Πρώτο όχι Φαναριού στο deal Τσίπρα – Ιερώνυμου μέσω της Εκκλησίας Κρήτης
Την διαφωνία της όσον αφορά και τους τρεις άξονες της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία εξέφρασε ανοιχτά η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Φανάρι, σε μια ξεκάθαρη αντανάκλαση της δυσαρέσκειας που επικρατεί στον ευρύτερο κύκλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις προτάσεις της Αθήνας.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ανακοίνωσε πως δεν συναινεί στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την θρησκευτική «ουδετερότητα» της πολιτείας, την μισθοδοσία κληρικών και την αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας, καταγγέλλοντας παράλληλα πλήρη απουσία ενημέρωσης από το κράτος.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόταση της Αθήνας για συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, η Εκκλησία της Κρήτης σημειώνει ότι ο ίδιος ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει διαμηνύσει από τον Αύγουστο του 2017 στον πρωθυπουργό πως το Φανάρι δεν βλέπει λόγο για αναθεώρηση του επίμαχου Άρθρου 3 του Συντάγματος.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Φανάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικουμενικός πατριάρχης διατύπωσε στον υπουργό παράπονα τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και για την ασάφεια όσον αφορά το status μητροπόλεων που συνδέονται πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη κι όχι με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Η Εκκλησία Κρήτης προσθέτει πως η τροποποίηση που προτείνει η Αθήνα δεν είναι νομικά σαφής, ενώ προειδοποιεί πως «κάθε πειραματισμός και ακροβασία στο θέμα αυτό θα επιφέρει στο μέλλον αρνητικές συνέπειες εις βάρος της Ορθοδοξίας».
Στο μέτωπο της μισθοδοσίας, το Ηράκλειο υποστηρίζει ότι οι προτάσεις για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος «δεν διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα» του κλήρου, αφήνοντας κενά και ασάφειες, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον των ιερέων της μεγαλονήσου και των οικογενειών τους.
Η Κρήτη προσθέτει δε αιχμηρά πως όσοι σιωπούν σήμερα για την «επιχειρούμενη καταπάτηση» εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών μπορεί αύριο να βρεθούν στην ίδια θέση.
Σχετικά με την περιουσία της, η Εκκλησία Κρήτης χαρακτηρίζει μυθεύματα τα όσα λέγονται περί αμύθητου πλούτου, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της περιουσία της έχει ήδη διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή έχει παραχωρηθεί στο κράτος για την μισθοδοσία κληρικών.
«Η σημερινή υπάρχουσα εκκλησιαστική περιουσία στην Μεγαλόνησο, στο μεγαλύτερό της μέρος είναι άνευ αξίας και είναι αδύνατο αυτή να καλύψει τη μισθοδοσία των κληρικών της Κρήτης», αναφέρει.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος σημειώνει τέλος πως θα καλέσει βουλευτές και τοπικούς φορείς ώστε να τους ενημερώσει για τις θέσεις της.
Σχόλια Facebook