Ομογενής καθιέρωσε εκγύμναση παγκοσμίως με ελληνική μουσική και τραγούδια
Σίδνεϊ.- Όταν η δασκάλα χορού Καίτη Σκέττου, αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με ελληνικά τραγούδια, παραδοσιακούς και μοντέρνους ελληνικούς χορούς, για να ενθαρρύνει την παχύσαρκη αδελφή της να αγαπήσει την γυμναστική, δεν περίμενε ποτέ ότι εκατοντάδες γυναίκες θα αγκάλιαζαν την ιδέα της, δημιουργώντας μέσα σε λίγους μήνες μια παγκόσμια αθλητική κοινότητα που σήμερα μετρά εκατοντάδες μέλη σε όλον τον πλανήτη.
«Ούτε εγώ η ίδια δεν περίμενα ότι η ιδέα μου αυτή θα έβρισκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση και θα άλλαζε όχι μόνο τη δική μου ζωή αλλά και την καθημερινότητα εκατοντάδων γυναικών που επιλέγουν πλέον να ασκούνται σε ελληνικούς ρυθμούς και τραγούδια» λέει στον «Νέο Κόσμο» η ομογενής γυμνάστρια η οποία το 2015 δημιούργησε την ομάδα εκγύμνασης OPA-cize, που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ωριαίας άσκησης συνδυασμένο με ελληνική μουσική και χορό.
Για την κόρη μεταναστών από το Καστελόριζο και την Κόρινθο όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015 όταν στην προσπάθειά της να πείσει την αδελφή της να ξεκινήσει την γυμναστική για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παχυσαρκίας που είχε αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της, η ίδια άρχισε να χορογραφεί ειδικές ασκήσεις συνδυάζοντας τες με ελληνική μουσική και διάφορα είδη ελληνικών χορών.
«Η αδελφή μου Μαίρη σιχαινόταν την γυμναστική. Επέστρεψε από την Ελλάδα μετά από έναν αποτυχημένο γάμο όπου η ίδια ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας υποφέροντας από κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ παρουσίαζε και προβλήματα υγείας λόγω της παχυσαρκίας.
Για την Μαίρη, που λάτρευε την ελληνική μουσική μόνο μια δραστηριότητα φαίνεται ότι της έδινε χαρά: να χορεύει ελληνικά.
«Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να της δώσω ένα κίνητρο, σκέφτηκα να δημιουργήσω την ομάδα OPA, στην οποία οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας και σωματότυπου θα μπορούσε να συμμετέχει και, σταδιακά, μέσα από ένα ήπιο πρόγραμμα χορού και γυμναστικής, θα της δινόταν η δυνατότητα να βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα ελληνικά» εξηγεί η κ. Σκέττου.
Τρεις μέρες πριν την επίσημη πρώτη παρουσίαση του OPA-cize, η Μαίρη κατέρρευσε από καρδιακή ανεπάρκεια και έτσι δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να χορέψει το πρόγραμμα που με τόση αγάπη σχεδίασε ειδικά για εκείνη η αδελφή της.
«Δεν πρόλαβα να χορέψω μαζί της, αλλά αποφάσισα να μην εγκαταλείψω την ιδέα μου και στη μνήμη της να “τρέξω” το πρόγραμμα κανονικά και να βοηθήσω άλλες γυναίκες που ενδεχομένως βρίσκονταν σε παρόμοια θέση με εκείνη».
Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες το πρόγραμμα γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Σίδνεϊ, ενώ το ενδιαφέρον γυναικών από τις άλλες Πολιτείες ήταν εντυπωσιακό.
Σύμφωνα με την 51χρονη γυμνάστρια, η φιλοσοφία του OPA στηρίζεται στις αρχές της ελληνικής φιλοξενίας, της συντροφιάς και της παρέας.
«Για μας, δεν είναι σημαντική μόνο η άσκηση που κάθε φορά προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας που έχουμε. Στόχος είναι μέσα από το χορό και το κέφι να ξεχάσουμε τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας και χορεύοντας ελληνικά, από τσιφτετέλι μέχρι συρτό, να συνδυάσουμε την άσκηση με τη διασκέδαση και να προσφέρουμε λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς στα μέλη μας, θυμίζοντάς τους πώς να γίνουν και πάλι μικρά παιδιά χωρίς να ανησυχούν για το βάρος και τα κιλά τους.
«Είμαστε εκεί για να περάσουμε ευχάριστα, να βάλουμε την τακτική άσκηση στην καθημερινότητά μας αλλά και να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε παρέες, να στηρίξουμε η μια την άλλη και να νικήσουμε την μοναξιά».
Σήμερα, το OPACize, έχει δυναμική και έντονη παρουσία σε κάθε Πολιτεία της Αυστραλίας αλλά και εκτός αυστραλιανών συνόρων με παραρτήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με πάνω από 100 γυμνάστριες οι οποίες ακολουθούν την ίδια ιδεολογία και έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
«Το OPA-cize είναι για μας τρόπος ζωής που δίνει την δυνατότητα σε γυναίκες να ασκηθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι γυμνάζονται και να νιώσουν ότι είναι μέλη μιας δημιουργικής ομάδας που όχι μόνο δεν της κρίνει, αντίθετα, τις ενθαρρύνει και τις βοηθά σιγά σιγά να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τα μέλη μας που αυτή την δεδομένη στιγμή αποτελούνται από νεαρές κοπέλες μέχρι κυρίες που πλησιάζουν τα 80» λέει η μια εκ των εκπαιδευτών, η κ. Μάρθα Καβούκη, η οποία ηγείται των παραρτημάτων στη Νότια Αυστραλία.
Η κ. Σκέττου έχει, επίσης, σχεδιάσει έναν οδηγό υγιεινής διατροφής, ο οποίος θα βρίσκεται στη διάθεση των μελών της κοινότητας OPA-cize τον επόμενο Φεβρουάριο.
«Είμαστε Έλληνες και αγαπάμε το καλό φαγητό. Αποφάσισα, λοιπόν, βασισμένη στη προσωπική μου εμπειρία, όταν μετά από έξι αποτυχημένες εξωσωματικές είδα το βάρος μου να σκαρφαλώνει, να δημιουργήσω τον δικό μου οδηγό “καθαρής” διατροφής, που φέρει την ονομασία Καθαρή Ζωή (Clean Zoi) και αποτελείται από συνταγές οι οποίες είναι προσαρμοσμένες με τέτοιο τρόπο ώστε σε συνδυασμό με τα προγράμματα άσκησης που προσφέρουμε να επιτευχθεί απώλεια βάρους χωρίς υπερβολές και εξωπραγματικές απαιτήσεις που κάνουν μια γυναίκα να χάνει το κίνητρο και την αυτοπεποίθηση της».
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από το θάνατο της Μαίρης, η ομογενής γυμνάστρια και μητέρα μιας 14χρονης νεαρής, παραδέχεται ότι κάθε φορά που διδάσκει μέσα στην αίθουσα νιώθει έντονη την παρουσία της αδελφής της που τόσο αγαπούσε. Παραδέχεται δε πως με την βοήθεια των μελών της μικρής κοινότητας που έχει δημιουργήσει, και η ίδια παίρνει θάρρος και κουράγιο για να αντιμετωπίσει τον χαμό της μονάκριβης αδελφής της.
«Αισθάνομαι ότι με αυτό το τρόπο αφενός τιμώ την ζωή και την μνήμη της συνεχίζοντας το ένα και μοναδικό πράγμα που αγαπούσε και συνάμα προσφέρω σε τόσες γυναίκες αυτό που δεν κατάφερα τελικά να προσφέρω στην αδελφή μου».
«Ευτυχία, ευεξία και ξεγνοιασιά» καταλήγει.
Πηγή: neoskosmos.com
Σχόλια Facebook