Βρυξέλλες: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις-Τα «αγκάθια» στην συμφωνία Brexit
Ένα βήμα πριν πάρει το «πράσινο φως» των 27 είναι το σχέδιο της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το Σάββατο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι είχε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Σύνοδος Κορυφής, όπου οι 27 αναμένεται την Κυριακή να επικυρώσει την συμφωνία. Εάν υπήρχαν διαφωνίες ή περίπτωση να μην υπογραφή τότε δεν θα πραγματοποιούνταν η Σύνοδος Κορυφής. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες εκτός κι αν υπήρχε έτοιμη συμφωνία προς υπογραφή.
Τα «αγκάθια» της συμφωνίας
Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν ενοχληθεί που η Κομισιόν δεν έχει ακόμη πάρει τις εγγυήσεις του Λονδίνου πώς θα συνεχίσουν κανονικά τα αλιευτικά δικαιώματα τους σε βρετανικά χωρικά ύδατα. Στην «διαρροή» τμήματος του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις προς την Τερέζα Μέι αλλά όχι ξεκάθαρες εγγυήσεις. Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας. Μάλιστα υπονομεύει ξεκάθαρα την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να κρατήσει την Βρετανία «δυναμικά ευθυγραμμισμένη» με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ανάμεσα τους και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων. Η Ε.Ε. αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους».
Επίσης, αρκετές χώρες φοβούνται ότι το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί θα δίνει δικαιώματα στην Βρετανία για πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ υποτίθεται ότι η πρόσβαση θα ήταν ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα ασκούσαν πίεση στο Λονδίνο.
Τρίτον, η Ισπανία είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη με το Λονδίνο, καθώς δεν θέλει η συμφωνία να αφορά το Γιβραλτάρ και είχε απειλήσει με βέτο. Τελικώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση, καθώς το Λονδίνο παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Βρετανίας-Ισπανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και έτσι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις της Μαδρίτης. Ήδη η Τερέζα Μέι δέχεται πυρά στο εσωτερικό της Βρετανίας για το γεγονός ότι έκανε πίσω στις ισπανικές πιέσεις.
Σχόλια Facebook