Ο Τσίπρας προσπαθεί να μεταπείσει τον Πούτιν για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”
Η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας είναι το ζητούμενο του τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τη συνάντηση να γίνεται στη “σκιά” όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες στο Σκοπιανό.
Κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ξεχνά την “απειλή” της Μόσχας πως θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών όταν φτάσει στον ΟΗΕ. Για αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί καταλλήλως όταν το ονοματολογικό πέσει στο τραπέζι της συζήτησης στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, την Παρασκευή στις 10:30 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Στις 11:30 έως τις 12:30 θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρωθυπουργική κατοικία.
Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο έχει προγραμματιστεί για τις 13:00-13:30, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον Ρώσο Πρόεδρο (13:30-14:45). Θα πραγματοποιηθεί υπογραφή διμερών συμφωνιών (14:45-15:00) και εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου (15:00-15:30).
Πάντως, ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να στείλει μήνυμα – προπομπό της επίσκεψής του μέσω συνέντευξής του στο δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή “Formula of Power”.
Σε αυτή κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε αυτής της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος, επαναλαμβάνω, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην περιοχή. «Όπως αντιλαμβάνεστε, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κατ’ αρχάς ως μέλος της Ε.Ε., να δούμε τις συνολικότερες εξελίξεις για την ασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου. Η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Σχόλια Facebook