«Παγώνουν» οι συναλλαγές με Κινέζους για τη «χρυσή βίζα» μετά το σκάνδαλο με τα POS
Αθήνα.- Στάση αναμονής όσον αφορά στις αγορές ακινήτων στη χώρα μας, αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση άδειας παραμονής, μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας», τηρούν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί Κινέζοι επενδυτές, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, που ήδη εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, με την εταιρεία Destiny Investment Group, η οποία ανήκει στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με ότι έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος να διεξαχθεί έρευνα για παράνομες συναλλαγές απόκτησης ακινήτων στην Ελλάδα που διενήργησαν πολίτες της εξάγοντας υψηλά ποσά συναλλάγματος στην Ελλάδα με τη χρήση τερματικών POS της Εθνικής Τράπεζας και με τη μεσολάβηση της εταιρείας του κ. Παπαευαγγέλου.
Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφεραν οι εποπτικές τραπεζικές αρχές της Κίνας, παραβιάστηκαν από πολίτες της τα capital cotrols που ισχύουν στη χώρα και απαγορεύουν την εξαγωγή σημαντικών ποσών συναλλάγματος (άνω τω 10.000 ευρώ) στο εξωτερικό.
Οι περίπου 1.700 Κινέζοι επενδυτές που απέκτησαν άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος της αγοράς πολυτελών ακινήτων (άνω των 250.000 ευρώ) κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν κατηγορούμενοι στη χώρα τους για παραβίαση των capital controls και να ακυρωθούν οι «χρυσές βίζες» που έλαβαν από την Ελλάδα και οι οποίες, σε πρώτη φάση, προσφέρουν πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα και δικαίωμα μετακίνησης στις 26 χώρες της Ζώνης Σέγκεν.
Από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότεροι επενδυτές
Μέχρι σήμερα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στα μέσα του 2014 (αντίστοιχο ισχύει εν μέρει σε Μάλτα, Κύπρο, Πορτογαλία κλπ) όσοι ξένοι καταβάλουν στη χώρα μας πάνω από 250.000 ευρώ για την αγορά ενός ή περισσοτέρων ακινήτων δικαιούνται να λάβουν από την πολιτεία τη λεγομένη «χρυσή βίζα» δηλαδή αποκτούν το δικαίωμα της άδειας ελεύθερης διαμονής στη χώρας μας αρχικά για τουλάχιστον μια πενταετία.
Αυτού του ευεργετήματος χρήση έχουν κάνει μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο 3.404 αλλοδαποί με καταγωγή κατά σειρά από την Κίνα (1.700), τη Ρωσία(450), την Τουρκία (356), τον Λίβανο (121), την Αίγυπτο(114), το Ιράκ (88), την Ουκρανία (83), τη Συρία(69), την Ιορδανία(67), το Ιράν(67) και από λοιπές χώρες 289.
Μόνο το 2017 είχαν εκδοθεί και χορηγηθεί περίπου 600 νέες «χρυσές βίζες» και ο αριθμός τους φέτος βαίνει αυξανόμενος, λόγω και της εκρηκτικής ανόδου του τουρισμού.
Σχόλια Facebook