως τον Μάιο η παρούσα κυβέρνηση θα ψηφίσει και το πρωτόκολλο εισδοχής των γειτόνων στο ΝΑΤΟ, αποκλείοντας να το αφήσουν στη ΝΔ, θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι η “βιασύνη” για την κύρωση της Συμφωνίας ενδεχομένως να σήμαινε και πρόωρες κάλπες στις αρχές της Άνοιξης. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί από τον πρωθυπουργό στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιεί με τους συνεργάτες του.
Η ημερομηνία των εκλογών εξακολουθεί να εκκρεμεί με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του στο πρώτο τρίμηνο της καινούριας χρονιάς και αφού έχει τις νέες μετρήσεις στα χέρια του.
Η προσοχή στην Β. Ελλάδα
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το ονοματολογικό, τα πράγματα στη Μακεδονία δεν είναι εύκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εισπράττουν οι βουλευτές που ήδη βρίσκονται στους τόπους καταγωγής τους για τις γιορτές.
Το αφήγημα της οικονομίας αποτελεί ένα αντιστάθμισμα, ωστόσο το όχι καλό κλίμα που υπάρχει προκύπτει και από το γεγονός πως η Κουμουνδούρου δυσκολεύεται στο να ορίσει υποψήφιο περιφερειάρχη στην Κεντρική Μακεδονία απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Το ονοματολογικό αναμένεται να πιέσει πολύ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το μήνυμα που θα δοθεί υπάρχει φόβος πως δεν θα είναι καλό για το κυβερνών κόμμα.
Πηγή;newpost.gr
Σχόλια Facebook